Qumështi i lopës: Kur dhe si të fillojmë ta përdorim atë?

Përse ekspertët rekomandojnë të prisni për ta ushqyer foshnjën tuaj me qumësht lope deri sa ai të jetë 12 muajsh?

Ka disa arsye për ta vonuar përdorimin e qumështit të lopës deri sa foshnja juaj të arrijë në ditëlindjen e tij të parë.

Foshnjat mund ta tresin qumështin e lopës plotësisht ose po aq lehtë sa edhe qumështin e gjirit apo atë të pasuruar me vitamina. Qumështi i lopës përmban përqendrime të larta të proteina-ve dhe mineraleve të cilat mund të jenë barrë për veshkat e pa maturuara të foshnjës tuaj. Veç kësaj, qumështi i lopës nuk ka sasitë e duhura të hekurit, vitaminës C dhe ushqyesve të tjerë të fëmijëve. Madje ai mund të shkaktojë edhe anemi nga pamjaftueshmëria e hekurit tek disa foshnja, meqenëse proteinat e qumështit të lopës mund të acarojnë veshjen e brendshme të sistemit tretës, duke shkaktuar gjak në jashtëqitje. Së fundmi, qumështi i lopës nuk siguron yndyrat më të shëndetshme për foshnjat në rritje.

Pasi foshnja juaj të jetë në gjendje ta tresë atë, qumështi bëhet një pjesë e rëndësishme e dietës së saj. Ai është një burim i pasur kalciumi, që ndërton kocka dhe dhëmbë të forta dhe ndihmon të rregullohet koagulim-i i gjakut dhe kontrolli i muskujve. Po ashtu, është një nga burimet e pakta të vitaminës D që e ndihmon trupin të absorbojë kalciumin dhe është vendimtar për rritjen e kockës.

Gjithashtu qumështi siguron proteinën për rritje, si edhe karbohidratet, të cilat do t’i japin foshnjës tuaj energjinë që i nevojitet për t’u çapitur gjithë ditën. Dhe në qoftë se foshnja juaj merr mjaftueshëm kalcium, ai do të ketë më pak rrezik për një presion të lartë të gjaku-t, goditje, kancer të zorrës së trashë dhe frakturave të ijeve gjatë jetës së mëvonshme.

Sa qumësht duhet të pijë fëmija im?

Sipas Akademisë Amerikane të Pediatri-së, shumica e fëmijëve do të marrin mjaftueshëm kalcium dhe vitamina D në qoftë se ata pinë 2 deri 2 ½ filxhanë qumësht lope në ditë. Ju ofroni  fëmijëve tuaj një vjeç, qumësht të plotë (veç rastit kur kanë rrezik të shtuar për obezitet).

Pircing i gjuhës mund të shkaktojë probleme dentare

Zakoni për të luajtur me pircingun e vendosur në gjuhë dhe shtyrja e tyre tek dhëmbët e përparmë, mund të shkaktojë në shumë raste, një hapësirë të madhe midis dhëmbëve.

Kërkuesit në SHBA kanë përshkruar një rast të një gruaje 26 vjeçare, që kishte zhvilluar një hapësirë shumë të madhe midis dhëmbëve të sipërm, kur ata më parë kishin qenë të mbyllur në mënyrë ortodonti-ke.

Ajo kishte bërë një pircing para 7 vitesh dhe e shtynte atë me forcë në dhëmbët e sipërm, duke krijuar një hapësirë midis tyre. Trajtimi i saj përfshiu aplikimin e shtërnguesve fiks, për të bashkuar përsëri dhëmbët, një rast i raportuar në Gazetën Ortodontike të Korrikut të vitit 2010 (44: 426-8).

Autorët thanë se ata gjetën prezencën e një pajisjeje, që ishte vendosur më parë për të rregulluar dhëmbët e saj, pajisje që nuk ishte hequr sepse gjuha ishte shumë vaskulare dhe lënia jashtë e kësaj pajisjeje, mund të sillte daljen e saj dhe hapjen e dhëmbëve.

Pircing në gjuhë është shoqëruar shpesh me infeksione, dhëmbë të thyer e me fraktura, trauma në mishrat e dhëmbëve dhe hemorragji, thanë autorët.

Shtatzënia pas moshës 35 vjeç

Siç e thotë proverbi: Mosha nuk është gjë tjetër veç një numër. Por kur vjen puna për të mbetur shtatzënë dhe për të pasur një shtatzëni të shëndetshme, mosha ka të bëjë shumë. Kini besim, shumica e  grave të shëndetshme të cilat mbeten shtatzënë pas moshës 35 vjeç e madje edhe afër të 40-tave kanë fëmijë të shëndetshëm. Por kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të mendoni për hapat e mençura që mund të ndërmerrni për të maksimizuar shëndetin tuaj dhe të foshnjës gjatë shtatzënisë.

Si mund t’i rris shanset e mia për të pasur një foshnjë të shëndetshme?

Kujdesuni që herët dhe rregullisht para lindjes

Javët e para të shtatzënisë tuaj janë shumë të rëndësishme për zhvillimin e foshnjës. Kujdesi që herët dhe i rregullt para lindjes mund t’i rrisë shanset tuaja për të pasur një shtatzëni të parrezikshme dhe një foshnjë të shëndetshëm. Kujdesi i para lindjes përfshin monitorime, ekzaminime të rregullta dhe edukimin për lindjen e fëmijëve, si edhe këshillim e mbështetje.

Gjithashtu kujdesi i paralindjes ndihmon për të siguruar një mbrojtje suplementare për gratë mbi 35 vjeç. Ai e lejon mjekun tuaj t’i dalë përpara problemeve shëndetësore që janë më të zakonshme për gratë që janë më në moshë kur janë shtatzënë. P.sh. mosha juaj mund të rrisë riskun për diabet dhe preklampsi, një sëmundje që shkakton presion të rritur të gjakut krahas proteinave në urinë. Gjatë vizitave të paralindjes mjeku do të kontrollojë presionin tuaj të gjakut, do të analizojë urinën për proteina dhe sheqer si dhe nivelet e glukozë-s në gjak. Në këtë mënyrë, çdo lloj problemesh potenciale mund të kapen e të trajtohen që herët.

Merrni në konsideratë testimet fakultative për gratë mbi 35 vjeç

Mjeku juaj mund t’ju ofrojë teste të veçanta të paralindjes që janë të zbatueshme në mënyrë të veçantë për nënat në moshë. Ato ndihmojnë të përcaktohet rreziku i një foshnje me defekt në lindje. Pyeteni mjekun tuaj për këto teste në mënyrë që të mund të mësoni rreziqet dhe dobitë dhe të vendosni çfarë është e duhur për ju.

Merrni vitamina të paralindjes

Sëmundja e kllapave të zemrës

 Çfarë është sëmundja e kllapave të zemrës?

 Sëmundja e kllapave të zemrës ndodh kur kllapat e saj nuk punojnë ashtu si duhet.

 Si funksionojnë kllapat e zemrës?

Kllapat e zemrës tuaj janë në daljen e të katër dhomëzave të zemrës dhe sigurojnë rrjedhjen e gjakut në një drejtim. Të katër kllapat e zemrës sigurojnë që gjaku gjithmonë rrjedh lirisht në një drejtim dhe nuk ka rrjedhje në drejtimin e kundërt.

Gjaku rrjedh nga atrium-i djathtë dhe i majtë në ventrikulat nëpërmjet kllapave trefishe dhe mitrale.

Kur ventrikulat janë plot, kllapat trefishe dhe mitrale mbyllen. Kjo e ndalon gjakun të rrjedhë mbrapsht në atrium ndërsa ventrikulat kontraktohen.

Ndërsa ventrikulat fillojnë të kontraktohen, kllapat e mushkërive dhe të aortës detyrohen të hapen dhe gjaku pompohet jashtë nga ventrikulat. Gjaku nga ventrikuli i djathtë kalon nëpër kllapën e hapur pulmonare në arterie-n pulmonare dhe gjaku nga ventrikuli i majtë kalon nëpër kllapën e hapur të aortës në aortë dhe në pjesën tjetër të trupit.

Kur ventrikulat mbarojnë së kontraktuari dhe fillojnë të lirohen kllapat e aortë-s dhe pulmon-eve mbyllen. Këto kllapa e pengojnë gjakun të rrjedhë përsëri në ventrikul. Kjo gjë përsëritet në çdo rrahje të zemrës duke shkaktuar që gjaku të rrjedhë vazhdimisht në zemër, mushkëri dhe në trup.

Cilat janë llojet e sëmundjes së kllapave të zemrës?

Ka disa lloje të sëmundjes së kllapave të zemrës:

 •  Ngushtimi i kllapave. Ndodh kur një kllapë e zemrës nuk hapet plotësisht për shkak të fletëve të ngurtësuara ose të ngjitura. Hapja e ngushtuar mund ta bëjë zemrën që të punojë shumë fort që të pompojë gjakun nëpër të. Kjo mund të çojë në mosfunksionim të zemrës dhe simptoma të tjera. Të katër kllapat mund të zhvillojnë ngushtim, gjendjen e quajtur ngushtim të trefishtë, ngushtim pulmonar, ngushtim mitral ose ngushtim të aortës.
Udhëheqës vizual: 18 Pyetje "të sikletshme" për bukurinë

[ssba_hide]

A mund ta parandalojë paralizën e trurit vitamina C?

Hulumtuesit nuk mund ta thonë me siguri të plotë, por gjakderdhjet e trurit ishin më të hasura mes atyre me nivel të ulët të vitaminës C.

Në një studim të fundit, shkencëtarët francezë kanë zbuluar se njerëzit me mungesë të vitaminës C, mund të jenë në rrezik më të madh për gjakderdhje në tru, e quajtur ndryshe goditje hemorragjik-e.

Goditjet hemorragjike përbëjnë vetëm 15% të të gjitha goditjeve, por ato zakonisht janë më vdekjeprurëse se sa goditjet ishemi-ke, të cilat ndodhin kur një enë gjaku në tru bllokohet.

“Ky studim tregon se një nivel i ulët i vitaminës C, është një rrezik për hemorragji spontan-e të trurit”, thotë hulumtuesi kryesor i studimit, Dr. Stephane Vannier, nga Spitali Universitar Pontchaillou në Rennes.

Vannier tha se kjo lidhje ndoshta ka të bëjë me rolin e vitaminës C në uljen e presionit të gjakut dhe ruajtjen e shëndetit të enëve të gjakut. Pavarësisht zbulimit të një lidhjeje mes niveleve të vitaminës C dhe rrezikut për një goditje hemorragjike, studimi nuk ka treguar një lidhje të drejtpërdrejtë shkak- pasojë.

Vitamina C gjendet tek frutat dhe perimet, të tilla si portokallet, papajat, luleshtrydhet, specat dhe brokoli.
Vannier tha se rezultatet e test-it na mundësojnë një arsye të fortë për të provuar efektivitetin e shtojcave ushqimore që përmbajnë vitaminë C, në parandalimin e gjakderdhjes në tru. Ai megjithatë, nuk këshilloi që suplementet me vitaminë C, të përdoren në këtë pikë të studimit.

Vannier shtoi se është mirë që vitamina C të merret nëpërmjet ushqimit të përditshëm. “Ne në fakt nuk e rekomandojmë përdorimin e shtesave të vitaminës C kur nuk ka mangësi të saj”, tha ai.

Rezultatet e studimit janë caktuar të paraqiten për takimin vjetor të Akademisë Amerikane të Neurologji-së, i cili do të mbahet nga 26 prilli – 3 maj në Filadelfia.

Dr. Ken Uchino, një specialist i atakeve në klinikë-n e Klevelandit në Ohajo, tha se do të duhen studime të tjera për të konfirmuar lidhjen e mundshme mes niveleve të vitaminës C dhe gjakderdhjes në tru.

Kariesi dentar

Karies dentar (prishja e dhëmbëve) nënkupton vrima ose kavitete në dhëmbët tonë. Kjo është një gjendje kryesisht e parandalueshme, që prek shumë njerëz. Ushqimi është një faktor i rëndësishëm në shkaktimin dhe parandalimin e saj.

Pjesa e dukshme e një dhëmbi, kurora, është e mbuluar me llak shumë të fortë. Smalti mbron pjesët e brendshme të dhëmbit (dentinë dhe tul), të cilat janë më të buta dhe më të ndjeshme. Smalti është i bërë nga kristale të vogla të kalcium-it plus minerale të tjera.
Kur ushqimi, sidomos ushqimi me sheqer, ngjitet, ka kontakt të zgjatur me smaltin, zhvillohet një shtresë e hollë, e quajtur pllakë. Pllaka përmban baktere që së bashku me sheqernat prodhojnë acide. Acidi shkrin mineralet e smaltit, duke lejuar bakteret të hyjnë në dhëmb, duke e kalbur atë.

Pështyma është e rëndësishme në parandalimin e kariesit të dhëmbëve. Grimca të saj “lajnë” ushqimin nga dhëmbët dhe gjithashtu neutralizojnë acidin, një proces që zgjat rreth 20 minuta. Përtypjet ndihmojnë për të prodhuar pështymë dhe kjo gjithashtu ndihmon për të zhvilluar muskujt e nofullave tek fëmijët.

Ushqimet e buta, ngjitëset dhe sheqernat të tilla si ëmbëlsira, biskotat e pijet e buta kanë më shumë gjasa që të mbeten në dhëmbë. Konsumimi i shpeshtë i këtyre ushqimeve, redukton efektet e dobishme të pështymës.

Dentist-ët rekomandojmë që të hani ushqim me kalori të ekuilibruar dhe të kufizoni ushqimet e shpejta, sidomos ushqimet me sheqer dhe pijet freskuese. Lani dhëmbët tuaj me një pastë fluoride, të paktën dy herë në ditë, dhe pastroni dhëmbët me fill dentar, mundësisht para larjes, për të hequr pllakat dhe bakteret e padëshiruara.

Informacion i përgjithshëm

Shëndet i mirë oral do të thotë pasja e gojës, gjuhës, mishrave të dhëmbëve të shëndetshëm.

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve fillon me zhvillimin e kariesit që formohet në sipërfaqen e dhëmbëve tuaj. Këto karies përmbajnë baktere dhe këto përdorin sheqerin në gojën tuaj për të prodhuar acide. Acidi shkatërron sipërfaqen e dhëmbëve (enamelin) dhe mund të çojë në kalbëzimin e dhëmbëve dhe sëmundje të mishrave të dhëmbëve.

Problemet e zakonshme të shëndetit oral janë:

 • Kalbëzimi i dhëmbëve;
 • Sëmundja e mishrave të dhëmbëve, përfshirë përgjakjet e mishrave, që janë shenjë e gingivit-it (inflamacion i mishrave të dhëmbëve);
 • Ulçerë e gojës;
 • Dhimbjet nga problemet me dhëmbët, kalbëzimi ose absceset orale;
 • Halitozë (erë e keqe), që shkaktohet nga absceset dentale, indigjestion-i ose refluks-i acid i stomaku-t, ushqimet djegëse ose hudhra, pirja e duhanit, alkool-i dhe nivel i ulët i saliva-s;
 • Dalja e dhëmbëve tek fëmijët; kur dhëmbët e bebeve fillojnë të duken midis mishrave të dhëmbëve (midis moshës gjashtë mujore deri në dy vjeçare), kjo mund të shkaktojë dhimbje, irritim, ënjtje të mishrave të dhëmbëve dhe rritje të lehtë temperature;
 • Myk oral (infeksioni kandida).

Myku oral shfaqet si material kremoz, me pika të bardha brenda gojës e me zona të kuqe të irrituara. Shfaqet tek njerëzit me protezë, tek ata që sapo janë trajtuar me antibiotikët ose tek ata që kanë diabet ose sistem imun të dobësuar.

Myku oral mund të prekë njerëzit që përdorin spraj steroidalë për parandalimin e astmës– që mund të evitohet duke shplarë gojën ose larë dhëmbët pas përdorimit të këtyre medikamenteve.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

 • Nëse goja ose mishrat e dhëmbëve janë inflamuar (skuqur);
 • Nëse keni ngërçe; kjo mund të jetë simptomë që shkaktohet nga abscese dhëmbësh;
 • Nëse keni dhimbje në nofull ose në faqe ose ato janë të ënjtura;
 • Nëse keni ethe ose fyt të acaruar;
 • Nëse jeni plagosur në faqe apo gojë;
 • Nëse keni gjakrrjedhje të vazhdueshme  nga goja, nga mishrat e dhëmbëve;
 • Nëse keni shije të keqe të vazhdueshme në gojë;