Sëmundja celiake është një gjendje që prek zorrën e hollë, e shkaktuar nga një përgjigje imune anormal-e ose ndjeshmëri, tek një proteinë dietike e quajtuar gluten. Gluteni gjendet në thekër, grurë dhe elb, dhe në një pjesë të madhe të llojeve të tërshërës. Ndjeshmëria ndaj glutenit shkakton inflamacion dhe dëme në zorrën e hollë, dhe nganjëherë dëmtimi është aq i rëndë saqë zorra nuk është në gjendje për të absorbuar ushqyes thelbësorë, duke çuar kështu në kequshqyerje.

Sëmundja celiak-e mund të jetë e vështirë për t’u diagnostikuar pasi simptomat janë shumë të ndryshueshme. Është e rendësishme për tu theksuar se ndërkohë që sëmundja celiake mund të trajtohet me dietën glutenike, ju nuk duhet ta filloni këtë dietë speciale përpara se të testoheni për këtë gjendje, sepse kjo mund të ndryshojë rezultatet e testimit dhe ta bëjë diagnozë-n më të vështirë.

Çfarë testesh janë përdorur për të diagnostikuar sëmundjen celiake?

Testi i gjakut

Nëse mjeku juaj dyshon se ju keni sëmundjen celiake, analizat e gjaku-t mund të kontrollohen për antitrupa të caktuara. Disa nga testet e gjakut që mjeku juaj mund t’ju rekomandojë përfshijnë:

  • Antitrup-at transglutaminase;
  • Substanca gliadin testet IGA dhe IGG (të cilat zëvendësojnë antitrupat antigliadin në laborator);
  • Antikorp-et Endomysium ( ky test nuk përdoret shpesh në ditët e sotme).

Nëse analizat e gjakut tregojnë nivele të larta të antitrupave, ju ndoshta do të këshilloheni që të bëni një biopsi të zorrës tuaj të hollë për të konfirmuar diagnozën.

Ekziston edhe një test gjenetik që mund t’ju ndihmojë që të përjashtoni sëmundjen celiake si një diagnozë. Testimi gjenetik mund të kryhet në një mostër të gjakut ose mostër klinik-e.

Biopsia

Një biopsi përfshin marrjen e një mostre të vogël të indeve dhe shqyrtimin e saj me një mikroskop. Nëse ju keni sëmundjen celiake, do të ketë prova të dëmtimit në rreshtin e zorrës së hollë.

Pages: 1 2