Prodhuesit e rrathëve të bakrit shpesh thonë se produktet e tyre mund të ndihmojnë në dhimbjet që shoqërojnë artrit-et.

Disa thonë se bakri shpërbëhet ngadalë dhe absorbohet nën lëkurë, duke lehtësuar dhimbjet dhe të tjerë thonë se ngarkesa elektrike e gjeneruar në lëkurë nga rrathët e bakrit ecën nëpër meridianet e akupunkturë-s në dorë, duke lehtësuar dhimbjen, dhe disa të tjerë thonë se këta rrathë lehtësojnë dhimbjen duke rritur fluksin e gjaku-t dhe sjelljen e më shumë oksigjeni në zonat e inflamuara.

Edhe pse ka shumë dëshmi që mbështesin këto thënie, nuk ka të dhëna eksperimental-e përfundimtare për të mbështetur vënien e rrathëve të bakrit në duar.

Magnetet

Në mënyrë të ngjashme, thëniet se magnetet mund të shtojnë qarkullimin dhe reduktojnë inflamacion-in janë kryesisht të pabazuara. Ka shumë produkte magnetike në shitje, si p.sh. rrathë, dysheqe dhe jastëkë. Në lidhje me terapinë magnetike janë duke u kryer investigime në vazhdimësi, por shumë nga rezultatet e marra kanë qenë konfliktuale. Një provë e fundit në Britaninë e Madhe ka treguar se të dy rrathët prej bakri dhe magneti ishin në përgjithësi joefektive për menaxhimin e dhimbjes, ngërçeve dhe funksioneve fizike të njerëzve me osteoartrit.

Ka shumë sugjerime të ndryshme në lidhje me atë sesi supozohet se veprojnë magnetët. Një teori është se hekuri në magnet stimul-on prodhimin e hemoglobinës në gjak, duke kontrolluar sasinë e oksigjenit në sistemin e qarkullimit të gjakut. Të tjerë propozojnë që magnetët mund të ndryshojnë fushat e energjisë, sinjalet nervore dhe proceset kimike në normalitet.

Thëniet nga kompanitë që prodhojnë të tilla mjete që rryma elektrike që ato prodhojnë përmirëson qarkullimin e gjakut dhe përmirëson shëndetin në përgjithësi, nuk mbështeten nga të dhënat aktuale shkencore.