Përdorimet

Hipertension (tensioni arterial i rritur).

Kundërpërdorimet

Tek pacientët me ndjeshmëri të lartë ndaj barit si dhe ndaj bllokuesve të tjerë të enzimë-s së konversionit të angiotenzinë-s.

Efektet anësore

Anoreksi (mungesë oreks-i), dhimbje abdominale (barku), kollë e thatë persistent-e, ndryshime të zërit, hipotension (tension i ulët), proteinuri (proteina në urinë), trombocitopeni (ulje e trombo-citeve), neutropeni (neutrofile të ulura në gjak), agranulocitozë (humbje e granulocite-ve në gjak), hiperkalemi (rritja e kalium-it në gjak), rritje e nivelit të enzimave të mëlçisë, ikter kolestatik (ikter nga bllokimi i kolecist-ës), çrregullime të funksionit të veshkave, pankreas-it.

Dozimi

Kur përdoret i vetëm, në fillim jepen 12.5 mg, 2 herë në ditë; në kombinim me diuretikë (shkarkues të lëngjeve), në fillim përdoren 6.25 mg, 2 herë në ditë. Doza e zakonshme mbajtëse është 25 mg, 2 herë në ditë; doza maksimale: 50 mg, 2 herë në ditë.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 12.5 mg, 25 mg, 50 mg, 100 mg.

Përdorimet

Parandalimi i shtatzënisë; trajtimi i hipermenorre-së (gjakrrjedhje të shtuar në menstruacione); endometriozë (infeksioni i endometrit); hipogonadizëm (ulja e aktivitetit të gjëndrave) femëror.

Kundërpërdorimet

Tromboflebit (inflamacion i vena-ve nga bllokimi trombo-tik), gjakderdhje vagina-le e padiagnostifikuar, shtatzëni, karcinomë e gjirit.

Efektet anësore

Edemë periferike, rritje e gjinjve, pështirosje, anoreksi (mungesë oreks-i), rrallë karcinomë të gjinjve dhe predispozitet i rritur ndaj infeksioneve me Candida.

Dozimi

Oral-isht (nga goja): 1 tabletë në ditë, nga dita e 5-të e ciklit.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 30 mcg+250 mcg, 30 mc+150 mcg.

Përdorimet

Insuficienca e zemrës, aritmi (çrregullime të ritmit) super-ventrikular-e (veçanërisht fibrilacion atrial), takikardi paroksizmale (paroksizëm) atrial-e.

Kundërpërdorimet

Te pacientët me ndjeshmëri të lartë në bar, bllok i plotë kardiak, bllok i pjesshëm A-V, bradikardi e rëndë sinus-ale. Injeksion-et e kripëra-ve të kalcium-it janë të kundërinduktuara gjatë mjekimit me digoksinë sepse mund shkaktojnë aritmi serioze.

Efektet anësore

Anoreksi (mungesë oreks-i), të vjellja, diarre, dhimbje abdominale (barku), çrregullime në të parë, dhimbje të kokës, lodhje, përgjumje, konfuzion, delir, halucinacion, aritmi, reaksione në lëkurë dhe gjinekomasti (rritje të gjoksit dhe rjedhje në kushte patologji-ke).

Dozimi

Të rriturit: digitalizim i shpejtë (24-36 orë), 1-1.5 mg në 24 orë, në doza të ndara; digjitalizimi më pak urgjent (3-5 ditë); 0.75-1.5mg në ditë, në doza të ndara, deri sa të arrihet kompensim-i. Doza mbajtëse, 0,25-0.75 mg në ditë, në doza të ndara.

Fëmijët nën 10 vjeç: dixhitalizim i shpejtë (24-36orë), 0.025 mg/kg, në intervale të përshtatshme, deri sa të arrihet kompensimi.

Fëmijët mbi 2 vjeç: 0.02-0.04mg/kg dy javë.

Fëmijët deri në dy vjeç: 0.03-0.05mg/kg.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 0.125 mg, 0.25 mg, 0.5 mg.

Kapsula: 0.05 mg, 0.1 mg, 0.2 mg.

Injeksion: 0.1 mg/mL (pediatrike), 0.25 mg/mL.

Përdorimet

Ulçera gastrike, ulçera duodenale, Sindroma Zollinger-Ellison, refluks ezofageal, gjendjet hiper-sekretore hiper-acidike (aciditet i rritur) të Sistemit Gastrointestinal.

Kundërpërdorimet

Mbindjeshmëri ndaj medikamentit.

Efektet anësore

SNQ (Sistemi Nervor Qendror): Dhimbje koke, mundim, vjellje, parestezi (letargji).

SGI (Sistemi Gastrointestinal): Diarre, konstipacion (kapsllëk), tharje goje, anoreksi (mungesë oreks-i).

SUGJ (Sistemi Urogjenital): Rritje e nivelit të uresë dhe kreatininë-s.

Lëkura: Tharje e lëkurës, akne, flesh (skuqje).

Të tjera: Tinitus (zhurmë në vesh), ndryshim i shijes, edemë orbital-e (ënjtje e orbitë-s të syve), ethe, palpitacionet e zemrës (puls i çrregullt), dhimbje muskulo-skeletore.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 10 mg, 20 mg, 40 mg.

Pluhur për suspension oral: 40 mg/5mL.

Injeksion: 10 mg/mL.

Preparat i parapërgatitur injektues: 20 mg/50 mL në 0.9 % NaCl.

Përdorimet

Parkinsonizëm (sëmundja Parkinson).

Kundërpërdorimet

Glaukoma këndngushtë.

Efektet anësore

Pagjumësi, anoreksi (mungesë oreks-i), hipotension, marrje mendsh, takikardi, aritmi, ngjyrosje e kuqërremtë e lëkurës dhe e lëngjeve të organizmit, simptoma psikike, depresion, dhimbje koke, neuropati periferike.

Dozimi

500 mg në ditë dozë e cila rritet çdo 3 ditë deri në dozën maksimale 3-4g në ditë, në doza të ndara. Rëndom përdoret në kombinim me lëndë të tjera.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 100 mg, 250 mg, 500 mg.

Kapsula: 100 mg, 250 mg, 500 mg.

Përdorimet

Artrit reumatoid, osteoartrit (artrit i indit kockor), dismenorre (mungesë mestruacionesh), dhimbjet e moderuara, temperatura e lartë.

Kundërpërdorimet

Hipersensibilitet, astma e induktuar nga acidi acetilsalicilik ose BJSAI.

Efektet anësore

SNQ (Sistemi Nervor Qendror): Dhimbje koke, mundim, eksitim i SNQ ose depresion.

SGI (Sistemi Gastrointestinal): Ndjesi të vjelle, dhimbje abdominale, diarre, konstipacion (vështirësi në jashtëqitje), flatulencë (fryrje barku me gazra), ulçerë peptik-e, dispepsi (vështirësi në tretje), stomatit (infeksion i gojës), anoreksi (mungesë oreks-i), vjellje.

SUGJ (Sistemi Urogjenital): Nefrotoksicitet (helmim i veshkave), rritje e nivelit të uresë.

SR (Sistemi Respirator): Dispne (ulje e frekuencës së frymëmarrjes), bronkospazmë (ngushtim i muskulaturës së rrugëve të frymëmarrjes dhe si pasojë vështirësi në frymëmarrje), edemë laringeale.

Hematologjike (gjaku): Trombocitopeni (ulje e trombociteve), agranulocitozë, zgjatje e kohës së  gjakderdhje-s.

Hepatike (të mëlçisë): Rritje e enzimave hepatike.

Lëkura: Ekzantemë (skuqje), foto-sensitiv-itet (ndjeshmëri ndaj dritës), dermatit eksfoliativ (infeksion lëkure).

Të tjera: Edemë periorbital-e (rreth orbitë-s të syve).

Dozimi

Dozimi varet prej sëmundjes dhe efekteve të arritura. Administrohet 2-3 herë në ditë rëndom (25-50-100 mg) e më rrallë në intervale 4 ose 6 orëshe (doza më të vogla). Doza maksimale ditore është 300 mg.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta (retard): 100 mg, 150 mg, 200 mg.

Filmtableta: 50 mg, 100 mg.

Kapsula (retard): 100 mg, 150 mg, 200 mg.

Kapsula: 25 mg, 50 mg, 75 mg.

Suposte: 100 mg.

Përdorimet

Diabeti mellitus tipi II.

Kundërpërdorimet

Çrregullim i funksionit renal; kolaps kardiovaskular (zemër-enë gjak-u), acidoza metabolike, shtatzëni, laktacion, dehidrim (humbje e lëngjeve).

Efektet ansore

Anoreksi (mungesë oreks-i), pështirosje, urtikarie (njolla të kuqe), foto-sensitiv-itet (ndjeshmëri e rritur ndaj dritës), ulje e niveleve në vitamina B12.

Dozimi

500 mg, çdo 8 orë para ose pas ushqimit.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 500 mg, 850 mg.

Përdorimet

Relaksues muskulor në ndërhyrjet kirurgjik-ale, gjendje spastike kronike tek muskujt e vullnetshëm, hipertermi (temperaturë e lartë) malinj-e.

Kundërpërdorimet

Insuficiencë hepatike (ulje e funksionit të mëlçisë); spazmë muskulare akute.

Efektet anësore

Marrje mendsh; dobësi; diarre; ndjenjë të vjelle; anoreksi (mungesë oreks-i); çrregullime të të parit dhe të të folurit; shqetësim; konvulsion; frekuencë e rritur e urinim-it; më rrallë takikardi (rrahje të larta të zemrës); dispne (mungesë frymëmarrje).

Dozimi

Për gjendjet spastike, fillimisht 25 mg në ditë, dozë e cila mund të rritet çdo javë deri në maksimum 100 mg 4 herë në javë. Doza e zakonshme 75 mg 3 herë në javë.

Në hipertermi malinje (temperaturë të rritur) me injeksion intravenoze (I.V) 1 mg/kg që mund të përsëritet sipas nevojës deri në një dozë kumulative prej maksimumit 10 mg/kg.

Format farmaceutike dhe dozat

Kapsula: 25 mg.

Pluhur për tretësira për injeksion: 20 mg.

Përdorimet

Trajtimi i tuberkuloz-it (TBC) dhe sëmundjeve te tjera mykobakterale së bashku më antituberkular-ët e tjerë.

Kundërpërdorimet

Çrregullime hepatike (të mëlçisë), porfiri.

Efektet anësore

Ndjenjë të vjelle, anoreksi (humbje oreks-i), ethe, hepatomegali (zmadhim mëlçie), artralgji (dhimbje të kyçeve), urtikarie (pika të kuqe).

Dozimi

15-20 mg/kg/ditë maks.2 g/ditë.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 500 mg.

Përdorimet

Tek infeksionet e traktit respirator (infeksione të mushkërive) dhe urinar, otit media (veshi i mesëm) dhe infeksionet e lëkurës të shkaktuara nga: Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoni-a, S. pyogenes, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella species dhe nga Staphyloccoc-ët.

Kundërpërdorimet

Nuk përdoret tek pacientët me ndjeshmëri të lartë në cefalosporina.

Efektet anësore

Dhimbje koke, marrje mendsh, somnolencë (përgjumje), ndjenjë të vjelle, vjellje, diarre, anoreksi (mungesë oreks-i), dispepsi (vështirësi në tretje të ushqimeve), vaginit (infeksion i vaginës), kandidozë oral-e, leukopeni kalimtare (ulja e leukocite-ve të gjaku-t), anemi, eozinofili (rritja e numrit të eozinofileve të gjakut), trombocitopeni (ulja e trombociteve të gjakut), limfocitozë (rritja tek limfocitet e gjaku-t), dermatit (infeksion i lëkurës), prurit (kruarje), reaksione hiper-sensitiv-e (shume të ndjeshme), anafilaksi, ethe, rritje kalimtare e enzimave të mëlçisë.

Dozimi

Të rriturit: çdo 4-8 orë, 0.2-2 g injeksion intramuskular (I.M), injeksion intravenoz (I.V), doza maksimale:12 g në ditë. Fëmijët: 50-100 mg/kg peshë në ditë e ndarë në 3-4 doza. Nuk tejkalohet doza e të rriturve.

Format farmaceutike dhe dozat

Injeksion: ampulë 0.5 g/10 mL, 0.75 g/1o mL, 1 g/10 mL, 1.5 g/10 mL, 2 g/10 mL, 3 g/50 mL, 3 g/100 mL, 4 g/100 mL.