Si të veproni me dhimbjen e gjurit

Sindroma e dhimbjes patela-re është një nga çrregullimet më të zakonshme të gjurit, duke numëruar mbi një në 4 dëmtime të gjurit.

Simptomat

Sindroma e dhimbjes patelare zakonisht përfshin dhimbjen rreth kupës së gjurit. Njerëzit zakonisht e vënë re dhimbjen kur ngjisin ose zbresin shkallët, ulen ose vrapojnë. Ato mund të përkeqësohen mga të qëndruarit për një kohë të gjatë ulur me gjunjët e përthyer. Ënjtja zakonisht nuk është një tipar kryesor i kësaj gjendjeje.

Mekanizmat

Në këtë sindromë, dhimbja është zakonisht rezultat i dhimbjes së gjurit që nuk përshtatet mirë me zgavrën kur këmba është e kërrusur dhe në vijë të drejtë.

Një kombinim i faktorëve mund të rezultojë në problemet e dhimbjes së gjurit. Ngushtësia e muskujve të kofshës së jashtme (e cila tërheq nga jashtë kupën e gjurit) është e shoqëruar shpesh nga dobësia e muskujve të kofshës së brendshme. Kjo rezulton në kupën e gjurit, duke u tërhequr në drejtim të jashtëm të këmbës. Anomali-të e koordinimit midis këtyre grupeve të ndryshëm të muskujve, mundet gjithashtu të kontribuojnë.

Shpesh dhimbja zhvillohet si një lëndim i tepruar nga një distancë e gjatë e realizuar nga një vrapues ose çiklist, ose ajo mund të nisë nga një dëmtim në gju.

Trajtimi

Kur simptomat e para zhvillohen, ato trajtohen mirë nga përdorimi i një kremi gjuri që aplikohet për 10-20 minuta pas aktivitetit. Duke marrë qetësues të thjeshtë, siç është paracetamoli apo nganjëherë edhe ilaçet anti-inflamatore është e mundur lehtësimi i gjendjes. Është gjithashtu e këshillueshme për të shmangur çdo veprimtari që përkeqëson dhimbjet.

Shtypja e kupës së gjurit mund të jetë gjithashtu fitimprurëse në fazat e para të rimëkëmbjes. Doktori ose fizioterapi-sti duhet t’ju tregojë juve sesi ta shypni atë në mënyrën e duhur, në mënyrë që ta vendosni atë në shtrirjen optimal-e. Herë pas here, korrigjimi bio-mekanik nëpëmjet ortoped-it është i këshillueshëm për rregullimin e anomalive të shtrirjes.

Në një kohë të gjatë, shtriqja dhe ushtrimet e të forcuarit të muskujve të këmbës, janë të rëndësishme për një përmirësim të plotë.

Pages: 1 2