apandesiti

Apendicit-i është inflamacion i apendiksit. Apendiks-i është një qese e shkurtër dhe e ngushtë e zorrëve, që është e mbyllur në një nga fundet. Apendiksi lind nga zorra e trashë.

Në rastin e apendicitit, apendiksi inflamohet, skuqet dhe infektohet. Apendiksi mund të formojë një absces (një koleksion qelb-i) ose madje edhe plasje, duke përhapur infeksionin nëpër zgavrën e barkut dhe duke shkaktuar peritonit (një gjendje shumë e rëndë që përfshin inflamacionin e membranë-s në linjat e brendshme të murit të barkut dhe në organ-et e brendshme).

Apendicit-i prek kryesisht fëmijët e rritur dhe të rinjtë (më shpesh ato të moshës 10–30 vjeç), por ai gjithashtu mund të ndodhë në çfarëdolloj moshe.

Shkaqet

Nuk është gjithmonë e qartë se çfarë e shkakton apendicitin. Ndonjëherë  ai ndjek një bllokim në të hapurën e apendiksit ose një infeksion gastrointestinal.

Simptomat e Apendicitit

Pjesa më e madhe e njerëzve me apendicit do të përjetojnë ngërçe dhe dhimbje barku. Kjo zakonisht fillon në mes të barkut, rreth kërthizës. Në pjesën më të madhe të rasteve, dhimbja zakonisht përkeqësohet, bëhet e vazhdueshme dhe zbret poshtë, në anën e djathtë të poshtme të barkut. Shpesh dhimbja përkeqësohet me lëvizjen–ecjen, lëvizjen në krevat dhe madje edhe me kollën.

Simptomat e tjera përfshijnë:

  • Humbje të urisë;
  • Përzierje;
  • Të vjella;
  • Temperaturë; dhe
  • Kapsllëk ose diarre.

Disa njerëz nuk i përjetojnë këto simptoma tipike të apendicitit. Gratë shtatzëna dhe fëmijët kanë shumë mundësi që ta shpjegojnë dhimbjen në zona të ndryshme të barkut.

Diagnostikimi

Doktori do t’iu pyesë rreth simptomave dhe do t’iu bëjë ekzaminime fizike, duke përfshirë ekzaminimin e barkut.

Njerëzit me apendicit zakonisht përjetojnë ndjeshmëri dhe ankohen për dhimbje, kur presioni është aplikuar në anën e djathtë e të ulët të barkut. Mjekët gjithashtu do të shikojnë për “ndjeshmërinë e reagimit” – dhimbje të mprehta, në pjesën e poshtme e të djathtë të barkut, që ndodhin kur presioni është aplikuar në zonë.

Kanceri i vezoreve: Alternativat e trajtimit

Trajtimi i kancerit të vezoreve zakonisht përfshin ndërhyrjen kirurgjik-ale dhe kemioterapinë. Ndonjëherë ai përfshin radioterapi-në.

Kirurgjia

Trajtimi parë për kancerin e vezoreve zakonisht është një operacion i quajtur laparotomi. Në këtë operacion bëhet një prerje në abdomen dhe kjo e lejon mjekun të gjejë dhe të largojë sa më shumë kancer që është e mundshme.

Në shumë raste mjeku do të bëjë një biopsi të tumor-it në fillim të operacionit për që qenë i sigurt që ai është kancer. Kjo quhet një “prerje e ngrirë”. Në qoftë se kanceri konfirmohet, atëherë operacioni do të vazhdojë. Operacioni zakonisht heq vezoret dhe tubat fallopianë (tubat uterine), mitrën dhe omentum majus dhe disa nyja limfatike në atë zonë. Gjithashtu mund të hiqet edhe apendicit-i. Ndonjëherë nevojitet të hiqet edhe një pjesë e zorrëve dhe madje edhe fshikëza e urinës.

Mund të tingëllojë që shumë nga pjesët ose organ-et e trupit tuaj hiqen në këtë operacion. Megjithatë këto organe janë fare të vegjël në krahasim me çdo gjë tjetër në abdomen-in dhe pelvisi-n tuaj dhe heqja e tyre nuk le ndonjë hapësirë bosh.

Disa gra mund të mos kenë nevojë për një kirurgji ekstensive. P.sh. një grua e re me një kancer epitelial të vezoreve në fazë të hershme mund të mos ketë nevojë t’i hiqet uterus (mitra) dhe të dy vezoret. Në këtë rast për të është ende e mundur që të ketë fëmijë.

Përcaktimi i fazave të sëmundjes

Pas operacionit, kampionë të një pjese të organeve që janë hequr dërgohen për ekzaminim në laborator. Rezultatet, të kombinuara me disa rezultate të testeve diagnostike japin informacion për llojin dhe shtrirjen e kancerit tuaj. Kjo bën të mundur që mjekët të përcaktojnë fazat e sëmundjes në mënyrë që të munden të përpunojnë trajtimin më të mirë për ju. Në qoftë se kanceri i vezoreve është kufizuar vetëm tek vezoret ose fare pranë tyre, ai mund të quhet i fazës 1 ose 2. Në qoftë se ai është përhapur në organe të tjerë ai mund të jetë i fazës 3 ose 4. Njohja e fazës së sëmundjes e ndihmon mjekun tuaj që të diskutojë me ju zgjedhjet për trajtimin e mëtejshëm.

Lajmi i mirë për këtë javë është që embrionit po i zhvillohen duart dhe këmbët, megjithëse ato duken më shumë si lopata se sa si ato gjymtyrët e vogla e topolake që ju i keni ëndërruar t’i prekni e t’i gudulisni. Teknikisht, foshnja juaj ende konsiderohet embrion, dhe ka diçka si një bisht të vogël, i cili është zgjatim i kërbishtit. Bishti do të zhduket brenda disa javëve, por ai është e vetmja gjë që zvogëlohet. Qysh nga java e kaluar, foshnja juaj është dyfishuar në madhësi dhe tani është rreth 1.3 cm e gjatë, afërsisht sa madhësia e një boronice. 2

Në qoftë se do të mund të shihnit brenda mitrës, do të lokalizonit qepallat që vetëm pjesërisht ia mbulojnë sytë që tashmë kanë njëfarë ngjyre, si edhe majën e hundës dhe vena-t e vogla nën lëkurën e hollë si një pergamenë. Të dy hemisferat e trurit të foshnjës tuaj janë në rritje dhe mëlçia nxjerr qeliza të kuqe të gjakut deri sa të formohet palca e kockës dhe ta marrë përsipër këtë rol. Ka edhe një apendicit dhe një pankreas që do të prodhojë hormonin insulinë për të ndihmuar tretje-n. Në zorrët që rriten, po fryhet një lak e po shndërrohet në kordonin e kërthizës (kordoni umbilikal), me enë të dallueshme gjaku, i cili do të transportojë oksigjenin dhe lëndët ushqyese për tek trupi i vogël.

Si po ndryshon jeta juaj:

Uterus (mitra) juaj është dyfishuar në madhësi në pesë javët e kaluara dhe të ngrënët mund ta ndjeni si një detyrim apo edhe më keq, nga të përzierat e të vjellat e mëngjesit që janë në kulm. (Në qoftë se ndiheni mirë, mos u shqetësoni, jeni me fat!)

Mund të duhet të urinoni më shpesh se zakonisht, në saje të volumit të shtuar të gjakut dhe lëngut suplementar që përpunohet në veshkat tuaja. (Deri tani, ju keni rreth 10% më shumë gjak se sa kishit para se të mbeteshit shtatzënë. Dhe nga fundi i shtatzënisë tuaj ju do të keni 40 deri 50% më shumë gjak që rrjedh në venat tuaja, për të plotësuar kërkesat e foshnjës që do të lindet). Me rritjen e mitrës, edhe presioni në fshikëzën e urinës do t’ju çojë më shpesh në banjë.