Kontrolli gjashtë javë pas lindjes

Përse ju nevojitet një kontroll i pas lindjes?

Mjeku ose mamia juaj do të duan t’u vizitojnë katër deri në gjashtë javë pas lindjes për të kontrolluar regjenerim-in tuaj fizik nga shtatzënia dhe nga lindja, për të parë se si po ia dilni mbanë emocionalisht dhe të trajtojnë nevojat tuaja në vazhdim. Ju mund të keni nevojë të vizitoheni po ashtu edhe me mjekun e familjes. P.sh. në qoftë se i jeni nënshtruar një operacioni cezarian, plaga juaj duhet të kontrollohet një apo dy javë pas ndërhyrjes kirurgjik-ale për t’u siguruar që po shërohet siç duhet.

Ende mund t’u duhet të merreni me disa dhimbje të lidhura me shtatzëninë dhe lindjen dhe mund të keni disa pyetje për dhimbjet e lindjes, lindjen dhe për çështje që kanë të bëjnë me periudhën e paslindjes, siç është ushqyerja me gji, kontrolli i lindjeve, ushtrimet fizike, seksin dhe punën. Kjo ndihmon të merren përgjigjet e pyetjeve të cilave ju doni t’ua dini përgjigjen dhe çështje të tjera që do të donit t’i diskutonit.

Mos u ndjeni e kufizuar nga data e paracaktuar e vizitës. Ndonjëherë problemet fizike ose emocionale dalin në pah dhe kërkojnë vëmendje imediate dhe duhet të stimulojnë një vizitë tek mjeku para datës së caktuar.

Temat që mjeku do të diskutonte me ju janë:

  • Komplikacion-et që keni pasur gjatë shtatzënisë dhe lindjes dhe çfarë ndikimi ato mund të kenë tek shtatzënitë e ardhshme dhe për shëndetin tuaj në përgjithësi. P.sh. në qoftë se ju keni ende pyetje për dhimbjet e lindjes dhe lindjen, tani është koha që t’i bëni. Edhe në qoftë se mjeku juaj ua ka shpjeguar në kohë se çfarë saktësisht po ju ndodhte dhe përse, ju mundet që të mos e mbani mend çdo gjë që është thënë atëherë.
  • Çfarë simptomash fizike ju keni si p.sh. nëse keni ende hemorragji herë pas here, ndonjë shqetësim abdominal, dhimbje vagina-le apo perineal-e, mos përmbajtje urinar-e apo të jashtëqitjes ose dhimbje të gjinjve. Mos ngurroni të tregoni edhe për ndonjë gjë që mjeku juaj nuk ju pyet. Në qoftë se keni ndonjë simptomë të bezdisshme që mjeku nuk e ka zbuluar, tregojani.
Shenjat e dhimbjeve të lindjes

A ka ndonjë mënyrë që unë të parashikoj se kur do të më fillojnë dhimbjet e lindjes?

Në të vërtetë jo. Ekspert-ët nuk e kuptojnë plotësisht se çfarë e stimul-on fillimin e dhimbjeve të lindjes dhe nuk ka ndonjë mënyrë që të parashikojë plotësisht se kur do të fillojnë ato.

Trupi juaj fillon të përgatitet për lindjen deri një muaj më parë se ju të lindni fëmijën. Juve mundet që të mos jeni e ndërgjegjshme se çfarë po ndodh, ose mund të filloni të vini re simptoma të reja me afrimin e datës së caktuar. Këtu keni disa gjëra që mund të ndodhin në javët apo ditët para se të fillojnë dhimbjet e lindjes:

Foshnja juaj bie

Në qoftë se kjo është shtatzënia juaj e parë, ju mund të ndjeni atë që quhet “lehtësim” disa javë para se të fillojnë dhimbjet. Mund të ndjeni një rëndesë të pelvisi-t dhe më pak presion paksa nën kafazin e kraharorit, gjë që e bën më të lehtë frymëmarrjen tuaj.

Mund të vini re më shumë kontraktime Braxton Hicks

Kontraktim-et më të shpeshta dhe më të forta Braxton Hicks mund të sinjalizojnë fillimin e dhimbjeve të lindjes. Qafa e mitrës piqet dhe përgatitet terreni për dhimbjet e vërteta të lindjes. Disa gra përjetojnë një ndjesi ngërçi të ngjashme me atë të menstruacione-ve. Disa herë, me afrimin e dhimbjeve të vërteta të lindjes, kontraktimet bëhen relativisht të dhimbshme dhe përsëriten me një shpeshtësi dhjetë deri njëzetë minuta, duke bërë që ju të pyesni veten nëse kanë filluar dhimbjet e vërteta të lindjes. Por në qoftë se kontraktimet nuk bëhen më të zgjatura, më të forta dhe të afërta me njëra tjetrën dhe që të shkaktojnë fryrjen progresive të qafës së mitrës, atëherë ju ndjeni të ashtuquajturat dhimbje të rreme të lindjes.

Qafa e mitrës fillon të ndryshojë

Pak më e gjatë se 51 cm, foshnja juaj ka vazhduar të rritet dhe tani mund të peshojë gati 3.6 kg. Sado rehat të jetë, nuk mund të qëndrojë përherë brenda jush. Për sigurinë e foshnjës, mjeku juaj do të bisedojë me ju rreth stimul-imit të lindjes në qoftë se edhe javën pasuese ai nuk ka lindur ende (edhe më herët nëse ka ndonjë problem). 2Shumica e mjekëve nuk do t’ju lejojnë të prisni më shumë se dy javë pas datës të pritshme, sepse kjo ju ekspozon ju dhe fëmijën ndaj rrezikut për komplikime. Rreth 5 – 6% e grave kanë pasur shtatzëni të zgjatura që shkojnë tre ose më shumë javë përtej datave të llogaritura si të pritshme. Foshnjat e lindura pas 42 a më shumë javësh mund të kenë një lëkurë të thatë si pergamenë dhe shpesh janë mbipeshë. Pritja kaq gjatë për të lindur shton edhe mundësinë e zhvillimit të ndonjë infeksioni në mitrën tuaj, gjë që mund të jetë e rrezikshme për foshnjën, apo edhe mundësinë e lindjes së një foshnjë të vdekur. Për më tepër, procesi i lindjes ka më shumë mundësi të zgjatet apo edhe të ndalojë. Meqenëse edhe ju edhe foshnja keni një rrezik të shtuar për t’u lënduar gjatë një lindje vaginale, ju dyfishohen mundësitë për nevojën e një operacioni cezarian.

Si po ndryshon jeta juaj:

Është vështirë të mos shqetësoheni kur vjen dhe kalon data e pritshme (sidomos kur familja dhe miqtë dashamirës vazhdojnë e telefonojnë për të kontrolluar gjendjen tuaj). Mos kini gajle, ju nuk do të jeni shtatzënë përgjithmonë. Ekziston një mundësi e mirë që këtë javë dhimbjet e lindjes t’ju fillojnë vetiu. Në qoftë se jo, do të stimuloheni nga java e 42-të apo më herët po qe se ju apo foshnja do të keni ndonjë problem.

Metodat që përdor mjeku për të stimuluar lindjen do të varen nga gjendja e qafës së mitrës. Nëse ajo nuk ka filluar të zbutet, të hollohet, ose të fryhet (hapet), atëherë konsiderohet e “papjekur” ose jo e gatshme për lindje. Në këtë rast, mjeku do të përdorë hormone ose metoda “mekanike” për të pjekur qafën e mitrës para nxitjes.

Është e vështirë të thuhet se sa e madhe do të jetë foshnja juaj, por një e sapolindur mesatare peshon rreth 3.4 kg (afërsisht sa madhësia e një kungulli të vogël) dhe është rreth 51 cm e gjatë. Kockat e kafkës nuk i ka ende të ngjitura, gjë që i lejon ato të vihen njëra mbi tjetrën që të përputhen me kanalin e lindjes gjatë procesit të daljes. 2Kjo e ashtuquajtur “futje në kallëp” është arsyeja pse koka e foshnjës mund të duket pakëz konike pas lindjes. Rrini e qetë, kjo është normale dhe e përkohshme.

Si po ndryshon jeta juaj:

Pas muajsh pritjeje, data ju ka kaluar dhe ju jeni ende shtatzënë. Kjo është një situatë frustruese, e zakonshme në të cilën gjendeni. Ju mund të mos jeni dhe aq vonë sa mendoni, veçanërisht në qoftë se mbështeteni vetëm në datën e pritshme, të llogaritur nga dita e periodës tuaj të fundit. Disa herë gratë e kanë ovulacion-in më vonë nga sa pritet. Madje edhe me një datim të besueshëm, disa gra kanë shtatzëni të zgjatura pa ndonjë arsye të dukshme.

Keni edhe nja dy javë përpara se të konsideroheni “pas afatit”. Por për të qenë të sigurt se foshnja është ende duke lulëzuar, mjeku juaj do të programojë një testim për të pasur një sy tek ajo në qoftë se shtatzënia vazhdon.

Juve mund t’ju bëhet një profil biofizik, i cili konsiston nga një skanim me ultratingull për të parë lëvizjet në përgjithësi të foshnjës tuaj (lëvizjet e muskujve të kraharorit dhe diafragmë-s) dhe tonin e muskujve (nëse e hap dhe e mbyll dorën e vet, i zgjat dhe i përkul gjymtyrët e veta), si edhe sasinë e lëngut amniotik (lëngu amniotik) që e rrethon atë (kjo është e rëndësishme sepse tregon se sa mirë po e ndihmon placenta foshnjën).

Monitorimi i ritmit të zemrës së fetus-it (i quajtur një test kundër stresit), do të bëhet si test më vete apo si pjesë e një profili biofizik. Ose ju mund të bëni atë që njihet si profil i modifikuar biofizik, i cili konsiston në një test kundër stresit dhe një skanim me ultratinguj për të vlerësuar sasinë e lëngut amniotik.

Data e pritshme është tani shumë afër, por mjekët nuk e konsiderojnë foshnjën “në afat të plotë” deri në javën e 39-të. Kalimi i dy javëve të tjera në mitrën tuaj lejon trurin dhe mushkëritë e foshnjës tuaj të maturohen plotësisht. Kështu që, në qoftë se ju po planifikoni një prerje cezariane të përsëritur p.sh. mjeku juaj do ta programojë atë për jo më herët se java e 39-të, përveçse kur ka një arsye mjekësore për të ndërhyrë më herët.2

Foshnja juaj peshon 2.87 kg dhe është paksa më shumë se 48 cm nga koka tek thembrat. Shumë foshnja e kanë kokën plot me flokë nga 1.2 cm deri në 3.5 cm të gjatë. Por mos u befasoni në qoftë se flokët e foshnjës nuk janë me të njëjtën ngjyrë të flokëve tuaj. Çiftet me flokë të errët disa herë befasohen për një çast kur fëmijët e tyre dalin biondë apo kuqo dhe çiftet me flokë të verdhë janë befasuar nga foshnje me flokë të zinj ose të kafenjtë. Disa foshnja kanë vetëm një push të lehtë.

Si po ndryshon jeta juaj:

Shtrëngimet Braxton Hicks mund të vijnë më shpesh tani, mund të zgjasin më shumë dhe të jenë më të parehatshme. Gjithashtu ju mund të vini re një shtim të shkarkimeve vagina-le. Në qoftë se shihni disa “shfaqje të gjakut” (mukozë të ngjyrosur me një sasi të vogël gjaku) në banjë apo në të brendshmet tuaja, dhimbjet e lindjes janë vetëm disa ditë më larg ose kanë kaluar. (Në qoftë se keni rrjedhje apo gjakderdhje më të rëndë, thërrisni menjëherë mjekun tuaj).

Gjithashtu, sigurohuni ta pyesni mjekun për rezultatet e analizës tuaj për streptokok të grupit B. Në këtë mënyrë, në qoftë se rezultati nuk është ende në kartelën tuaj kur keni shkuar në spital apo në qendrën e lindjes, ju do të jeni në gjendje t’i jepni në kohë personelit atje sinjalet që keni nevojë për të marrë antibiotikët.

Foshnja juaj tashmë peshon rreth 300 gram dhe është rreth 16.5 cm e gjatë nga koka në të ndenjura dhe rreth 25.4 cm nga koka tek thembra, me madhësinë pothuaj sa të një bananeje. (Për 20 javët e para, kur këmbët e një foshnje janë të mbledhura në gjoks dhe është e vështirë të matet, masat merren nga koka në të ndenjura. Pas 20 javësh, matet nga koka tek shputa). 2

Këto ditë, gëlltitet më shumë, gjë që është një praktikë e mirë për sistemin tretës. Gjithashtu prodhon mekonium, një nënprodukt të zi e ngjitës të tretje-s. Kjo substancë ngjitëse i grumbullohet në zorrë dhe ju do ta shihni atë në pelenën e parë të ndotur.

Si po ndryshon jeta juaj:

Përgëzime! Ju keni arritur në shenjën e gjysmës së rrugës në shtatzëninë tuaj. Maja e mitrës tuaj është pothuaj në një nivel me kërthizën dhe ka të ngjarë që të keni shtuar rreth 4.5 kg në peshë. Prisni të shtoni edhe afërsisht nga 0.5 kg për çdo javë që vjen. (Në qoftë se e keni filluar shtatzëninë nën peshë, mund të keni nevojë të shtoni pak më shumë, në qoftë se ishit mbi peshë, ndoshta pak më pak). Sigurohuni që po merrni mjaft hekur, një mineral që përdoret kryesisht për të prodhuar hemoglobinë-n (pjesë e qelizave të kuqe të gjaku-t, që mbart oksigjenin).

Gjatë shtatzënisë trupi juaj ka nevojë për më shumë hekur që të përballojë volumin e rritur të gjakut, si edhe për foshnjën në rritje dhe për placentën. Mishi i kuq është një nga burimet më të mira të hekurit për gratë shtatzëna. Mishi i shpendëve (veçanërisht mishi i errët) gjithashtu përmban hekur. Disa burime jo shtazore të zakonshme të hekurit janë lakrat, produktet me bazë soje, kumbullat e thata, rrushi i thatë dhe drithërat e forcuara me hekur.