Lidhja midis abuzimit alkoolik dhe depresionit

Debati i vazhdueshëm rreth shkakut dhe pasojës ndërmjet marrëdhënies së abuzim-it alkoolik dhe çrregullimit mendor, mund të jetë sqaruar nga të dhëna të reja, konkluduan ekspert-ët.

Studiuesit e Zelandës së Re përdorën modele statistikore për të përcaktuar nëse abuzimi alkool-ik dhe varësia sillnin një depresion madhor dhe e kundërta, në një grup prej  1055 individësh të gjurmuar që nga lindja e deri në moshën 25 vjeçare.

Problemet me alkoolin sillnin një rrezik madhor të depresionit, konkluduan ata.

Pjesëmarrësit në abuzimin alkoolik dhe varësinë ndaj tij, kishin 66% më shumë mundësi që të zhvillonin depresion, pas rregullimit me faktorë të tjerë duke përfshirë drogat e paligjshme, ngjarjet stresuese të jetës  dhe papunësinë.

Profesor Parker, Drejtor i Departamentit së Psikiatri-së në Universitetin NSW, tha se ishte një gjetje e rëndësishme, sepse shumë njerëz supozonin se depresioni bënte që shumë njerëz të konsumonin më shumë alkool.

Të dyja këto rrugë janë mbikqyrur klinik-isht, por ky studim sugjeron dhe vë theksin më shumë se konsumimi i shumtë i alkoolit është një faktor ndikimi për depresionin.

Pavarësisht se mekanizmi ishte i paqartë, alkooli mund të përkeqësojë elementët gjenetikë që rrisin rrezikun e çrregullimit mendor.

Abuzimi (keqpërdorimi) i alkoolit i lidhur me orët e gjata të punës

Duke punuar të paktën 50 orë në javë rrit rrezikun e lidhjes me alkool-in, probleme deri në trefishim, sugjeron një studim nga Zelanda e Re.

Kërkuesit i përdorën këto të dhëna në 1000 meshkuj dhe gra që kishin lindur më 1977 dhe studiuan nga mosha 25 – 50 vjeç–e quajtur Shëndeti i Kishës së krishterë dhe Zhvillimi i Studimit.

Studimi gjeti një lidhje të rëndësishme ndërmjet orëve të gjata të punës dhe problemeve të lidhura me pijen, tha autori Dr. Sheree Gibb (PhD) nga Universiteti i Otago-s.

Sa më të gjata orët e punës, aq më keq janë problemet alkoolike, duke përfshirë abuzim-in alkoolik dhe varësinë, zbuluan kërkuesit.

Pjesëmarrësit të cilët kanë punuar 50 orë në javë ose më shumë në mesatare ishin 1,8-3,3 herë që të kishin më shumë gjasa që të kishin probleme të lidhura me alkoolin në krahasim me ata që nuk ishin duke punuar.

Dhe ata kishin deri në 1.5 herë më shumë të ngjarë që të kishin probleme të lidhura me alkoolin se ata që punonin ndërmjet 30-49 orë në javë.

Konstatimi mund të sugjerojë një nevojë që të marrë në konsideratë politikat dhe programet të shënjestrua ndaj njerëzve që punojnë me orë të zgjatura, në mënyrë për të reduktuar problemet e lidhura me pijen, tha Dr. Gibb.

Abuzimi me alkoolin

Varësia e drogë-s merr më shumë vëmendje mediatike, dhe në mendjet e pjesës më të madhe është e lidhur me përdorimin e substancave të paligjshme si heroinë dhe kokainë. Me shqetësim të barabartë është keqpërdorimi i drogës ligjore: i alkool-it.

Kur përdoret në moderim, alkooli është relativisht i padëmshëm. Ka prova në rritje ku përdorimi i një sasie të vogël të alkoolit mund të ketë edhe përfitime shëndetësore.

Efektet e abuzimit alkoolik

Edhe pse shumica e njerëzve e përdorin alkoolin në një mënyrë të përgjegjshme, është e rëndësishme të mbahet mend se ajo është një lloj droge. Efekti i tij kryesor është që të mposht sistemin nervor.

Disa njerëz humbin kontrollin nga mënyra sesi ata përdorin alkoolin dhe bëhen të varur prej tij. Nëse kjo ndodh personi mund të ketë simptoma fizike tërheqjeje kur alkooli nuk është i disponueshëm. Këto simptoma përfshijnë ankth, agjitim, djersitje dhe dridhje. Rastet e këqija mund të kenë të vjella, halucinacion dhe mungesë përshtatjeje. Mjekësisht kjo është quajtur delir tremens. Vdekja ka rezultuar nga tërheqja e ashpër ndaj alkoolit.

Varësia ndaj alkoolit

Si në shumicën e të varurve nga droga, personat me probleme alkoolike zakonisht gjejnë se duhet të konsumojnë sasi në rritje për të marrë të njëjtën efekt. Pjesa më e madhe e njerëzve fillojnë të pinë në adoleshencën e tyre dhe zakonisht pijnë rëndshëm vetëm fundjavave. Rreth moshës 25 vjeçare, shumica e njerëzve që janë rritur me këtë stil jetese moderojnë stilet e tyre të pijes, por disa shkojnë në një drejtim tjetër dhe fillojnë të pijnë rëndshëm dhe më shpesh.

Pasojat e varësisë ndaj alkoolit

Pasojat e konsumimit të tepërt të alkoolit vijnë në 2 forma, akute dhe kronike:

  • Akute (e menjëhershme) – problemet fillojnë ndërkohë që personi është i dehur. Kjo përfshin fillimin e zënieve, të paturin e aksidendeve motorike, duke e bërë veten si budalla dhe humbje e arsyeshmërisë e lidhur me rrezikun e marrjes së drogave të paligjshme dhe shthurjes seksuale.