Shenjat e dhimbjeve të lindjes

A ka ndonjë mënyrë që unë të parashikoj se kur do të më fillojnë dhimbjet e lindjes?

Në të vërtetë jo. Ekspert-ët nuk e kuptojnë plotësisht se çfarë e stimul-on fillimin e dhimbjeve të lindjes dhe nuk ka ndonjë mënyrë që të parashikojë plotësisht se kur do të fillojnë ato.

Trupi juaj fillon të përgatitet për lindjen deri një muaj më parë se ju të lindni fëmijën. Juve mundet që të mos jeni e ndërgjegjshme se çfarë po ndodh, ose mund të filloni të vini re simptoma të reja me afrimin e datës së caktuar. Këtu keni disa gjëra që mund të ndodhin në javët apo ditët para se të fillojnë dhimbjet e lindjes:

Foshnja juaj bie

Në qoftë se kjo është shtatzënia juaj e parë, ju mund të ndjeni atë që quhet “lehtësim” disa javë para se të fillojnë dhimbjet. Mund të ndjeni një rëndesë të pelvisi-t dhe më pak presion paksa nën kafazin e kraharorit, gjë që e bën më të lehtë frymëmarrjen tuaj.

Mund të vini re më shumë kontraktime Braxton Hicks

Kontraktim-et më të shpeshta dhe më të forta Braxton Hicks mund të sinjalizojnë fillimin e dhimbjeve të lindjes. Qafa e mitrës piqet dhe përgatitet terreni për dhimbjet e vërteta të lindjes. Disa gra përjetojnë një ndjesi ngërçi të ngjashme me atë të menstruacione-ve. Disa herë, me afrimin e dhimbjeve të vërteta të lindjes, kontraktimet bëhen relativisht të dhimbshme dhe përsëriten me një shpeshtësi dhjetë deri njëzetë minuta, duke bërë që ju të pyesni veten nëse kanë filluar dhimbjet e vërteta të lindjes. Por në qoftë se kontraktimet nuk bëhen më të zgjatura, më të forta dhe të afërta me njëra tjetrën dhe që të shkaktojnë fryrjen progresive të qafës së mitrës, atëherë ju ndjeni të ashtuquajturat dhimbje të rreme të lindjes.

Qafa e mitrës fillon të ndryshojë

Kapsllëku tek fëmijët

Kapsllëku është një problem i zakonshëm tek fëmijët, që karakterizohet nga ekzistenca e feçeve të forta, të thata, që janë të vështira për t’u nxjerrë.

Si ta di nësë fëmija ka kapsllëk?

Çështjet e feçeve janë të ndryshme në fëmijë të ndryshëm. Ka fëmijë që kanë disa dalje feces në ditë, ndërsa të tjerë një herë në dy ditë. Fakti që fëmijët nuk shkojnë në tualet çdo ditë nuk do të thotë se ata janë kaps. Megjithatë, pavarësisht se sa herë ndodh jashtëqitja, ata nuk duhet të përjetojnë shqetësime.

Disa shenja që tregojnë se fëmija mund të jetë kaps

 • Ankesa për dhimbje abdominale dhe ngërç (spazmë barku);
 • Humbje oreks-i;
 • Të përziera dhe të vjella;
 • Rënie interesi në aktivitete të zakonshme;
 • Të çara të vogla (plasaritje anale) rreth anus-it;
 • Dhimbje gjatë të dalurës jashtë dhe kur feçet janë shumë në volum;
 • Urinim i shpeshtë si pasojë e presionit në fshikëzën e urinës;
 • Ndotje e të mbathurave me feçe likuid-e.

Çfarë e shkakton kapsllëkun?

Në ndryshim me kapsllëkun tek të rriturit, kapsllëku tek fëmijët është më shumë rezultat i sjelljes se sa çrregullim ushqimor. Shkaku më i zakonshëm i kapsllëkut tek fëmijët është vendimi i tyre për të vonuar shkuarjen në tualet për jashtëqitje. Arsyet mund të jenë:

 • Të paturit e jashtëqitjeve të dhimbshme më parë;
 • Evitimi i tualeteve publike dhe i atyre të shkollës për shkak të mungesës së privatësisë, erës së keqe, mungesës së letrave higjienike ose sepse njerëzit ngacmohen me to;
 • Të qenit në ankth si rezultat i situatave stresuese si ndarja nga prindërit, lindja e vëllait ose motrës ose divorci në familje.

Kapsllëku mund të përkeqësohet edhe për shkak të mungesës së fibrave dhe lëngjeve në dietë dhe mungesës së ushtrimeve fizike. Ai mund të vijë edhe si rezultat i sëmundjeve infektive ose ilaçeve si kodein-a. Në shumë pak raste kapsllëku mund të indikojë edhe ndonjë çrregullim tjetër si p.sh. sëmundja Hirschsprung (një kondicion serioz i fëmijëve që shkaktohet nga mungesa e qelizave nervore në muret e zorrëve), anormalitetet e anusit ose helmimin nga plumbi.

Përdorimet

Tek diabeti mellitus si i vetëm ose në kombinim me antidiabetikë-t e tjerë.

Kundërpërdorimet

Mbindjeshmëria në akarbozë, ciroza ose sëmundja e rëndë e zorrëve, ketoacidozë diabetike (DKA-ketoacidoza diabetike).

Efektet anësore

Flatulencë (gazra te shtuara), diarre, dhimbje abdominale (barku).

Dozimi

Fillimisht jepen 25 mg në ditë 2 herë në ditë; doza mbajtëse është 50-100 mg në ditë. Maksimalisht 300 mg në ditë. Dozat duhet të merren në fillim të sëmundjes.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 50 mg, 100 mg

Këtë javë foshnja juaj peshon gati 1 kg (afërsisht sa koka e një lulelakre) dhe është gati 37 cm e gjatë me këmbë të shtrira. Fle dhe zgjohet në intervale të rregullta duke i hapur e mbyllur sytë e ndoshta edhe duke thithur gishtat. Me më shumë ind trunor që po zhvillohet, truri i foshnjës është tani shumë aktiv. Ndërsa mushkëritë janë ende jo të pjekura, ato do të mund të funksiononin, me shumë ndihmë mjekësore, në qoftë se ajo do të lindte tani. 2Shënoni çdo lëvizje ritmike që mund të ndjeni kur atë e zë lemza, gjë që mund të jetë e zakonshme që sot e tutje. Çdo episod zgjat zakonisht vetëm disa çaste dhe ato nuk e bezdisin atë, kështu që qetësohuni dhe kënaquni me gudulisjen.

Si po ndryshon jeta juaj:

Tremujori i dytë po shkon afër mbylljes por ndërsa trupi juaj përgatitet për xhiron e fundit, ju duhet të vini re disa simptoma të reja. Krahas me një shpinë që dhemb, ju mund të gjeni se muskujt e këmbëve i zë hera herës ngërçi. Ata mbartin një peshë shtesë dhe uterus (mitra) juaj që zgjerohet ushtron presion mbi vena-t që e kthejnë gjaku-n nga këmbët në zemër.

Fatkeqësisht ngërçet mund të bëhen më të këqija me përparimin e shtatzënisë. Ngërçet e këmbëve janë më të zakonshme natën, por mund të ndodhin edhe gjatë ditës. Kur ju godet ngërçi, tendosja e pulpës së këmbës mund të sjellë njëfarë qetësimi.

Drejtojeni këmbën dhe pastaj butësisht përkulini shputat drejt kërcinjve (kërciri). Edhe ecja për disa minuta ose masazh-i i pulpës mund të ndihmojë.

Simptoma që nuk duhet t’i injoroni asnjëherë

Kaq shumë dhimbje dhe ndjesi të çuditshme lindin gjatë shtatzënisë sa që mund të jetë e vështirë të përcaktoni çfarë është normale dhe çfarë kërkon të thërrisni mjekun apo maminë. Për t’i ndërlikuar gjërat edhe më tej, disa simptoma mund të jenë më shumë apo më pak urgjente varësisht nga situata juaj e veçantë dhe historia juaj shëndetësore dhe sa larg keni shkuar në shtatzëninë tuaj. Këtu keni një përmbledhje të simptomave që mund të jenë shenjë e një problemi. Në qoftë se keni ndonjë nga këto ankesa, thërrisni menjëherë mjekun ose maminë tuaj: