Sindroma e tunelit të kyçit të dorës

carpal tunnel

Sindroma e tunelit të kyçit të dorës është një gjendje në të cilën nervat mesatarë (të cilët kalojnë nga krahu në dorë) janë ngjeshur pasi kalojnë nëpërmjet tunelit të kyçit të dorës për në dorë.

Cilat janë simptomat e tunelit të kyçit të dorës?

Simptomat e tunelit të kyçit të dorës përfshijnë:

  • Ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në gishtat dhe pëllëmbën e dorës;
  • Dhimbje në kyçin e dorës ose në dorë, të cilat mund të rrezatojnë në krahun sipër ose poshtë tek gishtat dhe mund të jenë të rënda;
  • Një ndjenjë dobësie në duar që e bën më të vështirë për të marrë objekte të vogla.

Simptomat mund të përkeqësohen gjatë natës kur njerëzit mund të flenë me kyçet e tyre të përthyer.

Shkaqet e tunelit të kyçit të dorës

Tuneli i kyçit të dorës është një korridor i ngushtë në bazë të së cilës dora përmban nerva mesatarë dhe tendina (tendinë).

Një reduktim në hapësirë ​​të tunelit të kyçit të dorës, p.sh. në qoftë se tendinat e dorës fryhen ose trashen, lënë pak hapësirë ​​në tunel për nervat mesatarë në rastet kur ato ngjeshen. Nervi mesatar është një nerv i madh që furnizon ndjesinë e gishtit të madh dhe shumicën e 3 gishtërinjve të parë. Ai gjithashtu furnizon lëvizjen e disa muskujve në dorë.

Çdo kondicion që ngushton tunelin e kyçit të dorës ose zgjeron indet brenda tij mund të rezultojë në sindromën e tunelit të kyçit të dorës.

Faktorët rrezikues

Faktorët rrezikues që janë të lidhur me sindromën e tunelit të kyçit të dorës përfshijnë:

  • Traumë ose dëmtim në kyçin e dorës, siç është ndrydhja ose fraktura;
  • Gjendje të tilla siç është artrit reumatoid ose çrregullimet e tiroides;
  • Një cist ose tumor në tunel;
  • Mbajtje lëngu gjatë shtatzënisë ose menopauzë-s;
  • Aktivitetet që përfshijnë përdorimin e përsëritur të kyçit të dorës ose mjeteve vibruese;
  • Të qenit femër: femrat kanë më shumë mundësi që të zhvillojnë sindromën e tunelit të kyçit të dorës në krahasim me meshkujt.

Diagnostikimi i tunelit të kyçit të dorës

Pages: 1 2