Shumica prej nesh kanë përjetuar “fryrjen e gjëndrave” në një kohë ose në një tjetër. Por shumë njerëz nuk e kuptojnë se çfarë janë gjëndrat, ose se çfarë përfaqësojnë ato.

Siç quhen ndryshe, gjëndrat limfatike (ose më saktë nyja limfatike) janë pjesë e një rrjeti të enëve të vogla të njohura si sistemi limfatik.

Ky sistem është më tepër si sistemi i enëve të gjaku-t që furnizon të gjitha pjesët e trupit. Megjithatë, në vend të gjakut, enët limfatike mbajnë një lëng të bardhë, të qartë – limfatik. Ky lëng rrjedh në gjak dhe depërton nëpër muret e enëve të vogla të gjakut. Ai ushqen indet e trupit. Ai mblidhet në enët limfatike dhe përfundimisht kthehet në gjak.

Sistemi limfatik shërben si një mbrojtës i trupit kundër infeksionit. Nyjet limfatike (gjëndrat) janë koleksionet e indeve përgjatë enëve limfatike. Ato përmbajnë një numër të madh makrofag-je dhe qelizash të njohura si limfocitet. Këto qeliza vrasin dhe largojnë pushtuesit e dëmshëm të tillë si bakteret dhe viruset.

Kur kjo ndodh numri i qelizave në nyje rritet me shpejtësi. Kjo mund të shkaktojë bymimin e nyjeve dhe nganjëherë skuqjen e tyre.

Pjesa kryesore ku kjo është e dukshme është qafa, ijet dhe shpatullat (sqetulla). Kështu, një gisht i infektuar mund të rezultojë në ënjtje të gjëndrave në sqetull në atë anë. Gjëndrat shumë të qarta, të ënjtura në qafën e një fëmije me grykë është një pamje e zakonshme për shumë prindër.

Bajamet janë organet e përfshira në luftën kundër infeksionit dhe kryesisht përbëhen nga indi limfatik.

Ashtu sikundër edhe përballja me infeksionet, gjëndrat limfatike gjithashtu kapin qelizat e kancer-it, duke ulur përhapjen e tyre nëpër trup.

Ndonjëherë sistemi limfatik është objektivi kryesor për kancerin. Limfoma Hodgkin është një formë e zakonshme e këtij lloji kanceri dhe tregon gjëndra të vazhdueshme dhe mjaft të fryra.

Pages: 1 2