Gurët në tëmth: Trajtimi

temthi

Shumica e gurëve të tëmthit nuk shkaktojnë simptoma (ashtuquajtur gurë të “heshtur”), dhe në përgjithësi nuk kërkojnë ndonjë trajtim. Megjithatë, gurët e tëmthit në fshikëzën e tëmthit shkaktojnë episode të përsëritura të dhimbjeve të barkut (të njohura si dhimbje barku në tëmth) dhe zakonisht kërkojnë trajtim.

Kirurgjia

Operacioni për heqjen e tëmthit është një trajtim i zakonshëm për gurët e tëmthit simptomatikë. Kolecistektomi (termi që mjekët përdorin për heqjen e tëmthit) mund të kryhet përmes operacionit të hapur apo kirurgjisë laparoskopi-ke “vrimës së çelësit”. Sepse fshikëza e tëmthit tuaj nuk është një organ thelbësor, ajo mund të hiqet me pak efekte anësore.

Një kolecistektomi e hapur është një procedurë ku fshikëza e tëmthit është larguar nëpërmjet një prerjeje të vetme të madhe në bark. Në ditët e sotme, kirurgji-a e hapur është përdorur në përgjithësi vetëm në njerëzit të cilët nuk janë kandidatë të përshtatshëm për kirurgjinë laparoskopike.

Kolecistektomia laparoskopike, e cila është një lloj i kirurgjisë “vrimë e çelësit “, përfshin disa prerje të vogla në murin e barkut përmes të cilit instrumente shumë të holla dhe një kamera video e vogël e specializuar është futur. Tëmthi më pas është hequr nën mbikqyrjen e videos dhe merret nga trupi nëpërmjet njërës prej prerjeve. Kirurgjia laparoskopike përfshin më pak dhimbje post-operative dhe lejon një kohë të shpejtë shërimi në krahasim me kirurgjinë e hapur. Shtrimi në spital në përgjithësi është 1-2 ditë, më shumë se 5-8 ditë që lidhen me kolicistektominë e hapur. Ndonjëherë kirurg-ët duhet të braktisin metodën laparoskopike dhe kalojnë në operacionin e hapur në qoftë se ata kanë vështirësi gjatë procedurës.

Ashtu si me çdo operacion, ekzistojnë disa rreziqe, por ajo është një procedurë relativisht e sigurt. Disa njerëz kanë lëvizje më të shpeshta të zorrës ose diarre-së mbas heqjes së tëmthit, por këto simptoma zakonisht zvogëlohen me kalimin e kohës. Medikamentet kundër diarre-së mund të ndihmojnë nëse problemet vazhdojnë.

Gastroskopia: Ekzaminimi i traktit të sipërm tretës

Gastroskopia është një ekzaminim i traktit të sipërm tretës (ezofag, stomaku dhe duoden) duke përdorur një endoskop, një tub të gjatë, të hollë elastik që ka një kamera dhe një dritë, për të parë veshjen e brendshme të këtyre organ-eve.

Përse bëhet gastroskopia?

Një gastroskopi zakonisht bëhet për të investiguar shkakun e dhimbjes abdominale, të vjellave ose hemorragjisë nga trakti i tretje-s dhe për të përcaktuar apo konfirmuar një diagnozë. Po ashtu, sëmundjet mund të trajtohen ndonjëherë edhe me anë të gastroskopisë, p.sh. polipe-t mund të largohen me anë të saj.

Si të përgatiteni për një gastroskopi?

Juve do t’ju kërkohet që të mos hani e pini gjë 6 orë para test-it. Në qoftë se merrni ndonjë ilaç, kontrolloni me mjekun tuaj në qoftë se është e rregullt që të vazhdoni t’i merrni ato. Mund t’ju kërkohet të mos merrni ilaçe që mund të rrisin riskun e hemorragjisë për disa ditë para testimit, këto përfshijnë varfarin-ën, aspirinë-n, dhe ilaçet josteroidale anti-inflamatore. Sidoqoftë kjo varet nga rrethanat tuaja individuale, kështu që duhet ta kontrolloni këtë gjë.

Gjithashtu, duhet ta informoni qendrën ku do të bëhet gastroskopia në qoftë se keni ndonjë sëmundje që kërkon antibiotikët para procedurave dentare, në këtë rast mund të nevojitet të merrni antibiotikë edhe para gastroskopisë.

Para se t’i nënshtroheni gastroskopisë, mjeku do ta diskutojë testin me ju dhe do t’u përgjigjet pyetjeve tuaja, e më pas do t’u kërkohet të nënshkruani një formular me anën e të cilit jepni miratimin tuaj për testin të cilit do t’i nënshtroheni.

Çfarë ndodh gjatë një gastroskopie?

Do t’u kërkohet të shtriheni mbi një tryezë në krahun tuaj të majtë. Zakonisht ju jepet një sedativ dhe ndonjëherë ndonjë qetësues i dhimbjeve me anë të një injeksion-i në venë. Sedativi do t’ju ndihmojë të relaksoheni dhe ndoshta mund t’ju verë në gjumë. Përgjithësisht, pak gjë do t’ju kujtohet nga e gjithë procedura. Në disa raste, testi mund të kryhet edhe pa sedativë dhe ju nevojitet ta diskutoni këtë me mjekun para se të jepni miratimin tuaj.

Pankreasi dhe insulina

pankreasi

Pankreas-i është një nga organ-et e sistemit tuaj të tretje-s. Ai shtrihet në pjesën tuaj abdominale, prapa stomakut. Ai ka një strukturë të gjatë të hollë me dy funksione kryesore:

  • Prodhimi i enzimave të tretjes për të tretur ushqimin; dhe
  • Prodhimi i hormoneve të insulinë-s dhe glukagon-it për të kontrolluar nivelin e sheqerit në trupin tuaj.

Prodhimi i enzimave të tretjes

Pankreas-i prodhon sekrecionet e nevojshme për tretjen e ushqimit. Enzimat në këto sekrecione  lejojnë trupin tuaj që të tresë proteina, yndyra dhe niseshte nga ushqimi juaj. Enzimat janë prodhuar në qelizat acinare të cilat përbëjnë shumicën e pankreasit. Nga qelizat acinare enzimat rrjedhin poshtë kanaleve të ndryshme të gypit pankreatik dhe pastaj jashtë në duoden. Sekrecionet janë alkaline për të balancuar lëngjet e acidit dhe pjesërisht për të tretur ushqimin brenda në duoden nga stomaku.

Prodhimi i hormoneve për të kontrolluar nivelin e sheqerit në gjak

Një përqindje e vogël (1-2%) e pankreasit përbëhet nga lloje të tjera qelizash të quajtura ishujt e Langerhansit. Këto qeliza vendosen në grupe të vogla, si ishuj të vegjël, të shpërndara në të gjitha indet e pankreasit. Ishujt e Langerhansit përmbajnë qeliza alfa të cilat sekretojnë glukagonin dhe qelizat beta të cilat sekretojnë insulinën.

Insulina dhe glukagoni janë hormone që punojnë për të rregulluar nivelin e sheqerit (glukozën) në trup për ta mbajtur atë në një normë të shëndetshme. Ndryshe nga qelizat acinare, ishujt e Langerhansit nuk kanë kanale dhe insulinë të fshehtë të glukagonit direkt për në gjak.

Në varësi të asaj që keni ngrënë, se sa shumë janë ushtruar muskujt tuaj, dhe se sa aktive janë qelizat e trupit tuaj, niveli i glukozës në rrjedhjen e gjakut tuaj dhe të qelizave ndryshon. Këto 2 lloj hormonesh kanë punën e mbajtjes në një kontroll të rreptë të sasisë së glukozës në gjak në mënyrë që të mos rritet ose të bjerë jashtë limiteve të shëndetit.

Si funksionon insulina

Udhëheqës vizual: A merrni hekur? Shumica e grave nuk marrin

[ssba_hide]

Ulçera peptike : Trajtimi

Ulçera peptik-e është një sëmundje e mjekueshme. Në varësi të asaj se çfarë e ka shkaktuar ulçerë-n, mjeku mund t’ju japë një ose më shumë prej barnave të mëposhtme:

– Inhibitor të pompës protonike (protonike pompa) ose bllokues të receptor-ëve të histaminë-s (H2-bllokator), për të reduktuar acidin në lukth dhe për të mbrojtur mbështjellën e brendshme të lukthit dhe duoden-it.
– Një ose më shumë antibiotikë për të vrarë helikobakter pilori-n.
– Barna të tjera, të cilat përmbajnë subsalicilat – bismut për të mbuluar ulçerën dhe për ta mbrojtur atë nga acidi i lukthit.

Këto barna do ta ndalojnë dhimbjen dhe do të ndihmojnë ulçerat që të shërohen.

Nëse ulçera peptike është shkaktuar prej barnave anti-inflamatore josteroide, mjeku mund t’ju këshillojë të:
– Ndërprisni përdorimin e barnave të këtij grupi;
– Të ulni dozën e barnave që merrni;
– Të merrni barna inhibitore të pompës protonike ose H2-bllokatore, së bashku me barnat anti-inflamatore josteroidale; dhe
– Të kaloni tek ndonjë ilaç tjetër, që nuk shkakton ulçer.

Duhet të merrni vetëm barnat, të cilat i përshkruan mjeku dhe saktësisht siç ju këshillohet, edhe nëse dhimbjet ndalojnë. Tregojini mjekut, nëse barnat ju mundojnë ose ju trullosin ose ju shkaktojnë diarre ose dhimbje koke. Mjeku mund t’ju ndryshojë barnat që merrni. Nëse pini duhan, hiqni dorë. Shmangni alkool-in. Pirja e duhanit dhe alkoolit ngadalëson shërimin e ulçerave dhe mund t’i përkeqësojë ato.

Zbuloni rreth tretje-s së ushqimit tuaj duke parë diagramën më poshtë për çdo pjesë të sistemit tuaj të tretjes (gjëndra të pështymës, ezofag, stomaku, pankreas, duoden, mëlçisë dhe zorrës së madhe).

sistemi gastrointestinal

1. Gjëndrat e pështymës

Këto sekretojnë pështymën, një lëng alkalin, që zbut ushqimin, njom gojën dhe ndihmon gëlltitjen. Një enzimë e quajtur amilazë fillon të prishë karbohidratet.

2. Ezofagu

Ushqimi shtyhet për në ezofag nëpërmjet kontraktim-eve muskulare dhe relaksim-it.

3. Stomaku

Stomaku është një rezervuar që mban. Muskujt e veçantë mundësojnë që ajo të lëvizë ushqimin përreth dhe ta kthejë atë në copa të vogla. Rreshtimi i stomakut sekreton lëngjet acide të stomakut për të tretur më pas karbohidratet dhe proteina-t. Pas kësaj, ushqimi gjysmë i tretur kthehet në duoden.

4a. Pankreasi

Pankreasi prodhon enzima të cilat sekretohen në duoden për të tretur proteinat dhe yndyrat.

4b. Duodeni

Ushqimi mund të tretet këtu vetëm në sasi të vogla. Enzimat pankreatik-e dhe biliar-e përfundojnë jashtë avarisë kimike të përmbajtjes së acidit në stomak. Sipërfaqja e brëndshme është palosur për të rritur zonën e përthithjes së yndyrave, sheqernave dhe aminoacide-ve.

5. Mëlçia

Ardhja e gjakut nga trakti gastrointestinal, sjell glukozë-n nga ushqimet që janë ruajtur si glikogjen.

6. Zorra e madhe

Përmbajtja nga zorra e vogël vjen si në formë lëngu dhe gradualisht bëhet e ngurtë dhe kripëra-t absorbohen jashtë ndërkohë që udhëtojnë nëpër zorrën e madhe. Mukus-i është sekretuar për të ndihmuar kalimin e feçeve në rektum.

temthi

Çfarë është pankreasi?

Pankreas-i është një gjëndër e rëndësishme e lokalizuar në bark, pak prapa stomaku-t dhe para shpinës tuaj. Pankreasi është rreth 25 cm i gjatë. Ai prodhon enzimat që ndihmojnë në tretje-n e ushqimit, të cilat sekretohen në duoden (pjesën e parë të zorrës së vogël). Ai gjithashtu prodhon hormonin e insulinë-s dhe glukagon-in, të cilat balancojnë nivelin e sheqerit në gjaku-n tuaj dhe qelizat e trupit.

Çfarë është kanceri pankreatik?

“Kancer-i pankreatik” është një term i gjerë që përdoret për të përshkruar më shumë se 20 lloje të ndryshme tumor-esh që mund të ndodhin në pankreas. Çdo lloj kërkon një trajtim të veçantë dhe ka një prognozë të ndryshme.

Pankreasi është pjesë e të dy endokrinave dhe të endokrinës së gjithë sistemit të trupit. Sistemi endokrin përfshin gjëndra që sekretojnë hormonet direkt në gjak. Gjithashtu sistemi përbëhet edhe nga gjëndra ekzokrine që sekretojnë nga jashtë mbi sipërfaqen e zorrëve ose të lëkurës.

Kanceri pankreatik është kategorizuar shpesh si të qenit ose jo-endokrin (që nuk do të ndikojë në qelizat pankreatike të prodhimit të hormoneve të pankreasit) ose endokrin (ku ai mund të ketë efekte dramatike në shumat e hormoneve të prodhuara). Tumoret e joendokrinave përbëjnë shumicën e kancerave pankreatikë (më shumë se 90%). Tumoret e endokrinave janë shumë më pak se të zakonshme.

Adenokarcinomë, një lloj tumori jo-endokrin malinj, është forma më e zakonshme e kancerit pankreatik. Ajo është përgjegjëse për rreth tre të katërtat e të gjitha rasteve dhe është forma që pjesa më e madhe e njerëzve ju referohet kur flasin për kancerin pankreatik.

Cilët janë faktorët e rrezikut për kancerin pankreatik?

Kanceri pankreatik është shkaktuar nga ndryshime abnormale në ADN-në brenda qelizave të trupit. Këto ndryshime mund të jenë të trashëguara, të fituara nga rasti ose mund të jenë rezultat i ekspozimit të kancerogjeneve të caktuara, p.sh. tymi i cigares.

Më poshtë janë disa nga faktorët e rrezikut që potencialisht munden që të rrisin shansin tuaj në zhvillimin e kancerit pankreatik: