Mosha dhe pjelloria: Mbetja shtatzënë në të njëzetat

Koha është në anën tuaj në qoftë se po përpiqeni të mbeteni shtatzënë në të njëzetat tuaja, edhe biologjia po ashtu. Trupi juaj është i përgatitur plotësisht për shtatzëninë dhe ka të ngjarë do të jetë ende në qoftë se ju vendosni të shtoheni.

E thënë kjo, shtatzënia në çfarëdo moshe vjen me avantazhe dhe dizavantazhe të dallueshme. Ne jemi lidhur me specialistë të pjellorisë, konsulentët financiarë dhe edukatorët e marrëdhënieve dhe nëna rreth të njëzetave për të marrë një tablo realiste të asaj se çfarë do të thotë të keni një fëmijë në të njëzetat tuaja.

Pro-të

Nga një perspektivë rreptësisht biologjike, të njëzetat janë dhjetëvjeçari më i mirë për ngjizjen dhe për mbajtjen e një foshnje. Ekspertët thonë se pjellshmëria mesatare e gruas arrin kulmin kur ajo është në moshën 24 vjeç.

Ashtu si çdo grua, ju jeni lindur me të gjitha vezët që do të keni gjatë jetës tuaj: rreth 1 milion në lindje. Në kohën që arrini pubertet-in, vezët tuaja numërohen rreth 300 000, por vetëm 300 prej tyre çlirohen nga vezoret gjatë viteve tuaja të riprodhimit.

Ndërsa moshoheni, vezoret tuaja plaken së bashku me pjesën tjetër të trupit tuaj dhe vezët tuaja bëhen më pak të shëndetshme. Për këtë arsye, vezët e grave më të reja kanë më pak të ngjarë se ato të grave më të moshuara  që të kenë anomali gjenetike, të cilat japin si rezultat sindroma Down dhe defekte të tjera në lindje.

Risku i abort-eve po ashtu është shumë më i ulët. Risku është rreth 10% për gratë në të njëzetat e tyre, 20% për gratë në mes apo në fund të tridhjetave dhe rreth 35% për gratë në fillimin e të dyzetave.

Në të njëzetat, ju keni më pak të ngjarë që të keni probleme të tjera gjinekologji-ke si fibroid-e dhe endometriozë, të cilat shpesh përparojnë dhe me kalimin e kohës bëhen shumë problem.

Vetë shtatzënia është zakonisht më e lehtë fizikisht për gratë në të njëzetat, sepse ato janë me një risk më të ulët për ndërlikime shëndetësore si presioni i lartë i gjaku-t dhe diabet-i.

Zgavra e gjoksit, zakonisht është e ndarë nga barku nga një muskul i madh që quhet diafragmë. Hernia kongjenital-e e diafragmës është një defekt lindjeje që karakterizohet nga një vrimë e parregullt në diafragmë. Kjo i lejon disa prej organeve të barkut, siç janë stomaku dhe zorrët, që të zgjaten në gjoks. Si rezultat, ekziston një hapësirë e mjaftueshme për mushkëritë që të rriten në masën e tyre jonormale (e njohur si hipoplazi pulmonar-e).

Shkaktarët e hernias kongjenitale të diafragmës

Nuk është asnjëherë e qartë se çfarë e shkakton dështimin e diafragmës. Në disa foshnja, ajo është shkaktuar nga një anomali kromozome-sh ose anomali gjenetike e cila mund të çojë gjithashtu në probleme të tjera. Në foshnjat e tjera, asnjë shkak gjenetik nuk mund të identifikohet.

Sa e zakonshme është ajo?

Hernia kongjenitale e diafragmës ndodh afërsisht në një masë, një në çdo 2,500 lindje. Anomalitë e diafragmës mund të ndodhin më vete, por ndonjëherë ekzistojnë dhe anomali të tjera, siç është defekti i zemrës.

Si diagnostikohet?

Në rreth 50% të rasteve, hernia e diafragmës është diagnostikuar nëpërmjet skanimeve me ultratingull, e cila realizohet përpara se fëmija të lind. Në pjesën më të madhe të rasteve të tjera, është bërë zakonisht brenda disa orëve të paslindjes. Në shumë pak njerëz, diagnoza është bërë më vonë.

Trajtimet e hernias kongjenitale të diafragmës

Për arsye se mushkëritë janë nën zhvillim, shumica e foshnjave kanë nevojë që të vendosen në një makinë (ventilator). Kjo i ndihmon ato për të marrë frymë. Për riparimin e defektit në diafragmë ndërhyhet me operacion. Herë pas here operacioni mund të shtyhet deri në një javë, për të lejuar përmirësimin e funksionit të mushkërive.

Trajtimi që ndihmon zhvillimin e mushkërive është provuar gjithashtu kur foshnja është akoma në barkun e nënës, dhe kjo është vetëm për foshnjat që kanë hernia shumë të rëndë. Megjithatë, kjo ka rreziqe dhe nuk është e qartë nëse ajo përmirëson rezultatin. Prej shumë kohësh janë zhvilluar studime duke u përpjekur për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje.