Parandalimi i dëmtimeve sportive

Sporti është njohur universalisht si një mënyrë efektive për të mbajtur në formë pjesën më të madhe të njerëzve dhe një fillim i madh në rrugën e stilit të shëndetshëm të jetesës. Megjithatë, sporti i organizuar dhe aktivitetet mund të sjellin efekte jo të mira, kryesisht në formën e plagosjeve.

Një studim australian që u fokusua tek njerëzit që kanë qenë në spital në periudhën 2004 – 2005 pasi kishin qenë të dëmtuar në sport, identifikoi aktivitetet më të zakonshme sportive si të mundshme për dëmtime. Këto përfshijnë: futboll, basketboll, futboll, regbi dhe çiklizëm. Rollerblading dhe skateboarding janë shkaktarët kryesorë të dëmtimeve tek fëmijët.

Studimi tregoi se fëmijët që përjetojnë dëmtime sportive kanë rrezik më të madh të ridëmtimeve në periudha afatgjata dhe është e rëndësishme që të merren masa parandaluese për të evituar dëmtimet. Më poshtë jepen disa këshilla për të marrë sa më shumë nga programi i ushtrimeve, duke parandaluar dëmtimet:

Evitimi i dehidratimit dhe mbinxehjes

Pirja e ujit në sasi të mjaftueshme

Pavarësisht nga sporti që luani, është e rëndësishme që të mirëmbani nivelin e lëngjeve në trup për të evituar dehidratimin. Nëse keni dehidratim ju nuk do të jeni në gjendje të rregulloni temperaturën e trupit tuaj, që do të thotë që keni rrezik mbinxehjeje (hipertermi). Dehidratimi ndikon për keq edhe në performancën tuaj, sepse volumi i gjaku-t do të reduktohet dhe do të jeni më pak të aftë që të çoni oksigjenin në muskujt që punojnë.

Mos beso tek të paturit e etjes si një indikator, por përpiqu që të pish në mënyrë të vazhdueshme përpara dhe gjatë aktivitetit sportiv. Duke vazhduar të pini edhe pasi keni mbaruar, ju garantoni rivendosjen e humbjes së peshës nga veprimtaria dhe nga humbja e lëngjeve. Mbaj mend se alkool-i dhe pijet që përmbajnë kafeinë mund të çojnë në rritje të dehidratimit.

Aklimatizimi me kushtet