Dalja e dhëmbëve

Tek shumica e fëmijëve dhëmbët dalin midis moshës 5 dhe 9 muajshe, por disa fëmijë lindin me dhëmbë. Kur ata janë rreth 12 muajsh, shumica e bebeve kanë sipër e poshtë nga 4 dhëmbë. Nëse nuk kanë dalë dhëmbë në moshën 12 muajshe, duhet konsultim me dentist-in.

Dhëmballët e para duken pas një viti dhe janë dhëmbët që shkaktojnë më shumë shqetësime kur dalin.

Nga mosha 2 e deri në 2 vjeç e gjysmë shumica e fëmijëve kanë 20 dhëmbë qumështi. Këto dhëmbë bien nga mosha 6 vjeçare për t’u zëvendësuar me dhëmbët e përhershëm të të rriturit. Dhëmbët e parë të përhershëm që dalin janë dhëmballët e para të poshtme – “dhëmballët e 6-vjeçarit”, ndjekur nga dhëmbi ballor (prerës).

Problemet me daljen e dhëmbëve

Për disa fëmijë dalja e dhëmbëve shkakton humbje oreks-i, irritim ose çrregullime (që mund të shkaktojnë skuqje fytyre). Fëmija mund të lodhet dhe të ketë vështirësi në të fjetur.

Nuk ka të dhëna që dalja e dhëmbëve shkakton ethe ose diarre. Nëse fëmija nuk është mirë, atëhere duhet kërkuar ndonjë shkak tjetër përpara se të mallkohet dalja e dhëmbëve.

Trajtimi i dhimbjeve

Për të ndihmuar në reduktimin e dhimbjes që shoqëron daljen e dhëmbëve mund të jenë të dobishme masat e mëposhtme:

  • Bëj masazh lehtë ose vendos në mishrat e dhëmbëve të bebes gishtat tuaja të lagur por të pastruar më parë. Nëse kjo e shqetëson fëmijën, mos e vazhdo;
  • Jepi bebes diçka të fresktë për t’u përtypur. Ju mund të blini rrathë plastikë që t’i ftohni dhe pastaj t’ia jepni bebes për t’i mbajtur në gojë. Gjithashtu mund të përdorni edhe kos ose fruta nga frigoriferi;
  • Parandalo skuqjen e lëkurës së fytyrës duke e shplarë atë me një copë të pastër dhe lyejeni me krem mbrojtës;
  • Nëse bebja është shumë e shqetësuar lyeja mishrat e dhëmbëve me xhel për daljen e dhëmbëve. Përdore siç tregohet në paketën shoqëruese. Xheli i dhëmbëve mund të merret edhe si kusur në farmacitë lokale;
Problemet me daljen e dhëmbëve

Një problem që përjetojnë të tëra bebet është ndjerja keq gjatë daljes së dhëmbëve. Kjo zakonisht fillon rreth muajit të gjashtë dhe ndodh me intervale gjatë tre viteve të para. Dalja e dhëmbëve për së dyti fillon në moshën 5-6 vjeçare.

Dalja e dhëmbëve mallkohet për shumë gjëra, por nuk është kjo çështja. Problemet e zakonshme janë irritimi, oreks i reduktuar, prirja për të tërhequr veshët dhe për të futur në gojë gjithçka që bebja merr në duar.

Të ndjerit keq nga dalja e dhëmbëve mund të reduktohet duke i dhënë bebes një rreth dhëmbësh për ta mbajtur në gojë, fërkimin e akullit në mishrat e dhëmbëve, dhënia bebes që të hajë një karrotë ose selino të freskët (mos e lini beben vetëm me këto në dorë) dhe përdorimi i paracetamolit nëse ata janë shumë të shqetësuar.

Sapo të dalë dhëmbi i parë, është një ide e mirë për të mësuar beben të lajë dhëmbët. Kjo mund të fillojë si lojë në kohën e banjës. Sa më herët të mësojë fëmija të pijë me gotë dhe jo nga shishet aq më mirë është. Jepini më mirë ujë se sa pije të ëmbla bebeve të etura dhe mos përdorni shishe për të qetësuar fëmijët, ose për t’i çuar në shtrat.

Është e natyrshme që të krahasosh beben tënde më të tjerët, por mbaj mend se ka shumë gjëra të ndryshme që ndikojnë tek bebet kur dhëmbët fillojnë të dalin.

Koha e daljes së dhëmbëve dhe e rënies së tyre tek fëmija juaj

Madje edhe para se foshnja juaj të jetë lindur, kicat e dhëmbëve fillojnë të shfaqen tek mishrat. Atëherë është koha që të dalin në dukje perlat e bardha. Më pas është koha kur dhëmbët e fëmijës bien dhe çelin rrugën për dhëmbët e përhershëm.

Kini parasysh se këto janë disa udhëzime të përgjithshme. Është normale që dhëmbi i parë i fëmijës tuaj të dalë në dritë tre muaj e deri pas ditëlindjes së tij të parë.

Foshnja

4 deri 7 muajsh: Diapazoni i zakonshëm është 4-10  muaj. Fillon dalja e dhëmbëve. Mishrat e dhëmbëve tek foshnja juaj mund të  enjten dhe skuqen kur dhëmbët dalin mbi mishrat.

8 muajsh: Diapazoni i zakonshëm është 6-10 muaj. Shpërthejnë dhëmbët e parë, zakonisht poshtë në mes. Këta dy  dhëmbë mbërrijnë pothuaj në të njëjtën kohë. është fakt që dhëmbët e poshtëm zakonisht dalin para dhëmbëve të  sipërm.

10 muajsh: Diapazoni i zakonshëm është 8-12 muaj. Dalin dhëmbët e sipërm në mes dhe vajzave zakonisht u dalin dhëmbët para djemve.

11 deri 12 muajsh: Diapazoni i zakonshëm është 10-16 muaj. Dhëmbët e poshtëm në krah të dhëmbëve të mesëm fillojnë të shfaqen. Dhëmbët zakonisht dalin me çifte, një në të majtë dhe  një në të djathtë.

Fëmija që ecën

12 muajsh: Diapazoni i zakonshëm është 9-13 muaj. Dhëmbët e sipërm në krah të dhëmbëve të mesëm fillojnë të  shfaqen.

Flamur i kuq: Në qoftë se foshnja juaj nuk shfaq asnjë shenjë  të ndonjë dhëmbi në ditëlindjen e tij të parë, përmendjani këtë  mjekut tuaj (por mos u alarmoni, disa fëmijë nuk kanë asnjë  dhëmb deri disa muaj pas ditëlindjes së tyre të parë dhe nuk  kanë ndonjë problem).

15 muajsh: Diapazoni i zakonshëm është 13-18 muaj. Dalin dhëmballët e para poshtë dhe lart pothuaj në të njëjtën  kohë. Dhëmbët e parë ose dhëmbët e foshnjave  janë më të shkëlqyeshëm dhe më të bardhë dhe më të vegjël  se sa dhëmbët e përhershëm.

18 muajsh: Diapazoni i zakonshëm është 16-22 muaj.  Dalin lart dhe poshtë dhëmbë mprehtë e me majë të quajtur të  qenit.