Sensibilizimi i gjirit

Kanceri gjirit prek një në 9 femra para moshës 85 vjeçare dhe është shkaku i dytë më i zakonshëm i kancerit i lidhur me vdekjen (pas kancerit të mushkërive) tek gratë. Por zbulimi i hershëm është një faktor kyç që mund të rrisë shanset tuaja për t’i mbijetuar kancerit të gjirit.

Për zbulimin e hershëm të kancerit të gjirit, autoritetet shkencore më në zë të fushës rekomandojnë:

Sensibilizim të gjirit – duke u njohur me pamjen normale dhe të ndjerit të gjinjve tuaj;

• 2-mamografi vjetore për të gjitha femrat e moshës 50-69 vjeçare, në dispozicion përmes programit të skanimit të gjirit (një mamografi është një procedurë që përdor nivelin e ulët të rrezeve X për të zbuluar zonat abnormale në gji, dhe është një nga metodat më të mira për zbulimin e kancerit të gjirit në një fazë të hershme); dhe

• Raportimi i menjëhershëm tek mjeku juaj i çfarëdo ndryshimi të pazakontë të gjirit.

Si të jemi “sensibilizues ndaj gjirit”

Për të ndihmuar shanset tuaj për zbulimin e hershëm, jini të vetëdijshëm për ndryshimet në gjinjtë tuaja, të tilla si ndryshimet në formën e gjirit, lëkurë me luspa rreth thimthës, ënjtje, rrudhosje apo gropëza, shkarkime apo dhimbje të vazhdueshme. Sigurohuni që ju të shkoni tek mjeku juaj sa më shpejt që të jetë e mundur në qoftë se ju zbuloni ndryshime të tilla. Megjithatë, mos u shqetësoni nëse ju vini re një ndryshim, pasi shpesh ndryshimet e gjirit janë të zakonshme, dhe në pjesën më të madhe të rasteve nuk janë kancer.

Sugjerimet e mëposhtme mund t’ju ndihmojë për të njohur më mirë gjinjtë tuaja.

  • Mundohuni të njihni gjinjtë tuaj sesi duken normalisht duke i parë ato në pasqyrë. Vini re masën dhe formën e secilës prej gjinjve.
  • Ndjeni gjinjtë tuaja nga koha në kohë, duke përdorur pjesën e butë të gishtave për të ndjerë sipërfaqen dhe thellësinë e gjinjve. Ju mund të doni për ta bërë këtë ndërkohë që jeni duke u larë, përpara se të visheni ose kur shtriheni për të fjetur.
  • Kur ndjeni gjinjtë tuaja, mos harroni që të kontrolloni dhe poshtë sqetullave tuaja.

Pages: 1 2