Përdorimet

Mposhtje e takikardi-ve (rritje e nr. të rrahjeve) super-ventrikulare dhe aritmi-ve (çrregullime të ritmit) ventrikular-e.

Kundërpërdorimet

Blloku i zemrës.

Efektet anësore

Shiko tek prokainamid-i; aritmi ventrikulare, trombocitopeni (ulje e trombociteve), anemi hemolitik-e, rrallëherë hepatit granulomatoz, cinhonizëm.

Dozimi

Sulfat kinidin 200-400 mg nga 3-4 herë në ditë .

Shënim: Sulfat kinidin 200 mg = Bisulfat kinidin 250 mg.

Përdorimet

Tipet IV dhe V të hiperlipidemisë (lipide të rritura në gjak) rezistente në përdorim të medikamenteve të tjera dhe në dietë.

Zvogëlimi i rrezikut nga sëmundjet koronare tek tipi II-b i hiperlipidemi-së rezistente në forma tjera të mjekimit.

Hiperkolesterolemi (kolesterol i rritur në gjak) primare – tipi II-a.

Kundërpërdorimet

Dëmtimet serioze të veshkave, hipersensibilitet ndaj këtij medikamenti, sëmundjet aktive të mëlçisë dhe rritja persistent-e e pashpjeguar e enzimave hepatike (mëlçisë), shtatzënia dhe periudha e të ushqyerit të fëmijëve me gji.

Efektet anësore

SNQ (Sistemi Nervor Qendror): Dhimbje koke, lodhje, dobësi, insomnia (pagjumësi).

SGI (Sistemi Gastrointestinal): Dispepsi (çrregullime në tretje), diarre, mundim, vjellje, dhimbje abdominale, konstipacion, flatulencë (gazra të shtuara), çrregullime në dhëmbë.

Hemopatologji: Ulje të qelizave të gjakut, trombocitopeni, anemi hemolitik-e, leukopeni.

SR (Sistemi Respirator): Sinusit infeksione të rrugëve të sipërme respirator-e, rinit, kollë, faringit, bronkit.

Të tjera: Artropati (patologji të artikulacion-eve), rritje e nivelit të enzimave hepatike (të mëlçisë), reaksione hiper-sensitiv-e (ekzantemë, kruarje), dhimbje muskulore.

Dozimi

20-40 mg në ditë, në mbrëmje. Mund të paraqitet nevoja edhe për dy herë nga 40 mg në ditë.

Format farmaceutike dhe dozat

Kapsula: 20 mg, 40 mg.

Përdorimet

Dhimbje me etiologji (prejardhje) të ndryshme; dismenorre (mungesë të menstruacione-ve); mialgji (dhimbje të muskujve); neur-algji (dhimbje nervore); ulje të temperaturës në gjendje febril-e.

Kundërpërdorimet

Tek pacientët me mbindjeshmëri ndaj barit, insuficiencë renale (insuficienca renale) dhe hepatike (të mëlçisë).

Efektet anësore

Anemi hemolitik-e (gjak shkatërruese), neutropeni (ulje të neutrofileve), leukopeni (ulje të leukocite-ve), pancitopeni (ulje të të gjitha qelizave në gjak), kruarje, urtikarie (njolla të kuqe), hipoglikemi (ulje e glukozë-s në gjak).

Dozimi

Oralisht (nga goja): të rriturit, nga 0.5-1 g 3-4 herë në ditë. Doza maksimale ditore është 4 g në ditë; fëmijët nën një vjeç, 60 mg 3-4 herë në ditë; 1-6 vjeç 60-150 mg, deri 4 herë në ditë; doza maksimale për fëmijët 3-6 vjeç është 480 mg, ndërsa pë fëmijët e rritur është 1.2 g.

Me rrugë rektal-e: fëmijët 1-5 vjeç 125-250 mg, deri 4 herë në ditë; të moshuarit: suposte 500 mg, që janë në doza të njëjta me ato oral-e.

Format farmaceutike dhe dozat

Barnat e skeletit dhe muskujve:

Tableta: 160 mg, 350 mg, 500 mg, 650 mg.

Tableta eferveshente: 330 mg, 500 mg.

Kapsula: 250 mg dhe 500 mg.

Shurup: 120 mg/5 mL, 100 mg/5 mL, 160 mg/5 mL.

Eliksir: 120 mg/5 mL, 160 mg/5 mL, 325 mg/5 mL.

Granulë: 80 mg, 325 mg.

Suposte: 80 mg, 100 mg, 120 mg, 125 mg, 300 mg, 325 mg, 650 mg.

Tretësira për injeksion: 1 g.

Analgjetik:

Tableta: 100 mg, 300 mg, 500 mg, 650 mg.

Tableta eferveshente (shkumëzuese): 500 mg, 300 mg, 400 mg.

Suposte: 60 mg, 120 mg, 200 mg, 300 mg, 600 mg, 650 mg, 1.2 g.

Tretësira për injeksion: 0.5 g dhe 1 g.

Përdorimet

Diabeti mellitus.

Kundërpërdorimet

Hipersensibilitet, ketoacidozë diabet-ike me ose pa komë diabetike, shtatzënia dhe periudha e ushqimit të fëmijës me gji.

Efektet anësore

SNQ (Sistemi Nervor Qendror): Mundim, përgjumje, dhimbje koke.

SGI (Sistemi Gastrointestinal): Nauze (ndjesi të vjelle), konstipacion (vështirësi në jashtëqitje), diarre.

Hematologjike (gjaku): Ulje të qelizave të gjakut, leukopeni, anemi hemolitik-e, agranulocitozë, trombocitopeni, anemi aplastike sekondar-e.

Hepatike (mëlçisë): Ikter kolestatik (ngjyrë jeshile e lëkurës nga bllokimi rrugëve biliar-e të mëlçisë).

Lëkura: Ekzantemë, kruarje.

Të tjera: Hipoglikemi (ulje të sheqerit).

Dozimi

Doza fillestare është 2.5-5 mg në mëngjes, para marrjes së ushqimit. Dozat ditore më të larta se 15 mg duhet të ndahen. Doza maksimale ditore është 40 mg (për retard tableta doza maksimale është 20 mg).

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 2.5 mg, 5 mg, 10 mg.

Retard tableta: 5 mg, 10 mg.

Përdorimet

Trajtimi i tuberkuloz-it (TBC) aktiv së bashku me antituberkular-ët tjerë; profilaksi e Haemophilus influenzae e tipit b; në eliminimin e meningokokut nga bartësit asimptomatik (pa shenja të dukshme); brucelozë; dhe stafilokoksitë së bashku me antibiotikët e tjerë.

Efektet anësore

Reaksione në lëkurë, urtikarie (pika të kuqe), çrregullime të traktit gastrointestinal (stomak-zorrë) si: anoreksi (humbje oreks-i), ndjenjë të vjelle, vjellje, pankreatiti (inflamacion i pankreas-it), anemi hemolitik-e, leukopeni (ulje e leukocite-ve në gjak), çrregullime menstrual-e, edemë, miopi (çrregullime të të parit).

Dozimi

Në tuberkuloz rëndom përdoren rifampicin, izoniazid, pirazinamid dhe streptomicin ose etambutol.

Fëmijët dhe foshnjat: 10-20 mg/kg/ditë, rëndom si dozë e vetme, maksimumi 600 mg në ditë.

Të rriturit: 10 mg/kg/ditë maksimumi 600 mg.

Përdorimet

Infeksionet e traktit urinar.

Kundërpërdorimet

Funksioni i reduktuar renal, foshnjat nën 3 muaj, G6PD-deficiencë (mungesë).

Efektet anësore

Dhimbje gjoksi, ethe, lodhje, marrje mendsh, kruarje lëkure, dermatit (infeksion lëkure), anemi hemolitik-e, parestezi (ngadalësim të lëvizjeve), artralgji (dhimbje të kyçeve).

Dozimi

Fëmijët mbi 1 muaj: 5-7 mg/kg/ditë, çdo 6 orë, maksimumi 400 mg/ditë.

Të rriturit: 500-100 mg, çdo 6 orë.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 50, 100 mg.

Suspension oral (nga goja): 25 mg/5 mL.

Përdorimet

Parandalimi i hedhjes së transplanteve të palcës së kockave, veshkave, mëlçisë, pankreas-it, zemrës dhe transplantimi-t zemër-mushkëri si dhe për profilaksi dhe trajtim të sëmundjeve: transplanti kundër nikoqirit (graft-versus-host).

Kundërpërdorimet

I kontraindikuar tek pacientët me tejndjeshmëri në bar.

Efektet anësore

Tremor, dhimbje koke, konfuzion, hipertension, sinusit (infeksion i sinus-eve), pështirosje, vjellje, diarre, nefrotoksicitet (helmim i veshkave), anemi, leukopeni, trombocitopeni, anemi hemolitik-e, hepatotoksicitet (helmim i mëlçisë), infeksione, anafilaksi, ginekomasti (rritje e gjinjve në patologji).

Dozimi

Të rriturit dhe fëmijët: 15 mg/kg P.O. 4-12 orë para transplantimit dhe vazhdohet post-operativisht çdo ditë 1-2 javë . Pastaj doza zvogëlohet 5% çdo javë deri në dozën mbajtëse prej 5-10 mg/kg në ditë. Dozimi alternativ është 5-6 mg/kg injeksion intravenoz (I.V) 4-12 orë para transplantimit. Dozimi post-operativ (pas operacionit) të vazhdohet derisa pacienti toleron formën oral-e të trajtimit.

Format farmaceutike dhe dozat

Solucion oral: 100 mg/mL.

Injeksion: 50 mg/mL.

Kapsula: 25 mg, 50 mg, 100 mg.