Si është diagnostikuar hernia hiatale?

ezofagu Simptomat më të zakonshme të shkaktuara nga hernia hiatale zakonisht janë ato për shkak të refluksit gastroezofageal. Hernia hiatale shpesh është diagnostikuar kur mjekët bëjnë rrezet X ose endoskopinë.

Rrezet X

Në këtë test do t’ju kërkohet që të pini sa më shumë lëngje, pasi në këtë mënyrë nëpërmjet rrezeve X organet shihen më qartë. Ky test do të shikojë fytin tuaj, stomaku-n dhe pjesë të sipërme të zorrëve të vogla. Ky test do të ndihmojë mjekun për të identifikuar praninë ose jo të hernias hiatale.

Endoskopia

Një mënyrë tjetër që mjeku mund të kontrollojë për hernia hiatale është referimi për të bërë një gastroskopi, që është një ekzaminim endoskopik. Kjo bëhet nëpërmjet vendosjes së një tubi të hollë me dritë (endoskop) poshtë në ezofag (fyt). Tubi lejon mjekët për të parë ezofagun dhe për të kontrolluar anormalitetet. Kjo procedurë e zakonshme është zakonisht e dhimbshme dhe zakonisht bëhet në spital.

Si është trajtuar hernia hiatale?

hiatus hernia

Lëvizshmëria e hernias hiatale

Hernia hiatale, veçanërisht ajo që është pak e lëvizshme, është  një gjendje e zakonshme që nuk shkakton shumë simptoma ose probleme dhe mjeku do të jetë në gjendje për t’ju këshilluar mënyrën më të mirë për të shmangur komplikacionet.

Nëse hernia është duke shkaktuar simptoma të refluksit gastroezofageal, mjeku mund t’ju sugjerojë trajtime për zgjidhjen e simptomave të refluksit. Mjeku mund t’ju rekomandojë masa të vetëkujdesjes që mund të ndihmojnë në reduktimin e parehatisë ose dhimbjes. Kjo zakonisht do të përfshijë ndryshime në mënyrën e jetesës ose dietën duke përfshirë edhe humbjen e peshës nëse jeni mbipeshë. Nëse kjo nuk ndihmon, hapi tjetër që mjeku mund të këshillojë janë ilaçet.

Ilaçet e përdorura për të trajtuar simptomat e refluksit gastroezofageal

Ilaçet e përdorura për të trajtuar simptomat e refluksit gastroezofageal përfshijnë:

  • Antacidet që merren me recetë. Këto janë të pranishme në farmaci. Ato lirojnë dhimbjet kundër acidit të tepërt në ezofag dhe e neutralizojnë atë. Ato nuk do të ndalojnë acidin nga prodhimi, kështu që tregohuni të kujdesshëm, pasi nëse ju ndaloni marrjen e tyre, ka shumë mundësi që simptomat të rikthehen.
  • Ilaçet bllokuese të histaminave (të njohur edhe si bllokuesit H2-ose H2 antagonist) që reduktojnë sasinë e acidit në stomak. Këto janë të pranishme në farmaci, por nëse simptomat  janë të forta, mjeku mund t’ju sugjerojë doza më të forta.
  • Inhibitori i pompës protentike që bllokon prodhimin e acideve. Këto zakonisht janë ilaçe shumë efektive dhe mjekët i konsiderojnë të sigurta për një përdorim afatgjatë.

Përsëritja e hernias hiatale

Shpeshherë nëse nuk trajtohet në mënyrën  e duhur, hernia hiatale përsëritet. Kirurgjia nuk është e zakonshme dhe zakonisht është bërë për të riparuar hernian në njerëzit që nuk janë ndihmuar nëpërmjet ilaçeve, ose që janë duke pësuar komplikacione nga hernia, siç është pengimi i ezofagut, dhimbje të forta ose gjakderdhje. Zakonisht kirurgjia e hernias hiatale ka rezultate të mira.

Në varësi të natyrës së hernias, kirurgjia mund të përfshijë:

  • Shtyrjen e stomaku-t poshtë, nën diafragmë;
  • Forcimin e muskujve në pjesën e poshtme të ezofag-ut.
  • Shtrëngimin e hapjes së diafragmës, kur ezofagu kalon nëpër to; dhe
  • Bashkimin e disa centimetrave të stomaku-t rreth ezofag-ut për të parandaluar urthin.

Nëse jeni duke përjetuar simptoma nga hernia hiatale, mjeku në përgjithësi mund ta trajtojë lehtë problemin dhe të këshillojë mënyra për të minimizuar parehatitë.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someone