Etiketat ushqimore: Një udhëzues për leximin e tyre

Përdorimi i etiketave të informacionit të ushqimit (i quajtur edhe informacion mbi të ushqyerit), është bërë gjerësisht i njohur në ditët e sotme. Ato mund të gjenden, pothuajse në të gjitha paketimet e ushqimeve të prodhuara dhe ndihmojnë për të bërë zgjedhje më të informuara, në lidhje me ushqimin që konsumoni. Informacioni më poshtë është marrë nga një kuti reçeli kajsie.

INFORMACION USHQIMESH
Shërbimi për paketë: 8 masa: 20 g (1 kuti)
Sasia sasia për 100g
Energjia 350 kJ 1770 kJ
Proteina 1.5 g 7.7 g
Yndyrat, total 2.1 g 10.4 g
— të ngopurat 0.3 g 1.4 g
Karbohidratet 14.2 g 70.8 g
— sheqernat 4.5 g 22.7 g
Sodiumi 60 mg 305 mg
Fibrat dietore 1.2 g 6.0 g
Përmban tërshërë, grurë dhe sojë, siç tregohet në shkronja të theksuara. Përbërësit: tërshërë, sheqer, oriz, grurë, copa kajsie (8%) [sheqeri, ujë, koncentrate kajsie, dekstrozë, ngjyra (160 (b)), perime (401), acid ushqimi (331), aromë, ruajtës (202)], shurup glukoze, vaj vegjetal, koll tapiokë, kripë, emulsifier, (soylecithin), aromë. Produkti përpunohet në një linjë që gjithashtu përpunon produkte që përmbajnë arra.

Informacion ushqimor

Energjia

Etiketa ushqimore tregon sasinë e energjisë (matur në kiloxhaul), që gjendet në të dy masat në një dhe në 100 gram (ose 100 ml lëng) të produktit. Madhësitë e konsumimit janë të bazuara mbi faktin se sa konsumojnë njerëzit zakonisht.

Mund të përdorni informacionin e “sasisë për konsum” që të dini se çfarë po konsumoni dhe kjo është veçanërisht e dobishme në qoftë se jeni duke monitoruar sasinë e përditshme të kiloxhaulëve ose të ushqimeve të caktuara. Informacioni “Sasia për 100 g” është i dobishëm, në qoftë se doni të krahasoni 2 produkte të ngjashme, për shkak të madhësive që mund të ndryshojnë dhe që varen nga prodhuesi.

Nëse doni të humbni peshë, duhet të tregoni kujdes në masën e yndyrave, sheqernave dhe kiloxhaulëve të ushqimit në etiketat e ushqimit. Ushqimet që kanë yndyra dhe sheqerna të larta, kanë kiloxhaul të lartë.

Yndyrat e ngopura

Konjuktiviteti: Konjuktiviteti alergjik

Konjuktiviti alergjik mund të prekë jo vetëm sytë por edhe hundën, dhe kjo njihet nga doktorët si rhino-konjuktiviti alergjik. Simptomat e syve përfshijnë skuqje, kruarje, djegie, shikim të turbullt dhe përlotje. Këto kushte shpesh shkaktojnë edhe jokomformitet me dritën e diellit (fotofobi) dhe kruarje e djegie të pjesës përreth syve.

Konjuktiviti alergjik mund të jetë stinor ose simptomat mund të përjetohen gjatë gjithë vitit nëse personi është i ekspozuar ndaj alergjenëve si:

  • Pluhuri i shtëpisë;
  • Qime dhe copa lëkure kafshësh;
  • Spore të myqeve përjashta dhe brenda shtëpisë;
  • (Në mënyrë okazionale) ushqimet dhe aditivët ushqimorë.

Alergjenë stinor ajror

Këta janë alergjen-ë të zakonshëm të mjediseve të jashtëm si polen-i i bimëve, pemëve etj. Simptomat e alergji-së nga poleni variojnë nga dita në ditë dhe mund të jenë në varësi të motit. Shpesh simptomat e shkaktuara nga poleni pakësohen në ditë me lagështirë, por rishfaqen në ditë të nxehta dhe me erë. Tipet e sporeve mykore që gjenden në ajër mund të variojnë nga stina në stinë kështu që edhe simptomat e tyre mund të jenë stinore.

Shenjat fizike të konjuktiviteve alergjike

Shenjat fizike përfshijnë:

  • Ënjtje të konjuktivë-s. Kjo ënjtje mund të variojë nga e lehtë në të rëndë që njihet si kemoza
  • Skuqje
  • Infra – orbitalo-edemë (fluid rreth orbitë-s së syve) dhe ekimozë (dëmtim të syve ose “dëmtime alergjike”).