A keni simptomat e diabetit?

Diabeti mellitus tipi II (i njohur shkurt diabeti i tipit 2) është një çrregullim metabolik, në të cilën pankreas-i nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose qelizat e trupit krijojnë rezistencë ndaj insulinës. Trupi juaj ka nevojë për insulinë, për të rregulluar nivelin e sheqerit (glukozës) në gjaku-n tuaj.

Diabeti i tipit 2 shpesh ecën njëkohësisht  me obezitet-in, presionin e lartë të gjakut dhe kolesterol-in e lartë. Është përdorur për të njohur fillimin e diabetit tek të rriturit ose diabetin e pavarur nga insulina. Këto terma nuk përdoren më, sepse diabeti i tipit 2 është duke prekur gjerësisht  të rinjtë dhe disa njerëz me diabetin e tipit 2, duhet të përdorin insulinën.

Si funksionon insulina dhe çfarë nuk shkon në diabetin e tipit 2

Insulina prodhohet në pankreas, një gjëndër e madhe që ndodhet prapa stomaku-t. Pas të ngrënit të ushqimit, karbohidratet kthehen në glukozë dhe kalojnë në gjak. Pankreasi zbulon rritjen e nivelit të glukozës në gjak (të quajtur glukoza në gjak ose niveli i sheqerit në gjak) dhe çliron insulinë.

Insulina ndihmon për të nxjerrë glukozën jashtë gjaku-t, duke nxitur kthimin e saj në yndyrë dhe në qelizat e muskujve. Në qeliza, glukoza është përdorur si energji për të ushqyer qelizat që bëjnë punë të ndryshme, p.sh. funksionimin e muskujve, ruajtjen në mëlçi ose në muskuj për tu përdorur më vonë.

Në njerëzit me diabetin e tipit 2, është një nga dy gjërat e mëposhtme që shkon keq:

  • Pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë; ose
  • Qelizat e trupit janë rezistente ndaj efektit të insulinës.

Të dyja këto gabime, çojnë në akumulimin e glukozës në gjak. Doktorët e quajnë këtë hiperglikemi. Nëse lihet pa trajtuar, niveli i lartë i glukozës në gjak, mund të çojë në komplikacion-e të dëmtimit të qelizave të gjakut ose vdekje.

Si zhvillohet diabeti i tipit 2