Shtatzënia dhe të qëndruarit në formë

Çfarë lloj ushtrimi nuk është i këshillueshëm në shtatzëni?

Ligament-et tuaja (një grup i vështirë indesh që lidh 2 kockat së bashku) pushojnë gjatë shtatzënisë dhe ju jeni veçanërisht të pambrojtur ndaj lëndimeve. Sportet të cilat përdorin ndryshimet e shpejta të drejtimit (si goditjet ose basketboll) ose lëvizjet e shpejta ose të përsëritura (si disa lloj lëvizjesh aerobike) duhet të kryhen me kujdes. Scuba diving, sportet e kontaktit trupor dhe ngjitjet e lartësive të larta duhet të shmangen.

Çfarë lloj ushtrimi duhet të konsideroj nëse unë më parë nuk jam ushtruar fare?

Nëse nuk keni bërë ushtrime përpara shtatzënisë dhe doni të filloni, të ecurit është mënyra më e lirë, e sigurt dhe përfituese. Mundohuni të ecni për të paktën gjysmë ore, 4 herë në javë. Fillimisht ecni ngadalë, më pas filloni të rrisni shpejtësinë dhe distancën. Një përfitim tjetër i të ecurës është se është më e lehtë për ta vazhduar pasi fëmija të ketë lindur. Pjesa më e madhe e fëmijëve kanë kënaqësi që të ecin në një karrocë fëmijësh ose në mbajtësit e shpinës.

Të notuarit është gjithshtu një zgjidhje ideale në shtatzëni, veçanërisht në shtatzëninë e vonë. Gjendja e mungesës së peshës që është përjetuar kur jeni duke notuar është relaksuese dhe energjike. Disa pishina ofrojnë klasa të ushtrimeve aerobike në ujë që janë me ndikim të ulët dhe mund të jenë argëtuese.

Programet e ushtrimit

Gratë zakonisht mund të marrin pjesë në klasa të veçanta stërvitjeje për gratë shtatzëna (shikoni  qendrën lokale të komunitetit tuaj, qendrën e fitnesit, pishinën apo qendrën e grave për detaje). Nëse nuk ka klasa pranë jush, një instruktor palestre i trajnuar (me kualifikime në fizioterapi ose në ushtrimet e akredituara të fiziologji-së) mund të punojë për të zhvilluar një sërë ushtrimesh që ju ndihmojnë për t’u ushtruar në mënyrë të sigurt gjatë shtatzënisë.

Joga është gjithashtu një mënyrë e këndshme ushtrimi. Një ushtrim i mirë, ju mëson sesi të kontrolloni frymëmarrjen dhe është një mjet i dobishëm për të përballuar punën.

Ushtrimet e tokës për muskujt e legenit

Pages: 1 2 3