Kontrolli gjashtë javë pas lindjes

Përse ju nevojitet një kontroll i pas lindjes?

Mjeku ose mamia juaj do të duan t’u vizitojnë katër deri në gjashtë javë pas lindjes për të kontrolluar regjenerim-in tuaj fizik nga shtatzënia dhe nga lindja, për të parë se si po ia dilni mbanë emocionalisht dhe të trajtojnë nevojat tuaja në vazhdim. Ju mund të keni nevojë të vizitoheni po ashtu edhe me mjekun e familjes. P.sh. në qoftë se i jeni nënshtruar një operacioni cezarian, plaga juaj duhet të kontrollohet një apo dy javë pas ndërhyrjes kirurgjik-ale për t’u siguruar që po shërohet siç duhet.

Ende mund t’u duhet të merreni me disa dhimbje të lidhura me shtatzëninë dhe lindjen dhe mund të keni disa pyetje për dhimbjet e lindjes, lindjen dhe për çështje që kanë të bëjnë me periudhën e paslindjes, siç është ushqyerja me gji, kontrolli i lindjeve, ushtrimet fizike, seksin dhe punën. Kjo ndihmon të merren përgjigjet e pyetjeve të cilave ju doni t’ua dini përgjigjen dhe çështje të tjera që do të donit t’i diskutonit.

Mos u ndjeni e kufizuar nga data e paracaktuar e vizitës. Ndonjëherë problemet fizike ose emocionale dalin në pah dhe kërkojnë vëmendje imediate dhe duhet të stimulojnë një vizitë tek mjeku para datës së caktuar.

Temat që mjeku do të diskutonte me ju janë:

  • Komplikacion-et që keni pasur gjatë shtatzënisë dhe lindjes dhe çfarë ndikimi ato mund të kenë tek shtatzënitë e ardhshme dhe për shëndetin tuaj në përgjithësi. P.sh. në qoftë se ju keni ende pyetje për dhimbjet e lindjes dhe lindjen, tani është koha që t’i bëni. Edhe në qoftë se mjeku juaj ua ka shpjeguar në kohë se çfarë saktësisht po ju ndodhte dhe përse, ju mundet që të mos e mbani mend çdo gjë që është thënë atëherë.
  • Çfarë simptomash fizike ju keni si p.sh. nëse keni ende hemorragji herë pas here, ndonjë shqetësim abdominal, dhimbje vagina-le apo perineal-e, mos përmbajtje urinar-e apo të jashtëqitjes ose dhimbje të gjinjve. Mos ngurroni të tregoni edhe për ndonjë gjë që mjeku juaj nuk ju pyet. Në qoftë se keni ndonjë simptomë të bezdisshme që mjeku nuk e ka zbuluar, tregojani.

Amoksicilinë+Acid klavulanik

Përdorimet

Infeksionet në të cilat shtamet e bakterieve prodhojnë beta-laktamazë (në të cilat përdorimi vetëm i amoxicillin-ës nuk është përkatës) përfshirë infeksionet e traktit respirator (aparati i frymëmarrjes), urogjenital dhe abdominal (barkut), celulitin, pickimet e insekteve dhe shtazëve, infeksionet e rënda stomatologji-ke me celulit të përhapur.

Kundërpërdorimet

Ndjeshmëria në penicilin-ë; histori e verdhëzës kolestatike që është si pasojë e përdorimit të koamoksiklavit.

Efektet anësore

Sikurse te amoxicillin-a; hepatit, verdhëz kolestatike (nga bllokimi i rrugëve biliar-e të mëlçisë), eritemë multoform, sindroma Stevens-Johnson, nekrolizë epidermike topikale (shkatërrim i epidermës), dermatit eksfoliativ (infeksion i lëkurës), është raportuar edhe vaskulit (infeksion i enëve të gjaku-t); rrallëherë manifestohet edhe zgjatje e kohës së gjakrjedhjes, marrje mendsh, dhimbje koke, konvulsion (posaçërisht me doza të larta ose në insuficiencë të veshkave), ngjyrosje sipërfaqësore e dhëmbëve dhe precipitim, flebit (infeksion i venës) në vendin e dhënies së injeksion-it.

Dozimi

Oral-isht (nga goja), i shprehur si amoxicillin 250 mg në çdo 8 orë, kurse në raste të rënda doza dyfishohet.

Fëmijët 2 muajsh-2 vjeç marrin nga 20-40 mg/kg/ditë të ndarë në 3 doza.

Fëmijët 1-6 vjeç marrin nga 125 mg shurup çdo 8 orë. Te rastet e rënda doza dyfishohet.

Format farmaceutike dhe dozat

Clavam 1.2 g inj, Klavunat 625 mg film tab (forte), 156.25 mg/5ml susp(shurup), 312.5 mg/5ml susp (shurup), Klaks 625 mg film tab, 1 g film tab, 228mg/5ml susp(shurup), 457 mg/5ml.