mosmbajtja-urines

Mosmbajtja urinar-e është një rrjedhje e pavullnetshme e urinës e shkaktuar nga kontrolli i dobët i fshikëzës. Përveçse në foshnjat dhe fëmijët e vegjël, nuk është normale për ju në qoftë se vuani nga kjo sëmundje prandaj duhet të shkoni menjëherë tek mjeku juaj.

Mosmbajtja urinare është më e zakonshme tek gratë dhe njerëzit e moshuar. Ajo raportohet që të prekë një në tre gra dhe një në 10 meshkuj.

Më poshtë janë disa shenja të kontrollit të dobët të fshikëzës:

  • Shkuarje të shpeshta në tualet për të urinuar sasi të vogla urine (më shumë se 8 herë në 24 orë);
  • Të ndjerit e një dëshire të fortë dhe të papritur për të urinuar dhe të mos qenit në gjendje për ta mbajtur;
  • Të shkuarit disa herë gjatë natës në tualet;
  • Një ndjenjë moszbrazjeje të fshikëzës edhe pse ju sapo keni urinuar;
  • Rrjedhje e urinës kur ju qeshni, kolliteni, teshtini ose ecni.

Si funksionon fshikëza?

Fshikëza e urinës është si një organ në formë balone që zgjerohet për të akomoduar rreth 450 ml urinë për rreth 2-5 orë. Ajo është vendosur në legenin tuaj, të mbajtur në vend nga indet fijore të quajtur ligament-e që janë bashkangjitur organeve të tjera dhe kockave në legenin tuaj.

Urina është ruajtur në fshikëzën tuaj derisa ju të jeni gati për ta zbrazur atë. Muskujt e quajtur sfinkter ndalojnë rrjedhjen e urinës duke mbyllur fort qafën e fshikëzës që hapet në ureter – një tub që hapet vetëm në frontin e vaginës tek gratë, ndërsa tek burrat, kalon përmes gjëndrës së prostatës dhe përgjatë gjatësisë së penis-it.

Normalisht, kur ju urinoni fshikëza shtrëngon muskujt për të shtrydhur urinën nga fshikëza dhe muskujt sphincter pushojnë për lirimin e urinës poshtë, përmes uretrës. Mospërmbajtja urinare mund të ndodhë kur sëmundja, mosha apo lëndimi do të ndërhyjnë në  këtë proces.

Shkaqet e mundshme të mosmbajtjes urinare

Çdonjëri prej faktorëve të mëposhtëm do të përfshihet në mospërmbajtjen urinare.

  • Infeksionet e traktit urinar;
  • Muskujt e legenit janë të dobët tek gratë që kanë lindur ose tek gratë që ndodhen në fazën e menopauzës;
  • Një zmadhim i prostatës (prostata) tek meshkujt;

Pages: 1 2 3