Ënjtja (abscesi) i dhëmbëve

Çfarë është një dhëmb i abscesuar?

Kur një dhëmb pulson vazhdimisht dhe ju mban zgjuar gjatë natës me dhimbje, ju mund të vuani nga diçka më shqetësuese se një dhimbje e thjeshtë dhëmbi.

Abscesi është një infeksion brenda një dhëmbi që është përhapur deri në majën e rrënjës ose rreth saj. Ky infeksion vjen nga dhoma e brendshme e dhëmbit, e cila quhet “dhoma e pulpës”. Brenda dhomës së pulpës ndodhen enët e gjakut dhe nervat, të quajtura kolektivisht “pulpa”.

Para formimit të një abscesi, dhëmbi praktikisht ka humbur aftësinë e tij për të luftuar infeksionet dhe bakteret janë në gjendje të pushtojnë dhomën e pulpës dhe të shumohen. Ndërkohë që bakteret shumohen, infeksioni përhapet zakonisht nga dhoma e pulpës dhe del përmes fundit të rrënjës, për në kockë (pjesën kockore të dhëmbit).

Abcsesi është një grumbullim qelbi i cili është i përbërë nga qeliza gjaku të vdekura, të bardha, mbetje indesh dhe baktere.

Abscesi i dhëmbit ndryshon nga abscesi i mishrave të dhëmbëve për nga burimi origjinal i infeksionit. Abscesi i dhëmbit (abscesi periapikal) vjen nga pulpa e dhëmbit dhe del nga apeks-i (maja) i dhëmbit.

Abscesi i mishrave të dhëmbëve ose ” abscesi periodontal” fillon në një xhep të mishrave të dhëmbëve jashtë dhëmbit, pranë rrënjës. Trajtimi për absceset varet nga vendi se ku e ka origjinën infeksioni.

Cilat janë shkaqet e një dhëmbi të abscesuar?

Ka shumë shkaqe të një abscesi të dhëmbëve. Një shkak shumë i zakonshëm është kur një kavitet dentar (prishja e dhëmbëve) bëhet aq i madh dhe i thellë se ajo arrin tek tek dhoma e pulpës. Një proces inflamator ndodh brenda dhëmbit.

Inflamacion i pulpës është zakonisht ajo që ndihet si një dhimbje dhëmbi. Pulpiti karakterizohet më vonë, nga analizat e mëtejshme të kryera nga një dentist, si kthyeshëm ose i pakthyeshëm. Pulpiti i kthyeshëm do të thotë se pulpa është e irrituar, por ajo ka shansin të shërohet.