Sindroma e tunelit të kyçit të dorës

carpal tunnel

Sindroma e tunelit të kyçit të dorës është një gjendje në të cilën nervat mesatarë (të cilët kalojnë nga krahu në dorë) janë ngjeshur pasi kalojnë nëpërmjet tunelit të kyçit të dorës për në dorë.

Cilat janë simptomat e tunelit të kyçit të dorës?

Simptomat e tunelit të kyçit të dorës përfshijnë:

 • Ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në gishtat dhe pëllëmbën e dorës;
 • Dhimbje në kyçin e dorës ose në dorë, të cilat mund të rrezatojnë në krahun sipër ose poshtë tek gishtat dhe mund të jenë të rënda;
 • Një ndjenjë dobësie në duar që e bën më të vështirë për të marrë objekte të vogla.

Simptomat mund të përkeqësohen gjatë natës kur njerëzit mund të flenë me kyçet e tyre të përthyer.

Shkaqet e tunelit të kyçit të dorës

Tuneli i kyçit të dorës është një korridor i ngushtë në bazë të së cilës dora përmban nerva mesatarë dhe tendina (tendinë).

Një reduktim në hapësirë ​​të tunelit të kyçit të dorës, p.sh. në qoftë se tendinat e dorës fryhen ose trashen, lënë pak hapësirë ​​në tunel për nervat mesatarë në rastet kur ato ngjeshen. Nervi mesatar është një nerv i madh që furnizon ndjesinë e gishtit të madh dhe shumicën e 3 gishtërinjve të parë. Ai gjithashtu furnizon lëvizjen e disa muskujve në dorë.

Çdo kondicion që ngushton tunelin e kyçit të dorës ose zgjeron indet brenda tij mund të rezultojë në sindromën e tunelit të kyçit të dorës.

Faktorët rrezikues

Faktorët rrezikues që janë të lidhur me sindromën e tunelit të kyçit të dorës përfshijnë:

 • Traumë ose dëmtim në kyçin e dorës, siç është ndrydhja ose fraktura;
 • Gjendje të tilla siç është artrit reumatoid ose çrregullimet e tiroides;
 • Një cist ose tumor në tunel;
 • Mbajtje lëngu gjatë shtatzënisë ose menopauzë-s;
 • Aktivitetet që përfshijnë përdorimin e përsëritur të kyçit të dorës ose mjeteve vibruese;
 • Të qenit femër: femrat kanë më shumë mundësi që të zhvillojnë sindromën e tunelit të kyçit të dorës në krahasim me meshkujt.

Diagnostikimi i tunelit të kyçit të dorës

Sëmundja e indit lidhës

Sëmundja e indit lidhës i referohet një grupi sëmundjesh që përfshijnë indin e pasur me proteina që i mbështet organ-et dhe pjesë të tjera të trupit. Shembuj të indit lidhës janë dhjami, kockat dhe kërc-et. Këto sëmundje shpesh prekin nyjet, muskujt dhe lëkurën, por ato po ashtu mund të prekin organe të tjerë si dhe sisteme organesh, duke përfshirë sytë, zemrën, mushkëritë, veshkat, traktin gastrointestinal dhe enët e gjakut.

Janë më shumë se 200 çrregullime që prekin indin lidhës, shkaqet dhe simptomat e tyre specifike ndryshojnë sipas llojeve të ndryshme.

Çrregullimet e trashëguara të indit lidhës

Disa sëmundje të indit lidhës, shpesh të quajtura çrregullime të trashëguara të indit lidhës, janë rezultat i ndryshimeve në disa gene. Shumë prej tyre janë fare të rralla. Më poshtë po japim disa nga më të zakonshmet:

Sindroma Ehlers-Danlos

Në të vërtetë një grup prej më shumë se 10 çrregullimesh, karakterizohen nga nyje tepër të ndjeshme, lëkurë e tendosur dhe rritje anormal-e e indit të mbresave. Simptomat mund të jenë nga më të butat deri tek ato sakatuese. Varësisht nga format specifike, simptomat mund të përfshijnë:

 • Një shpinë të lakuar;
 • Enë të dobëta të gjakut;
 • Mishra të dhëmbëve që rrjedhin gjak;
 • Probleme me mushkëritë, valvul-at e zemrës ose tretje-n.

Epidermolisisbullosa (EB)

Personat me këtë sëmundje kanë një lëkurë që është kaq e brishtë, saqë ajo shqyhet apo bëhet me flluska si rezultat i goditjeve më të vogla, apo edhe nga fërkimi me rrobat. Disa forma të EB mund të prekin sistemin tretës, atë të frymëmarrjes, muskujt ose fshikëzën e urinës. Shkaktuar nga defektet e disa proteinave në lëkurë, EB zakonisht është evidente në lindje.

Sindroma Marfan

Spondiloartropatitë

Çfarë janë spondiloartropatitë?

Spondil-artropati-të janë një familje sëmundjesh kronike të nyjeve. Këto sëmundje shfaqën tek fëmijët dhe të rriturit. Ato përfshijnë spondilit-in ankilos, sindromën Reiter (artritin reaktiv), artritin psoriatik dhe probleme të nyjeve të lidhura me sëmundjen inflamatore të fshikëzës së urinës (artriti enteropatik). Spondiloartropatitë ndonjëherë quhen spondiloartrit.

Megjithëse të gjithë spondiloartropatitët kanë simptoma dhe rezultate të ndryshme, ato janë të ngjashme në atë që të gjitha:

 • Zakonisht përfshijnë gjithçka midis pjesës së poshtme të shpinës dhe pelvisi-t (nyjes sakroiliak-e).
 • Prekin zonat rreth nyjeve ku ligament-et dhe tendinat (tendinë) i bashkohen kockës, si në gjunjë, këmbë dhe ije.

Është e rëndësishme të pranohet se spondiloartropatitë janë të ndryshme nga artriti reumatoid tek të rriturit dhe nga artriti idiopatik juvenil tek fëmijët.

Çfarë i shkakton spondiloartropatitë?

Ekspert-ët nuk e dinë se çfarë i shkakton spondiloartropatitë. Prania e një geni të veçantë, HLA-B27, shoqërohet shpesh me atë që njihet si spondiliti ankilozues. Spondiloartropatitë ka më shumë të ngjarë që të ndodhin në familje më shumë se sa format e tjera të sëmundjes reumatik-e, siç është lupus eritematoz apo artrit reumatoid.

Cilat janë simptomat?

Spondiloartropatitë shpesh shkaktojnë:

 • Dhimbje të pjesës së poshtme të shpinës që mund të përhapet në mollaqe;
 • Ngurtësim të mëngjesit, veçanërisht në shpinë e në qafë, që përmirësohet gjatë ditës ose pas një ushtrimi fizik;
 • Lodhje.

Megjithëse të gjithë spondiloartropatitë japin si rezultat dhimbje të nyjeve, secila nda llojet ka edhe simptoma specifike.

Kardiomiopatia

Kardiomiopati është thjesht termi i përdorur nga doktorët për të përshkruar një varg sëmundjesh të muskujve të zemrës. Nuk është njësoj si një atak zemre, ku shkaku kryesor është sëmundja e arterie-s koronare. Kardiomiopatia është një term i përdorur për të përshkruar efektet e kushteve të shumta të mundshme që dëmtojnë strukturën ose funksionin e muskujve të dhomave të poshtme të zemrës (barkushet), që pasojnë në dobësimin e zemrës. Kjo dobësi përfundimisht mund të çojë në mosfunksionim të zemrës.

Çfarë e shkakton atë?

Doktorët e klasifikojnë kardiomiopatinë si parësore ose dytësore. Në kardiomiopatinë parësore, testet zakonisht nuk e tregojnë shkakun, ndërsa në kardiomiopatinë dytësore ato munden. Kardiomio-patia dytësore ka disa shkaqe. Disa prej tyre janë:

 • Konsumi i tepërt i alkoolit. Alkool-i në masë të madhe mund të dëmtojë zemrën dhe disa njerëz janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj alkoolit edhe në masë normale konsumi. Famirësisht disa njerëz të cilëve u është dëmtuar zemra nga alkooli mund të shërohen plotësisht nëse ndalojnë pijen.
 • Infeksionet virale. Këto janë shkaqe të zakonshme të kardiomiopatisë por dëmtimi mund të kërkojë muaj për tu shfaqur. Shumica e infeksioneve virale nuk shkaktojnë fare probleme në zemër
 • Faktorët e trashëguar. Nëse një anëtar i familjes ka kardio-miopati parësore (pa ditur shkakun) atëherë të tjerët në familje mund të jenë gjithashtu të prekur dhe duhet të kontrollohen nga një kardiolog.
 • Sëmundjet koronare të zemrës. Si shkaktarë të atakeve të zemrës, ngushtimet e arterie-ve koronare mund të shkaktojnë dobësi të muskujve të zemrës.
 • Kushtet kronike. Këto përfshijnë diabet-in dhe sëmundjet tiroide.
 • Shtatzënia dhe sëmundjet e indit lidhor (indi lidhor) si artriti reumatoid. Këto kanë qenë gjithashtu të shoqëruara me kardiomiopati.

Çfarë lloj kardiomiopatish ekzistojnë?

Ka shumë tipe, kryesoret janë:

 • Zmadhimi ose “zemra e zgjeruar”;
 • Hipertrofi-ke ose “muskuj të trashë”; dhe
 • E kufizuar ose “zemër e ngurtë”.

Kardiomiopatia e zgjeruar

Sëmundja celiake

Sëmundja celiake është një gjendje që prek zorrën e vogël, e shkakuar nga një përgjigje imune anormale, ose ndjeshmëri, të një proteine dietike të njohur si gluten. Gluteni është gjetur në thekër, grurë dhe elb, dhe në shumicën e llojeve të tërshërës. Ndjeshmëria ndaj glutenit shkakton inflamacion dhe dëme në zorrën e hollë, dhe ndonjëherë dëmtimi është aq i rëndë saqë zorra nuk është në gjendje për të absorbuar ushqyesit thelbësorë, duke e çuar kështu në kequshqyerje.

Sa e zakonshme është sëmundja celiake?

Sëmundja celiake prek rreth 1% të njerëzve, dhe është diagnostikuar më shpesh vitet e fundit. Shumë njerëz me sëmundjen celiak-e nuk e kuptojnë që e kanë atë.

Cilat janë simptomat?

Simptomat e sëmundjes celiake ndryshojnë shumë nga personi në person. Disa persona mund të mos kenë fare simptoma, ndërsa të tjerë ankohen për lodhje dhe simptoma gastrointestinal-e. Disa nga simptomat më të zakonshme përfshijnë:

 • Lodhje;
 • Diarre të përhershme;
 • Dhimbje ose shtrëngim barku;
 • Keq-tretje;
 • Gazra stomaku;
 • Fryrje; dhe
 • Humbje peshe.

Fëmijët me sëmundjen celiake gjithashtu mund të kenë rritje të ngadaltë ose humbje peshe, nervozizëm, një bark të fryrë dhe zhvillim të vonuar.

Disa njerëz me sëmundjen celiake mund të kenë gjithashtu një gjendje të lidhur me keqtretjen e disa ushqimeve të caktuara të dietës. Mungesa në vitamina D mund të shkaktojë osteoporozë-n, një gjendje që rezulton në kockat e buta dhe delikate, gjithashtu të njohura si rakit tek fëmijët; dhe niveli i ulët i kalciumit dhe vitaminës D mund të shkaktojë osteoporozën, një humbje të densitetit të kockave që i bën kockat e dobëta dhe më të prirura për thyerje. Mungesa në hekuri, folate ose vitamina B12 mund të shkaktojë anemi.

Çfarë e shkakton sëmundjen celiake?

Përdorimet

Kolit (infeksion i zorrës së trashë) ulçeroz, artrit reumatoid, Crohn morbus, spondiliti ankilozues, kolit kolagjenoze, artrit kronik juvenil, psoriazë (emri i plotë psoriaza vulgaris), artrit psoriatik.

Kundërpërdorimet

Pacientët fëmijë nën 2 vjeç, obstruksion intestinal ose urinar, porfiri, mbindjeshmëri në sulfasalazin dhe metabolite të tij, salicilate ose sulfonamide ose barnat kimikisht të ngjashme (p.sh. sulfoniluretë, diuretikë tiazidë dhe të ansës, inhibitor të karboanhidrazës, mbrojtës nga rrezet e diellit me PABA-acid paraaminobenzoik, anestetikë lokal).

Efektet anësore

Veprimet anësore paraqiten në 3% të pacientëve dhe përfshijnë: anoreksi (mungesë oreks-i), dhimbje koke, ndjenjë të vjelle, vjellje, çrregullime gastrik-e, oligospermi (spermë e ulët në sasi) reversibil-e.

Dozimi

Koliti ulçeroz: Të rriturit marrin 3 deri 4 g në ditë në doza të ndara. Është e këshillueshme që të fillohet me doza të vogla që të zvogëlohet intoleranca gastrointestinal-e (p.sh. fillohet me nga 500 mg në ditë duke rritur dozën për nga 500 mg në javë).

Fëmijët 2 vjeç marrin 40 deri 60 mg/kg gjatë 24 orëve në intervale kohore të barabarta dhe në 3 deri 6 doza të ndara.

Terapia e mbajtjes: Të rriturit marrin dozë mbajtëse prej 2 g në ditë kurse fëmijët mbi 2 vjeç 30 mg/kg gjatë 24 orëve në intervale kohore të barabarta në 4 doza të ndara.

Dozat dhe format farmaceutike

Tableta të veshura: 500 mg.

Përdorimet

Artrit reumatoid, osteoartrit (artrit i indit kockor), dismenorre (mungesë mestruacionesh), dhimbjet e moderuara, temperatura e lartë.

Kundërpërdorimet

Hipersensibilitet, astma e induktuar nga acidi acetilsalicilik ose BJSAI.

Efektet anësore

SNQ (Sistemi Nervor Qendror): Dhimbje koke, mundim, eksitim i SNQ ose depresion.

SGI (Sistemi Gastrointestinal): Ndjesi të vjelle, dhimbje abdominale, diarre, konstipacion (vështirësi në jashtëqitje), flatulencë (fryrje barku me gazra), ulçerë peptik-e, dispepsi (vështirësi në tretje), stomatit (infeksion i gojës), anoreksi (mungesë oreks-i), vjellje.

SUGJ (Sistemi Urogjenital): Nefrotoksicitet (helmim i veshkave), rritje e nivelit të uresë.

SR (Sistemi Respirator): Dispne (ulje e frekuencës së frymëmarrjes), bronkospazmë (ngushtim i muskulaturës së rrugëve të frymëmarrjes dhe si pasojë vështirësi në frymëmarrje), edemë laringeale.

Hematologjike (gjaku): Trombocitopeni (ulje e trombociteve), agranulocitozë, zgjatje e kohës së  gjakderdhje-s.

Hepatike (të mëlçisë): Rritje e enzimave hepatike.

Lëkura: Ekzantemë (skuqje), foto-sensitiv-itet (ndjeshmëri ndaj dritës), dermatit eksfoliativ (infeksion lëkure).

Të tjera: Edemë periorbital-e (rreth orbitë-s të syve).

Dozimi

Dozimi varet prej sëmundjes dhe efekteve të arritura. Administrohet 2-3 herë në ditë rëndom (25-50-100 mg) e më rrallë në intervale 4 ose 6 orëshe (doza më të vogla). Doza maksimale ditore është 300 mg.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta (retard): 100 mg, 150 mg, 200 mg.

Filmtableta: 50 mg, 100 mg.

Kapsula (retard): 100 mg, 150 mg, 200 mg.

Kapsula: 25 mg, 50 mg, 75 mg.

Suposte: 100 mg.

Acidet yndyrore në dietë

Yndyrat janë të përbëra nga shumë lloje të ndryshme acidesh yndyrore. Dy llojet e këtyre acideve yndyrore, të cilat janë thelbësore në dietën tonë, janë të njohura si omega-6 dhe omega-3. Ato janë pjesë e membranave, që rrethojnë të gjitha qelizat e njeriut.

Kërkuesit kanë përcaktuar se këto acide yndyrore, mund të kenë një rol të rëndësishëm në parandalimin e sëmundjes së zemrës. Disa gjendje të lëkurës dhe probleme inflamatore, si artrit reumatoid, mund të ndihmohen nëse janë ngrënë më shumë acide yndyrore të omega-3.

Peshku është një burim i shkëlqyer i acideve yndyrore të omega-3. Dy deri në tre vakte peshku në javë, sigurojnë sasi të mjaftueshme të tyre. Vaji i peshkut të errët, i siguruar nga sardelet, salmoni dhe toni, përmban më shumë acide yndyrore të omega-3 sesa peshku i bardhë. Peshku i konservuar është një alternativë e përshtatshme për peshk të freskët.

Suplementet e vajit të peshkut komercial përmbajnë acide yndyrore omega-3, në një formë të koncentruar. Megjithatë, është më mirë për t’i marrë këto përfitime nga dieta sesa nga blerja e suplementeve.

Perimet me gjethe jeshile, vaji i nxjerrë nga liri, kanola dhe arra, gjithashtu përmbajnë acide yndyrore omega-3.

Acidet yndyrore omega-6, janë gjetur kryesisht në ushqimet bimore të tilla si farërat, arrat dhe vajrat bimore.

Vajrat janë një burim i përqendruar yndyrash dhe duhen konsumuar në mënyrë të moderuar.