Sëmundja e pneumonisë: Çfarë duhet të dini

Sëmundja e pneumoni-së i referohet sëmundjes së shkaktuar nga infeksioni i bakterit Streptokok Pneumonial. Këto baktere gjithashtu njohen si pneumokok.

Infeksionet me bakterin pneumokok mud të shkaktojnë:

  • Otit media (inflamacion i veshit të mesëm dhe daulles së veshit);
  • Sinozit (inflamacion të një apo më shumë sinus-eve);
  • Pneumoni (inflamacion i mushkërive);
  • Bakteremi (praninë e baktereve në gjak); dhe/ose
  • Meningjit (inflamacion i membranave që rrethojnë trurin dhe palcën kurrizore).

Në mënyrë më pak të zakonshme, ky bakter mund të infektoj fusha të tjera të trupit, p.sh. duke rezultuar në artrit septik (infeksion i nyjeve të përbashkëta) dhe osteomielit (infeksion i kockave, që prek sidomos kockat e gjata të fëmijëve).

Sëmundja e pneumonisë nuk duhet të ngatërrohet me sëmundjen e meningjinokokut, e cila shkaktohet nga një bakter i ndryshëm dhe nga rezultatet e shpërthimit të meningjit-it dhe septikemi-së (sepsis), që ndodh më së shpeshti tek fëmijët dhe të rriturit gjatë dimrit dhe fillimit të pranverës.

Kush e merr sëmundjen pneumoniale?

Sëmundja pneumoniale prek më së shpeshti:

  • Të rriturit mbi moshën 65 vjeçare;
  • Indigjenët mbi moshën 50 vjeçare;
  • Fëmijët nën moshën 2 vjeçare;
  • Njerëzit të cilëve sistemi imunitar nuk u funksionon siç duhet, duke përfshirë ato të cilët nuk kanë shpretkën;
  • Njerëzit që kanë një gjendje mjekësore të tillë si kancer-i, diabet-i ose sëmundja e veshkave.

Në mbarë botën, sëmundja pneumoniale është vlerësuar të shkaktojë një milion vdekje çdo vit dhe pjesa më e madhe e vdekjeve ndodh tek fëmijët dhe bebet. Tek të rriturit, sëmundja pneumoniale më së shpeshti shkakton pneumoni, ndërsa tek fëmijët, bakteroemia llogaritet për më shumë se në dy të tretat e rasteve.

Si e shkakton Streptokoku i pneumonisë sëmundjen pneunomonale?

Bakteri që shkakton sëmundjen pneumoniale – Streptokoku i pneumonisë (streptokoke bakteret) mund të gjendet relativisht në traktin e sipërm respirator (p.sh. hundë dhe fyt) të njerëzve të shëndetshëm, veçanërisht tek fëmijët e vegjël, pa shkaktuar efekte negative.

Streptokoku i pneumonisë

Pages: 1 2 3