Udhëheqës vizual: Çfarë tregojnë thonjtë në lidhje me shëndetin tuaj

[ssba_hide]

Informacion i përgjithshëm

Dermatit-i është një reaksion i zakonshëm i lëkurës në të cilën lëkura bëhet e kruajtshme dhe skuqet, zakonisht si e përflakur. Lëkura mund të jetë e thatë dhe e përflakur dhe mund të shfaqen flluska.

Edhe pse pezmatimi i lëkurës nuk është një gjendje infektive, ekziston rreziku i zhvillimit të një infeksioni nga kruarja. “Ekzema” shpesh është përdorur për të përshkruar një reaksion atopi-k të lëkurës, dhe “pezmatimi i lëkurës” është përdorur zakonisht për të përshkruar reagim-in e lëkurës që shkaktohet nga irritues apo alergjen-ë.

Dermatiti atopik/ekzema

Ekzema atopike është e zakonshme dhe prek mbi 20% të njerëzve në një moment të caktuar të jetës së tyre. Një skuqje e përflakur e kruajtshme zakonisht ndodh në rrudhat e lëkurës, të tilla si prapa bërrylave ose gjunjëve. Ndonjëherë lëkura mund të prishet. Gjithashtu, shkaku i ekzemës nuk dihet, zakonisht ekziston një histori familjare për këtë gjendje. Shumë njerëz me ekzemë gjithashtu kanë ethet e barit ose astmë. Zakonisht alergji-të luajnë një rol, si p.sh. reaksionet ndaj ushqimeve të caktuara, pluhurat e merimangës, polen-i ose leshi i kafshëve. Ekzema mund të përkeqësohet nga irritues siç janë rrobat prej leshi, parfumet, sapunët dhe kimikatet. Stresi ose ndryshimet e kohës mund të shkaktojnë acarime (është koha kur lëkura bëhet më e kruajtshme dhe më e skuqur sesa zakonisht). Ekzema zakonisht ndjek modele të ndryshme në varësi të moshës që personi e zhvillon atë.

Ekzema infantile

Ekzema infantil-e zakonisht fillon ndërmjet moshës 4 dhe 6 muajshe. Fëmija zhvillon një skuqje të lëkurës. Ajo shfaqet në faqe dhe mund të përhapet edhe në lëkurën e kokës dhe në pjesën e prapme të krahëve dhe këmbëve. Në raste të rënda ajo mund të përfshijë të tërë trupin. Kjo lloj ekzeme zakonisht zhduket ndërmjet moshës 3 dhe 5 vjeçare.

Ekzema e fëmijërisë

Çfarë është ekzema?

Ekzema (gjithashtu e njohur si dermatit) është një problem i zakonshëm që prek shumë njerëz dhe në veçanti fëmijët. Simptomat kryesore janë skuqja, ënjtja dhe një lëkurë e kruajtshme. Ndonjëherë lëkura është shumë e inflamuar.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të ekzemave. Llojet më të zakonshme janë quajtur dermatit atopik.

Kur ndodh ajo?

Të gjitha pjesët e trupit mund të preken. Ekzema më shpesh është gjetur në zonat e quajtura “flexure”, ku lëkura mblidhet përsëri në vetvete, si: në pjesën e pasme të gjunjëve, bërrylave dhe prapa veshëve. Tek fëmijët e vegjël ajo shpesh ndodh në fytyrë dhe në skalp.

Çfarë e shkakton ekzemën?

Shkaku kryesor i ekzemë-s nuk është kuptuar plotësisht, por është menduar se shkaktohet nga kombinimi i një sërë faktorëve, si:  gjene të caktuara të trashëguara, të paturit e një sistemi imun shumë aktiv dhe të qenit të ekspozuar ndaj substancave të caktuara në mjedis. Në disa raste, ekzema është një lloj reaksioni alergji-k dhe shpesh ndodh në njerëzit që vuajnë nga astma. Shumë njerëz në të njëjtën familje mund të kenë probleme të njëjta. Tek njerëz të tjerë nuk ekziston asnjë lidhje e drejtpërdrejtë.

Cilat janë shkaqet e zakonshme të ekzemës?

Shumë gjëra mund të shkaktojnë shfaqjen e ekzemës. Këto mund të përfshijnë temperaturat ekstreme dhe irritimin nga disa produkte, siç është: leshi, rrobat sintetike, sapunët dhe detergjentët e fortë.

Ndonjëherë një alergji nga ushqime të caktuara (p.sh. qumështi i lopës), është shkaku për ekzemën. Megjithatë, alergjia nga ushqimi nuk është menduar që të jetë shkaku kryesor për ekzemën, por mund të jetë agravues sidomos tek fëmijët e vegjël.

Mjeku juaj do t’ju ndihmojë që të identifikoni shkaqet e shfaqjes të ekzemës së fëmijës tuaj, që ju duhet të përpiqeni që t’i shmangni. Është e rëndësishme që ju të flisni me mjekun, përpara se të provoni të eleminoni ushqime të caktuara nga dieta e fëmijës tuaj, që ju ndihmojnë.

Cilat janë komplikacionet e lidhura me ekzemën?

Parandalimi i dermatitit

Termi dermatit, ekzemë dhe skuqje shpesh janë përdorur për të shpjeguar të njëjtën gjendje. Simptomat e dermatitit përfshijnë skuqjen e butë në më të dukshme, kruarjen dhe shpeshherë edhe ënjtjen.

Dermatit kontaktiv

Dermatit kontaktiv rezulton nga irritues direkt dhe është e kufizuar në zonën e kontaktit. Ajo shpesh është për shkak të kontaktit me kimikate, siç janë: ato të nikelit në bizhuteritë, parfumeve ose bimëve. Ajo zhvillohet ngadalë, si rezultat i ekspozimit kronik dhe shpesh është e kruajtshme dhe e kuqe.

Dermatiti atopik

Dermatit atopik është i zakonshëm në bërryla ose prapa gjunjëve. Ato zakonisht ndodhin në rastet me një histori familjare të alergji-së, ekzemë dhe/ose astmë të zhvilluar në fëmijërinë e hershme. Dermatit atopik duket si e thatë sidomos në momentin kur fillon kruarja.

Kur duhet të kërkoni këshilla mjekësore për dermatitin?

Ju duhet të kërkoni këshillë mjekësore për këtë gjendje nëse:

 • Ekzistojnë shenja të infeksionit;
 • Lëkura është si e thyer;
 • Lëkura është shumë e kuqe dhe e inflamuar;
 • Ekziston një ndjesi djegie ose nxehtësie;
 • Skuqja është përhapur ose ka zgjatur më shumë se 3 javë;
 • Janë të pranishme pika të vogla (me lëng të pastër);
 • Zona ka njolla të bardha ose luspa të argjendta;
 • Personi i prekur është një fëmijë.

Çfarë mund të bëni?

Nëse ju keni lëkurë të thatë ose një tendencë ndaj dermatit-it, ju duhet:

 • Të përdorni kozmetikë hipo-alergjike;
 • Të shmangni shkakun e kontakt dermatitit, nëse është e mundur;
 • Të fshini me kujdes lëkurën pas një banje apo dushi;
 • Të shmangni bërjen e shumtë dhe të shpeshtë të dusheve pasi kjo mund të thajë lëkurën tuaj; dhe
 • Gjithmonë përdorni një zëvendësues sapuni, edhe kur lëkura juaj është e shëndetshme. Zëvendësuesit e sapuneve janë shumë të nevojshëm nëse ju jeni duke tentuar për të shmangur dermatitin.

 

Keratokonus është një gjendje që ndodh brenda familjeve. Ajo shkaktohet nga hollimi progresiv i korneas së syrit, duke shkaktuar ndryshimin e formës nga kubike në konike. Ajo lidhet nganjëherë me pezmatimin e lëkurës – dermatit atopik – që është një lloj çrregullimi inflamator i lëkurës që rezulton që të jetë një irritim që përfshin kruarjen. Për shkak se kornea mund të ketë disa nivele trashësie, një person me keratokonus ka shikim të çrregullt.

Nëse keni keratokonus, mund të mos jeni të aftë që të arrini një pamje perfekte edhe nëse keni vënë syze. Lentet e kontaktit, megjithëse mund të përdoren, nganjëherë mund të përkeqësojnë problemin. Kjo ndodh pasi lentet e ngurta të kontaktit janë të nevojshme për të lejuar një shikim të mirë, por ato mund të irritojnë konjuktivë-n e acaruar dhe fatkeqësisht mund t’ju përkeqësohet shikimi kur nuk përdorni më lentet. Flisni me okulist-in për nevojat e veçanta, nëse jeni diagnostikuar me këtë konditë të veçantë.

Së bashkë me keratokonus, katarakt-et atopi-ke (alergjike) mund të jenë të lidhura edhe me pezmatimin atopi-k të lëkurës. Mjekët vlerësojnë se kjo ndodh në rreth 7 deri në 10% të njerëzve që kanë një formë të rëndë të kësaj sëmundjeje. Kjo ndodh zakonisht tek fëmijët dhe të rinjtë.