Kokaina: Cilat janë efektet

Efektet e kokainës mund të zgjatin kurdo nga pak minuta deri në dy orë, në varësi të asaj se si është marrë kokaina dhe nga personi që e ka marrë atë. Kur shfaqet nxitimi për marrjen e kokainës, atëhere personi mund të përjetojë një përplasje. Efekte të tjera të menjëhershme që mund të përjetohen janë:

 • Zgjim psikologjik, përfshirë rritje të temperaturës së trupit dhe ritmit të zemrës;
 • Rritje të ndjenjës fëminore;
 • Dehje;
 • Ankth;
 • Tharje goje;
 • Rritje e ritmit të frymëmarrjes;
 • Rritje e të folurit ose ndjekje në qetësi të plotë ose ngazëllim;
 • Ndjenjë për forcë të madhe fizike dhe kapacitet mendor;
 • Rritje e libidos dhe zgjim seksual;
 • Ndjenjë e mirëqenies;
 • Ankth, axhetim dhe panik;
 • Paranoja;
 • Sjellje agresive të dhunshme të papritura;
 • Ndjesi vigjilence, reduktim i nevojës për të fjetur;
 • Rritje performance në detyra të thjeshta;
 • Dhimbje koke;
 • Rritje e presionit të gjaku-t dhe rrahjeve të zemrës (pas një fillimi të ngadaltë);
 • Oreks i reduktuar;
 • Rritje e temperaturës së trupit;
 • Indiferencë për dhimbje dhe lehtësim i dhimbjeve lokale.

Në sasi të mëdha

Efekti i menjëhershëm i kokainës intensifikohet kur droga merret në sasi të mëdha. Njerëzit gjithashtu mund të përjetojnë dridhje, tkurrje muskujsh, të përziera dhe të vjella, puls të shpejtë dhe të dobët, aritmi, dhimbje gjoksi, atak zemre, hipertermi, ngërçe dhe goditje.

Sasi të mëdha dhe në mënyrë frekuent-e, përdorim i rëndë dhe për një kohë të gjatë i kokainës mund të çojnë në “psikozë-n e kokainës”, që karakterizohet nga deluzion paranojak, halucinacion, sjellje bizarre, sjellje agresive dhe të dhunshme. Disa njerëz e marrin kokainën në doza të mëdha “binge” (për qejf), që do të thotë se ata e marrin kokainën në mënyrë të përsëritur disa herë në ditë ose disa ditë në javë. “Binge” pasohet nga përplasja, dhe personi ndjen depresion të thellë, letargji dhe zemërim.

Overdoza