9 Ndryshime pas lindjes për të cilat askush nuk ju tregon

Pas lindjes së fëmijës, ju mund të zbuloni disa gjëra të çuditshme në trupin tuaj, për të cilat askush nuk ju ka paralajmëruar. “Përse askush nuk më tha që do të pikoj urinë?” mund të pyesni. Ose “Si nuk më tha njeri që këmbët e mia do të duken si barka?” Është koha për t’i thënë këto gjëra.

Mospërmbajtja

Është tërësisht e padrejtë, përveç pelenave të ndotura të foshnjës tuaj, ju duhet të merreni edhe me të brendshmet e lagura tuajat.

Si t’ia bëni: Kjo nuk i ndodh kujtdo, por mospërmbajtja e paslindjes është edhe normale, edhe e përkohshme për shumë nëna. Gjatë dhimbjeve të lindjes, koka e foshnjës pengohet tek vagina (pareti anësor i saj). Si rezultat, nervat bëhen përkohësisht të mpira. Për shkak të kësaj mpirje, nervat nuk veprojnë me korrektësi, kështu që ju jo gjithmonë e merrni mesazhin për të urinuar dhe muskujt që ju bëjnë të përmbaheni jo gjithmonë e marrin mesazhin për ta mbajtur urinën.

“Për 16 muaj pasi linda vajzën, m’u desh të mbathja një pecetë sanitar-e dhe në qoftë se ecja shpejt apo bëja ushtrime fizike, fshikza ime do të zbrazej plotësisht”, thotë një nënë e re. “Ishte shumë e sikletshme”.

Një prerje cezariane mund të shkaktojë të njëjtën gjë, sepse ndërhyrja kirurgjik-ale mund të çojë në ndërprerje të përkohshme të fibrave nervore rreth fshikëzës.

Lajmi i mirë është që në të dy rastet, nervat rigjenerohen shpejt. Brenda disa ditësh e deri disa javësh, ju ka të ngjarë që do t’i keni përsëri të thata të brendshmet tuaja. Ndërkohë përdorini pecetat sanitare (të cilat do t’ju nevojiten sidoqoftë për hemorragji-në e paslindjes) dhe shkoni shpesh në banjë edhe nëse nuk e ndjeni nevojën për të shkuar atje. Në qoftë se urinim-i nuk zgjidhet pas disa javësh, bisedoni me mjekun tuaj. Mund të keni një sëmundje të quajtur mospërmbajtja e urinimit nga stresi, të shkaktuar nga muskujt e dyshemesë së pelvisi-t të cilat rrethojnë ureter-in. Në raste të rënda ky problem zgjidhet me një procedurë të thjeshtë kirurgjikale. Më pas çdo gjë është 100% më mirë.

Hemorragjia

10 dobitë e jogës paralindjes

Lini mënjanë egon tuaj dhe respektoni atë që trupi juaj është sot. Praktikoni dhembshurinë për veten tuaj dhe foshnjën. Joga e paralindjes është një nga gjërat më të mira që ju mundeni të bëni për vete si edhe për foshnjën në rritje.

Është e rëndësishme që të gjeni praktikën e duhur për vete, qoftë duke shkuar tek ndonjë qendër e jogës, duke gjetur një DVD apo duke krijuar praktikën tuaj në shtëpi. I vini veshin trupit tuaj dhe bëni atë që ndjeni se është e duhura për ju.

Disa nga dobitë e të praktikuarit të jogës gjatë shtatzënisë përfshijnë:

1. Zhvillon energjinë dhe forcën

Me rritjen e foshnjës brenda trupit tonë, nevojitet më shumë energji dhe forcë për të qenë në gjendje të mbartim peshën. Pozicionet e jogës forcojnë ijet, shpinën, krahët dhe shpatullat tona.

Joga e paralindjes: Salutimi i Diellit

2. Balanca

Balanca jonë sfidohet fizikisht me rritjen e fetus-it brenda trupit tonë. Emocionalisht ne jemi tharë për shkak të rritjes së progesteron-it dhe estrogjenet. Kur përpiqemi të fokusohemi në qëndrimin dhe frymëmarrjen në secilën nga pozat e jogës, në jemi në gjendje të sintonizojmë balancën tonë, fizikisht dhe emocionalisht.

Joga e paralindjes: Poza e  Pemës

3. Qetëson tensionin e fundit të shpinës, ijeve, kraharorit, pjesës së sipërme të shpinës, qafës dhe shpatullave

Me rritjen e foshnjës në trupat tanë ushtrohet më shumë tension mbi këta grupe specifikë muskujsh. Ne priremi të kemi më shumë një lakim të fundit të shpinës për shkak të madhësisë së rritur të barqeve tona. Ijet tona bëhen më të shtrënguara për shkak të presionit të shtuar të peshës së foshnjës në bark. Me rritjen në madhësi të gjinjve, pjesa e sipërme e shpinës dhe kraharori kanë më shumë tension, krahas me qafën dhe shpatullat tona.

Joga e paralindjes: Poza e Perëndeshës

4. Qetëson sistemin nervor

Me anë të frymëmarrjes së thellë, sistemi nervor kalon në gjendjen para-simpatike, që është përgjegjëse për relaksim-in. Kur trupat tanë janë në këtë gjendje, sistemi ynë tretës funksionon siç duhet, ne priremi të flemë më mirë dhe sistemi ynë imun është në gjendjen e tij optimal-e.

10 shenjat e hershme të shtatzënisë

A mund të jeni shtatzënë? Disa simptoma mund të shfaqen afërsisht në kohën kur nuk iu kanë ardhur periodat, apo një javë apo dy më vonë. Në fakt, 7 nga 10 gra kanë simptoma në kohën kur ato janë gjashtë muaj shtatzënë.

Në qoftë se ju nuk mbani shënim për ciklin tuaj menstrual ose ai ndryshon shumë nga muaji në muajin pasues, ju mund të mos jenin e sigurt se kur duhet të prisni periodën tuaj. Por në qoftë se ju filloni të përjetoni disa nga simptomat e mëposhtme (jo të gjitha gratë i kanë ato të gjitha) dhe pyesni përse juve nuk u kanë ardhur periodat, fare mirë mund të jeni shtatzënë. Bëni në shtëpi testin e shtatzënisë dhe do ta gjeni atë me siguri.

1. Mospëlqimi i ushqimit

Në qoftë se jeni shtatzënë, nuk është e pazakontë që të ndjeheni e zmbrapsur nga aroma e një sanduiçi të Bolonjës ose një filxhani kafe dhe për disa aroma për të shkaktuar refleks-in e të vjellit. Megjithëse askush nuk e di këtë me siguri, ky mund të jetë një efekt anësor nga estrogjenet që rriten me shpejtësi në sistemin tuaj. Gjithashtu mund të gjeni se disa ushqime që më parë i pëlqenit papritur janë plotësisht të neveritshme për ju.

2. Ndryshime të humorit

Është e zakonshme që gjatë shtatzënisë ju të keni ndryshime të befta të humorit, pjesërisht për shkak të ndryshimeve hormonale që prekin nivelet tuaja të neuro transmetuesve (korrierëve kimikë në tru). Çdo njeri reagon ndryshe ndaj këtyre ndryshimeve. Disa nëna të ardhshme përjetojnë emocione të shtuara, edhe të mira edhe të këqija, të tjera ndjehen më shumë në depresion ose plot ankth.

Shënim: Në qoftë se ju jeni ndjerë e trishtuar ose e pashpresë ose e paaftë t’ia dilni mbanë me përgjegjësitë tuaja të përditshme, ose mendoni t’i bëni dëm vetes, drejtojuni menjëherë mjeku tuaj ose një profesionisti t shëndetit mendor.

3. Fryrje abdominale

Ndryshimet hormonale në shtatzëninë e hershme mund t’ju bëjnë të ndiheni e fryrë, njëlloj si ndjesia që disa gra kanë para periodave të tyre. Ja sepse rrobat tuaja mund të ndjehen si më të ngushta se zakonisht në bel.

4. Urinim i shpeshtë

Këshilla për ata që harrojnë marrjen e pilulave kontraceptive

Këshillat për pacientët që harrojnë marrjen e pilulave kontraceptive oral po ndryshojnë, duke u bazuar në  numrin e pilulave të humbura në krahasim me masat shtesë të nevojshme, thotë një ekspert.

Dr. Deborah Bateson, drejtore mjekësore e Planfikimit Mjekësor, tha se tashmë është e rekomandueshme që gratë nuk duhet të marrin masa shtesë nëse ata humbasin 2 pilula aktive.

“Marrja e këshillave në lidhje me pilulat e humbura në mënyrë sa më të hapur që të jetë e mundur për të zvogëluar konfuzion-in është shumë e rëndësishme”, tha ajo.

Shërbimi planifikoi për të nxjerrë fakte të reja për të pasqyruar këshillat e fundit. Këshilla vlen edhe për pilulat e kombinuara, të cilat përmbajnë dy hormone, estrogjenet dhe progestogjenin, dhe jo pilulën mini-progestogjen.

Këshillat e mëparshme e përcaktojnë pilulën e marrë brenda 24 orëve si pilula “e vonë” dhe pilula e marrë më vonë se 24 orë ishte një pilulë “e humbur”

Nëse gruaja humbet 2 pilula, ajo duhet të marrë masa paraprake shtesë, siç është përdorimi i prezervativëve, për 7 ditët në vijim. Ka patur një rishikim të ngjashëm në Britani, ku Kolegji Mbretëror i mjekëve obstetër dhe gjinekolog ka rekomanduar që gratë mund ta sigurojnë atë edhe sikur një pilulë të humbasë–më shumë se 24 orë dhe deri në 48 orë vonesë-kontraceptivi i emergjencës nuk është i nevojshëm.

Në Angli, enti rregullator i ilaçeve u ka kërkuar kompanive farmaceutike që të ndryshojnë fletëpalosjet e tyre informative.

Si është jeta juaj seksuale pas lindjes së një foshnjeje?

Lindja e një fëmije është një përvojë e mrekullueshme që të ndryshon jetën, por pa marrë parasysh se sa e doni fëmijën tuaj, përkujdesja për një të porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) mund të japë një goditje në jetën tuaj seksuale.

Për ta thënë troç: fëmijët janë “vrasësit e seksit”, thotë psikiatri Gail Saltz, doktor në spitalin presbiterian në Nju Jork – qendra mjekësore Weill Cornell.

Edhe pse rikthimi në ritmin seksual të gjërave mund të jetë i vështirë, ai është një proces i domosdoshëm që sfidon pjesën më të madhe të çifteve, thotë Saltz, i cili është specializuar në terapi seksi dhe është autor i librit Efekti Valëzues: Si mund të çojë një jetë e mirë seksuale në një jetë më të mirë.

“Është e vështirë, por që mund të bëhet”, thotë ai “për sa kohë që ju keni pritshmëri të arsyeshme për veten dhe trupin tuaj”.

Ndezja e “dritës jeshile” për të bërë seks pas lindjes së fëmijës

Shumica e grave e marrin aprovimin për të bërë seks nga mjekët e tyre në mes të 4 – 6 javëve pas lindjes. Para se të filloni përsëri, ju nuk duhet të keni asnjë rrjedhje vagina-le të paslindjes, e njohur si lokia. Pavarësisht nga lloji i lindjes, vaginale apo prerje cezariane, të gjitha gratë që lindin e kalojnë këtë periudhë disa javë më vonë.

Kryerja e marrëdhënieve seksuale para se rrjedhjet vaginale të ndalojnë, ju vë në rrezik për të marrë infeksione. Nëse keni patur shumë qepje gjatë lindjes së fëmijës, aprovimi për të rifilluar seksin, mund të kërkojë edhe më shumë kohë për t’u marrë.

Nëna – mungesa e gjumit e mbyt dëshirën seksuale

Për nënat e foshnjave, tejlodhja është ndoshta pengesa më e madhe për t’u ndjerë seksi përsëri. Sidomos në fillim, një fëmijë i porsalindur zakonisht zgjohet për t’u ushqyer çdo dy ose tre orë përgjatë gjithë ditës. Ky model mund të vazhdojë për muaj me rradhë.

Humbja e peshës mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit

Edhe humbjet e moderuara të peshës në gratë e shëndosha ose që kanë probleme obezitet-i, të cilat nuk janë duke marrë terapinë e zëvendësimit të hormoneve, mund të reduktojnë nivelin e qarkullimit të hormoneve seksuale (hormone seksuale) të cilat janë të lidhura me një rrezik të lartë të kancer-it të gjirit.

Kërkuesit amerikanë studiuan 439 gra obez-e, të moshës 50–75 vjeçare, të cilat ishin caktuar rastësisht në një nga 4 grupe: të ushtruarit vetëm, vetëm dietë, stërvitje plus dietë dhe pa ndërhyrje.

Studimi zbuloi se humbja e peshës në mënyrë të konsiderueshme reduktonte hormonet seksuale femërore, duke përfshirë oesterone dhe estradiol (estrogjenet). Nivelet oesterone uleshin me dietën 9.6% dhe me dietë plus stërvitje 11.1%, ndërkohë që nivelet estradiol uleshin me dietën 16.2%  dhe me dietë plus stërvitje 20.3%.

“Bazuar në kërkimet e mëparshme, rezultatet tona sugjerojnë se humbja e vetëm 5% ose më shumë të peshës së dikujt mund të ulë me një të katërtën deri në gjysmë rrezikun e ndjeshmërisë së estrogjenit për kancerin e gjirit”, thanë ata.

Osteoporoza: Para dhe pas një kocke të thyer

A ndikojnë medikamentet mbi kockat tuaja?

Në qoftë se ju keni osteoporozë ose jeni në rrezik, ju do të doni të bëni gjithçka për t’i mbajtur kockat tuaja sa më të forta që të jetë e mundur. Përveçse të ndiqni këshillën e mjekut tuaj për dietën dhe ushtrimet fizike, ju duhet të dini se disa medikamente janë miqësore për kockat dhe të tjera mund të kenë efekte anësore që prekin kockat tuaja. Disa medikamente të marra për probleme të zakonshme shëndetësore, si urth dhe depresion mund të prekin shëndetin e kockave tuaja. “Kjo jo domosdo do të thotë që duhet t’i ndaloni ato”, thotë Dr. Harold Rosen, drejtor i Qendrës së Parandalimit dhe Trajtimit të Osteoporozës, Boston. Është shumë e rëndësishme që të peshohen pro-të dhe kundra-t e medikamentit kundrejt efektit mbi kockat. Dobitë nga një ilaç mund të dominojnë rrezikun. Ose mjeku juaj mund t’ju këshillojë një ilaç për ruajtjen e kockave, i cili mund të kompensojë rrezikun.

Ilaçet kortikosteroide dhe shëndeti i kockës

Keto lloj ilaçesh kortikosteroide ndihmojnë të frenohet inflamacion-i. Mjekët i japin ato për sëmundje si artrit reumatoid, astmë dhe atë që njihet si koliti ulçeroz. Disa shembuj janë:

  • Cortisone (Cortone);
  • Prednisolone (Deltasone, Meticorten, Orasone, Prednicot).

Këto steroide e vështirësojnë formimin e kockës dhe e rrisin brishtësinë e kockës gjë që mund  të shkaktojë një frakturë. Megjithatë disa njerëzve u nevojiten këto ilaçe. Dhe rreziku afatshkurtër nuk ka ndonjë rëndësi për shumicën e njerëzve. Se si e merrni ju ilaçin, është gjithashtu e rëndësishme. Tabletat apo pika nga goja janë më të fuqishmet por ato që ju thithni apo i vini mbi lëkurën tuaj janë më pak shqetësuese.

Ilaçet kundër kancerit dhe shëndeti i kockave

Në qoftë se  ju keni kancer të gjirit dhe po merrni disa ilaçe që prekin kockat tuaja, mjeku juaj duhet të monitorojë densitetin e kockës tuaj dhe të rekomandojë ilaçe për ruajtjen e kockave. Disa pacientë me kancer të gjirit marrin:

  • Anastrozole (Arimidex);
  • Exemestane (Aromasin);
  • Letrozole (Femara).

Përdorimet

Simptoma vazomotore të rënda dhe mesatare të shoqëruara në menopauzë (largimin e menstruacione-ve), vaginiti (infeksion të vaginës) atrofik, kraurosis vulvae (atrofi të vulvë-s), hipogonadizëm (aktivitet i ulët i gjëndrave) femëror, kastrim (bllokimi në mënyrë mekanike i aktivitetit riprodhues) femëror, dëmtimi primar i ovarit, kancer i gjirit, karcinomë e prostatës (prostata), osteoporozë, gjakderdhje jonormale uterine (mitër).

Kundërpërdorimet

Kanceri i gjirit përveç në pacientët e seleksionuar në mënyrë përkatëse për trajtim të metastazave (metastazë), neoplazmë (tumor) të varur nga estrogjenet, gjakderdhjet jonormale gjenital-e të padiagnostikuara, tromboflebit (infeksion i vena-ve nga tromb-e të vendosura) aktiv ose çrregullimet trombembolike (trombe nga emboli), histori e tromboflebitit, trombozë ose trombemboli si pasojë e përdorimit të mëparshëm të estrogjeneve (përveç nëse përdoret në trajtimin e neoplazmës së gjirit ose të prostatës, shtatzëni ose shtatzëni e dyshuar).

Efektet anësore

Gjakderdhje shpërthyese, puçrrosje, ndryshime në rrjedhën menstrual-e, dismenore (çrregullime të menstruacioneve), sindromi i ngjashëm me atë premenstrual (para menstruacioneve), amenorre (ndalimi i menstruacioneve) gjatë dhe mbas trajtimit, pështirosje, vjellje, krampe abdominale, verdhëz kolestatike (nga bllokimi i lëngut biliar në fshikëzën e tëmthit), kloazëm dhe melasma (mund të persistojë edhe mbas tërheqjes së barit), eritemë multoform, erupsion hemorragjik, urtikarie (njolla të kuqe), dermatit, zbutje e akore-s korneal-e, intolerancë e thjerrëzave kontakte, dhimbje koke, marrje mendsh, depresion mental, konvulsion, dhimbje në vendin e injektim-it, absces steril, pezmatim mbas injeksionit, skuqje dhe irritim në vendin e aplikimit të sistemit transdermal (ndërmjet lëkurës), përkeqësim i porfiri-së, edemë, ndryshime në libido (strukturën e lëkurës), tejndjeshmëri e gjinjve, rritje dhe sekretim.

Dozimi

Estroni:

Të administrohet vetëm me injeksion intramuskular (I.M).

Foshnja juaj tashmë peshon rreth 300 gram dhe është rreth 16.5 cm e gjatë nga koka në të ndenjura dhe rreth 25.4 cm nga koka tek thembra, me madhësinë pothuaj sa të një bananeje. (Për 20 javët e para, kur këmbët e një foshnje janë të mbledhura në gjoks dhe është e vështirë të matet, masat merren nga koka në të ndenjura. Pas 20 javësh, matet nga koka tek shputa). 2

Këto ditë, gëlltitet më shumë, gjë që është një praktikë e mirë për sistemin tretës. Gjithashtu prodhon mekonium, një nënprodukt të zi e ngjitës të tretje-s. Kjo substancë ngjitëse i grumbullohet në zorrë dhe ju do ta shihni atë në pelenën e parë të ndotur.

Si po ndryshon jeta juaj:

Përgëzime! Ju keni arritur në shenjën e gjysmës së rrugës në shtatzëninë tuaj. Maja e mitrës tuaj është pothuaj në një nivel me kërthizën dhe ka të ngjarë që të keni shtuar rreth 4.5 kg në peshë. Prisni të shtoni edhe afërsisht nga 0.5 kg për çdo javë që vjen. (Në qoftë se e keni filluar shtatzëninë nën peshë, mund të keni nevojë të shtoni pak më shumë, në qoftë se ishit mbi peshë, ndoshta pak më pak). Sigurohuni që po merrni mjaft hekur, një mineral që përdoret kryesisht për të prodhuar hemoglobinë-n (pjesë e qelizave të kuqe të gjaku-t, që mbart oksigjenin).

Gjatë shtatzënisë trupi juaj ka nevojë për më shumë hekur që të përballojë volumin e rritur të gjakut, si edhe për foshnjën në rritje dhe për placentën. Mishi i kuq është një nga burimet më të mira të hekurit për gratë shtatzëna. Mishi i shpendëve (veçanërisht mishi i errët) gjithashtu përmban hekur. Disa burime jo shtazore të zakonshme të hekurit janë lakrat, produktet me bazë soje, kumbullat e thata, rrushi i thatë dhe drithërat e forcuara me hekur.

Çfarë po ndodh në barkun tuaj? Shumëçka. Foshnja juaj në krijim e sipër është vetëm një topth i vogël prej disa qindra qelizash që shumëfishohen çmendurisht. Pasi topthi i qelizave (i quajtur blastocist –embrion fillestar) fillon e strehohet në mitër, një pjesë e tij që do të zhvillohet në placentë, fillon të prodhojë hormonin e shtatzënisë, gonadotropinën horionike njerëzore, e cila u thotë vezoreve tuaja të pushojnë së lëshuari vezë dhe inicion prodhimin e shtuar të estrogjenit dhe progesteronit (që e pengojë mitrën të largojë veshjen dhe pasagjerin e saj të vockël), si edhe stimul-on rritjen e placentës.
2
Gonadotropina horionike njerëzore është një hormon që e bën pozitiv një test shtatzënie. Nga fundi i kësaj jave ju mund të bëni një test dhe të merrni rezultat pozitiv! (Në qoftë se testi është negativ dhe nuk ju kanë ardhur periodat për dy apo tre ditë, atëherë provoni ta bëni atë përsëri).

Ndërkohë, lëngu amniotik fillon e grumbullohet rreth topthit të qelizave në zgavrën që do të bëhet qeska amniotike (mbështjellësi amniotik). Ky lëng do ta mbrojë foshnjën në javët e muajt që do të vijnë. Pikërisht tani, blastocisti juaj i vogël, e merr oksigjenin dhe ushqimin (dhe flak mbeturinat) nëpërmjet një sistemi primitiv të formuar nga tunele mikroskopikë, të cilët e lidhin foshnjën që po zhvillohet me enët e gjakut në murin e mitrës. Placenta nuk është aq e zhvilluar sa ta marrë përsipër këtë detyrë deri në fund të javës pasuese.

Si po ndryshon jeta juaj