ezofaguKanceri ezofageal (gjithashtu i quajtur kanceri i ezofagut) është një tumor malinj që rritet në rreshtimin e ezofagut. Ezofag-u është një tub që mban ushqimin nga goja për poshtë në stomak duke përdorur një sërë lëvizjesh muskulare. Kanceri ezofageal është shumë më i zakonshëm tek meshkujt sesa tek gratë dhe zakonisht prek njerëzit më të moshuar se 50 vjeç.

Llojet e kancerit ezofageal

Dy lloje kancerash, qelizat karcinomë dhe adenokarcinomë, përbëjnë më shumë se 90% të kancerit ezofageal. Kanceri ezofageal mund të ndodhë në çdo seksion ezofagu.

Shumica e kancerave në fund të ezofagut që bashkohen me stomaku-n janë adenokarcinomë. Adenokarcinoma shpesh është gjetur në njerëzit të cilët kanë një gjendje tjetër që quhet ezofagu Barret.

Në ezofagun Barret, refluks-i afatgjatë gastro-ezofageal(GORD) dëmton qelizat normale. Me kalimin e kohës qelizat skuamoz-e janë zëvendësuar nga qelizat që janë më shumë të ngjashme me ato të stomakut dhe zorrës së vogël. Pikërisht në këto qeliza të reja, të ashtuquajtura metaplazi Barret, ndodh që adenokarcinoma mund të zhvillohet. Për shkak se disa njerëz me ezofagun Barret do të zhvillojnë kancerin e ezofagut, shqyrtimi i rregullt mund të jetë i nevojshëm për të zbuluar qelizat prekanceroze (prekanceroze gjendje) që mund të zhvillohen.

Kush e merr kancerin ezofageal?

Kanceri i ezofagut është relativisht jo i zakonshëm në botën perëndimore, por në disa pjesë të Azisë është shumë i përhapur. Megjithatë në shumë shtete perëndimore, adenokarcinoma është duke u bërë gjithnjë e më prezente.

Çfarë e shkakton kancerin ezofageal?

Se çfarë e shkakton këtë lloj kanceri nuk është kuptuar plotësisht, por është menduar që ekzistojnë një sërë faktorësh rreziku dhe gjendjesh që, nëse janë të pranishme për ndonjë kohëzgjatje kohore, mund të çojnë në kancerin ezofageal. Këto përfshijnë të mëposhtmet:

 • Ezofagu Barret (një gjendje e shkaktuar nga episode të përsëritura të refluksit që rezultojnë në ndryshime të rreshtimit të ezofagut);
 • Duhani;
 • Pirja e sasive të mëdha të alkool-it në baza të rregullta;

Shkaku i kancer-it ezofageal nuk është kuptuar plotësisht, por ekzistojnë një sërë faktorësh rrezikues. Këto përfshijnë:

 • Ahalazioni, një gjendje ku muskujt e poshtëm ezofageal nuk pushojnë siç duhet;
 • Gëlltitja e agjentëve kaustikë;
 • Duhani;
 • Pirja e sasive të shumta dhe të rregullta të alkool-it; dhe
 • Ngrënia e nitriteve ose toksinave (toksinë) nga kërpurdhat.

stomaku

Simptomat e kancerit ezofageal

Shumë njerëz nuk përjetojnë ndonjë parehati ose simptoma të dukshme në fazë të hershme, megjithatë, me zhvillimin e kancerit, simptomat e mëposhtme mund të zhvillohen:

 • Vështirësi ose dhimbje në gëlltitje që mund të shoqërohen me ndjesinë që ushqimi dhe lëngjet të ngecin në fyt. Vështirësia në gëlltitje zakonisht është vënë re me ushqimet e forta dhe më pas është zhvilluar me vështirësitë në gëlltitjen e ushqimeve të buta dhe lëngjeve.
 • Humbja në peshë është e zakonshme për shkak të vështirësive në gëlltitjen e ushqimeve dhe lëngjeve.
 • Pneumoni-a e shkaktuar nga ushqimi, që zbret poshtë në rrugët e frymëmarrjes në vend të ezofag-ut dhe më pas kalon në mushkëri (mjekët e quajnë këtë pneumoni aspirative).
 • Kollitje, mbytje ose ngjirje të zërit.
 • Dhimbje kraharori gjatë gëlltitjes ose rasteve të tjera.

Nëse ju përjetoni ndonjë nga këto simptoma në një bazë të rregullt ju duhet të konsultoheni me doktorin tuaj.