Si duhet shtyrë gjatë lindjes: A duhet që trupi t’ju drejtojë juve?

A ka më shumë se një mënyrë për të shtyrë?

Po, ka dy qasje shumë të ndryshme për shtytjen, presionin që nënat ushtrojnë në përgjithësi në mënyrë që të ndihmojnë foshnjat e tyre të zhvendosen nëpër kanalin e lindjes gjatë fazës së dytë të dhimbjeve të lindjes (fazës së shtytjes).

Njëra është metoda e praktikuar gjerësisht, e quajtur shtytje e trajnuar ose e drejtuar, në të cilën nëna drejtohet të fillojë të shtyjë sapo që të jetë hapur plotësisht, pavarësisht nëse ndjen apo jo nevojën për të peshuar mbi veten. Gjithashtu, juve u jepen udhëzime se si të shtyni.

Qasja alternative, shpesh e preferuar nga mamitë, njihet si shtyrje spontan-e. Kjo metodë kërkon që ju të ndiqni prirjen natyrore të trupit tuaj, duke shtyrë atëherë kur ndjeni që jeni gati dhe në çfarëdo mënyre që konsiderohet e duhur nga ana juaj.

Shtyrja e trajnuar është një praktikë e rëndomtë në shumicën e spitaleve. Por disa ekspert-ë thonë që mjekët duhet ta rishikojnë këtë qasje gjatë studimit duke sugjeruar që në shumë raste, praktika nuk ka avantazhe për nënën ose fëmijën, dhe në fakt mund të jetë e kundërta.

Si trajnohet shtytja?

Në shumicën e rasteve, një infermiere specialiste për dhimbjen e lindjes e drejton këtë trajnim. Zakonisht juve u kërkohet të merrni frymë thellë në fillimin e çdo shtrëngimi dhe të shtyni duke forcuar muskujt e barkut dhe duke u përpjekur të ushtroni sa më shumë presion poshtë, ndërsa infermierja numëron deri në dhjetë (disa nëna thonë se ndjejnë sikur kanë një lëvizje të zorrëve). Pastaj ju bëni një frymëmarrje tjetër të shpejtë dhe e mbani deri sa të numëroni deri në dhjetë, duke synuar që të bëni tre shtytje për çdo shtrëngim.

Receta për ushqimin e foshnjave të përgatitura në shtëpi

Nuk ka nevojë të jeni ndonjë kuzhiniere e mbaruar për të prodhuar ushqime të shijshme dhe me vlera ushqimore të përgatitura në shtëpi për foshnjën tuaj. Më poshtë do të gjeni shtatë receta të cilat i vogli juaj do t’i pëlqejë.

Përgatitja e ushqimeve të fëmijëve në shtëpi është më e lehtë nga sa ju mund ta mendoni, për të mos përmendur këtu edhe kuletën. Veç kësaj, ushqimet e përgatitura në shtëpi ju lejojnë juve të kontrolloni se çfarë përmbajtje do të ketë përzierja dhe nëse në të ka tepër sheqer apo kripë. Për të mos rrezikuar, sigurohuni që i vogli juaj nuk është alergji-k ndaj ndonjë ushqimi para se t’i jepni atij ushqime të kombinuara dhe mos kini frikë të jeni krijuese, foshnjat mund t’i hanë pothuaj të gjithë llojet e mishit të bëra si pure që kur fillojnë të marrin ushqime të ngurta.

Në terma të pajisjeve, gjithçka ju nevojitet është një përzierës, përpunues i mishit, për të përgatitur ushqimin për foshnjën nga të njëjtët përbërës si edhe ushqimi i pjesës tjetër të familjes. Pureja e përgatitur kështu do të rrojë në frigorifer tre apo katër ditë, ose në ngrirje deri në maksimumi tre muaj. Depozitojeni ushqimin e përgatitur në shtëpi për foshnjën tuaj në enë të veçanta ose në tabaka që kanë kubikë akulli për të dhënë racione të cilat mund të shkrijnë gjatë natës.

A jeni gati? Atëherë ndiqni udhëzimet tona:

1.Drithëra të përgatitura me oriz bojëkafe

Drithërat me miell orizi janë një ushqim i dorës së parë, sepse përdorin oriz të pasur me fibra dhe proteina. Bluajeni orizin dhe ruajeni miellin e orizit në një enë të mbyllur ku nuk depërton ajër deri në kohën që do të përdoret. Në një vakt ngrënie, merrni dy lugë gjelle të miellit të orizit bojëkafe dhe hidheni në një filxhan me ujë të zier dhe përzijeni deri sa të krijohet një krem i trashë. Në qoftë se doni, këtë sasi përdoreni me qumësht të gjirit apo qumësht të marrë në dyqan në vend të ujit.

2.Gjalpë dhe patate të ëmbla

Nënat janë më dëshpëruara 4 vjet pas lindjes

Mund të nevojitet të mendohet sërish për shërbimet e shëndetit mendor të nënave. Një studim sugjeron që depresioni i nënave është më i zakonshëm pasi fëmijët arrijnë moshën 4 vjeç se sa kur ata janë foshnja.

Studiuesit australianë thonë se sistemi aktual për ruajtjen e shëndetit mendor të nënës, ka të ngjarë që nuk merret me më shumë se gjysmën e nënave që përjetojnë depresion në vitet e para të qenies prind.

Rezultatet e studimit mbi depresionin

Studimi ndoqi 1 507 gra të cilat kishin përdorur gjashtë spitale publike në Melburn që nga shtatzënia e hershme e deri në 4 vjet pas lindjes.

Studiuesit po ashtu shqyrtuan faktorët e mundshëm të riskut për simptomat e depresionit, duke përfshirë depresionin e mëparshëm, ndryshimet në marrëdhënie, dhunën në shtëpi dhe problemet sociale. Gjendja shpirtërore e nënave u testua duke përdorur pyetësorët standard të shëndetit mendor në 3, 6, 12 dhe 18 muaj pas lindjes dhe përsëri 4 vjet pas lindjes.

Pas 4 vjetësh, 14.5% e grave raportuan depresion, shifra më e lartë e të gjithë periudhave të testimit.

Gratë me një fëmijë 4 vjeçar, kishin dy herë më shumë të ngjarë që të ishin me depresion se sa gratë me fëmijë të moshave të tjera.

Faktori kryesor i riskut për simptoma të depresionit 4 vjet pas lindjes ishte pasja e një depresioni të mëparshëm në shtatzëninë e hershme ose në 12 muajt e parë pas lindjes.

Më shumë se gjysma e grave që përjetonin simptoma të depresionit në 12 muajt e parë pas lindjes nuk raportuan simptoma deri të paktën 6 muaj pas lindjes.

Pas 4 vjetësh, 40% e grave që raportuan simptoma të depresionit nuk i kishin raportuar më parë simptomat.

Nënat më të reja, të moshës 18-24 vjeç po ashtu kishin më shumë të ngjarë të binin të depresion. Ngjarje stresuese të jetës dhe problemet sociale luanin edhe ato një rol, si edhe të ardhurat e ulëta dhe dhuna në shtëpi.

Rikonceptimi i politikës

Çfarë dinë foshnjat dhe vogëlushët? Çfarë mësojnë?

[ssba_hide]

Lojëra për zhvillimin e shikimit tek foshnjat

Rreth moshës tre muaj, sytë e foshnjës tuaj fokusohen. Ja se si t’ia bëni pamjen më interesante:

Vogëlushi juaj është një shikues këto ditë. Shikimi i tij më parë i shpërqendruar e i turbullt po bëhet më i qartë nga dita në ditë dhe rreth kësaj moshe zhvillohet edhe aftësia e tij për të ndjekur me sy objektet. Bëjini atij njëfarë praktike duke i ofruar për të parë gjëra interesante. Përpiquni të mbani një raketake me ngjyra të ndezura ose një top para tij, apo lëreni të ndjekë notimin e peshkut dekorativ në akuarium. Mos u befasoni në qoftë se ai pushon së shikuari për njëfarë kohe, fokusimi tek objektet dhe mprehtësimi i shqisës së tij të të shikuarit është një punë serioze (e tillë është edhe puna për ndërtimin e trurit që shkon krah për krah me të). Më poshtë keni disa këshilla:

  • Motive të shndritshme. Kontrasti i mprehtë është më intrigues (dhe qartësisht më lehtë i dukshëm) për atë se sa pikurat delikate me pastel, pra mos hezitoni të guxoni duke i treguar sende të ndryshme. Bëni vizatime të thjeshta dhe pritini ato në letër e pastaj varini pranë shtratit të tij. Dhe kapni shanse të tilla të thjeshta si hijet që duken në perde dhe pozicionojeni fëmijën tuaj që ai t’i shikojë ato.
  • Pasqyrat. Ai nuk kupton dhe nuk mundet ta kuptojë që po shikon veten, por thjesht i pëlqen të shikojë një vogëlush tjetër me të njëjtën madhësi. Zgjidhni një pasqyrë që nuk thyhet, nga ato që prodhohen për fëmijët.
  • Figurat e lëvizshme. Varni një paksa mbi fytyrën e fëmijës tuaj. Kini parasysh që ato janë për foshnjën tuaj dhe jo për ju. Vendosni objektet më interesante nga fundi (atje ku shkon vështrimi i foshnjës) dhe jo në anë apo në majë (ku është juaji).
  • Fytyrat dhe njerëzit. Qoftë në realitet apo në fotografi, fëmijët mahniten nga fytyrat e njerëzve. Afrojini tuajën që ta vrojtojë shpesh, ose tregojini fotografi të personave të tjerë
Nevojat e foshnjave për lëndë ushqimore

Nënat e reja gjithmonë kanë shumë gjëra në mendjet e tyre, duke përfshirë edhe dhënien e ushqimeve më të mira për foshnjat e tyre. Lajmi i mirë është që është shumë e lehtë që foshnjave t’u sigurohen lëndët ushqyese pasi ju të mësoni se cilat janë ato.

Për katër deri gjashtë muajt e parë të jetës foshnjat i marrin të gjitha lëndët ushqyese që u nevojiten për të lulëzuar nga qumështi i gjirit apo ai i blerë. Duke marrë parasysh se sa marramendëse janë këto ditë të para është një qetësim i madh të mësohet, të paktën kur është fjala për të ushqyer foshnjën që ju jeni mjaft të siguruara. Por pikërisht për këtë kalimi tek ushqimet e ngurta mund të ndjehet kaq i frikshëm: duhet të siguroheni që ju po zbatoni për foshnjën tuaj një dietë të formuar nga ushqimet më të mira.

Lëndë ushqyese që foshnja duhet t’i marrë

Hekuri

Qumështi i blerë në dyqan dhe drithërat janë të pasuruara me hekur për një arsye: Jo vetëm që ky mineral luan një rol të rëndësishëm në prodhimin e hemoglobinë-s por gjithashtu ndihmon në zhvillimin e trurit, duke përfshirë aftësitë lëvizëse dhe kujtesën. Sigurohuni që foshnja juaj të marrë 11 miligram në ditë, duke i dhënë qumësht dhe drithëra të pasuruara me hekur, si edhe ushqime të tjera të pasura me hekur, duke përfshirë mishin, shpendët, peshkun, vezët, avokado, brokoli dhe spinaq.

Zinku

Ashtu si edhe hekuri zinku ndihmon për ta mbajtur trurin e foshnjës të punojë me shpejtësi të plotë dhe po ashtu të gëzojë shëndet të plotë. Zinku ushqen prodhimin e qelizave të bardha të gjakut të cilat luftojnë infeksionet dhe siguron që qelizat e trupit të rriten dhe të riparojnë vetveten siç duhet. Qumështi dhe drithërat e pasuruara me zink i sigurojnë ato 3 miligram për të cilat foshnja ka nevojë pasi të ketë mbushur gjashtë muaj, siç bëjnë edhe shumica e ushqimeve të pasura me hekur, veçanërisht mishi dhe shpendët (hekuri dhe zinku priren të qëndrojnë bashkë në ushqime të ndryshme).

Kalciumi dhe Vitamina D

Udhëheqës i babait për t’i bërë masazh fëmijës

Masazhi i foshnjës për fillestarë

Foshnjat thjesht pëlqejnë t’i prekin. Në fakt ata lulëzojnë me këtë, kjo është një pjesë e rëndësishme e rritjes dhe zhvillimit. I gjithë ky kontakt lëkurë me lëkurë, jo vetëm që ndihmon lidhjen midis jush dhe foshnjës, ai mundet ta rehatojë foshnjën kur është i mërzitur dhe të lehtësojë sjelljen e tij të bezdisshme.

Këto gjashtë hapa të thjeshtë të “Masazhit Të dua shumë” do t’ju ndihmojnë të filloni. Më pas kontrolloni për një varg tjetër më të plotë të masazhit për fëmijët.

Përgatitja

Gjeni një sipërfaqe të sheshtë e të ngrohtë për të shtrirë mbi të foshnjën tuaj, një batanije ose një dysheme e mbuluar me qilim është shumë e mirë. Hidhni pak vaj të pastër ulliri ose vegjetal në pëllëmbët tuaja dhe i fërkoni ato me njëra tjetrën që vaji dhe pëllëmbët të ngrohen.

Përpiquni të shihni në sytë e foshnjës dhe këndojini apo i flisni atij ndërsa i bëni masazh. Kini vëmendjen për reagim-in e foshnjës tuaj: Në qoftë se nuk duket se po kënaqet, provoni një prekje më të butë ose thjesht ndaloni.

Si t’i bëni masazh foshnjës?

1. Ndërsa jeni përballë foshnjës, përdorni dy ose tre gishta, sikur shkruani germën I në anën e djathtë të barkut të tij me lëvizje të vendosura, por të buta. Filloni nën brinjët e tij dhe shkoni drejt poshtë në kyçin e këllkut të tij duke përdorur vajin për të zbutur rrugën e gishtave tuaj.

2. Pastaj, e fërkon nga e majta në të djathtë barkun e tij,  duke formuar një germë “L” të shtrirë në anën e gjatë të saj.

3. Përdorni një fërkim të shkurtër duke u ulur poshtë në anën e djathtë të stomaku-t të saj për të plotësuar germën ”L”.

4. Për të filluar germën e fundit, një “U” të përmbysur, e fërkoni duke u ngritur lart nga kocka e këllkut  në anën e majtë të barkut.

5. Për segmentin e mesit të “U” lëvizini gishtat nëpër majën e barkut të foshnjës.

6. Dhe për pjesën përfundimtare të “U”, fërkoni duke zbritur poshtë anën e djathtë të foshnjës tuaj.

(Keni “shkruar” kështu në barkun e foshnjës: ILU ( I Love You – Të dua shumë).

7 gjëra që ju nuk i dinit lidhur me rritjen e binjakëve

Prisni binjakë? Asnjëherë nuk mund të jeni tepër i përgatitur për dy fëmijë njëherësh. Në SHBA, rreth 3 nga çdo 100 gra shtatzëna lindin binjakë ose trinjakë. Dhe nga shumë llogaritje, shtatzënitë e binjakëve janë në rritje. Por, edhe nënat me përvojë mund të mos e dinë se çfarë i pret kur ato sjellin në shtëpi binjakë të sapolindur.

 Ndërsa është e vërtetë që binjakët mund të sjellin gëzim të dyfishtë, rritja e tyre mund të kërkojë po ashtu punë të dyfishtë, të paktën fillimisht.

“Kjo është një formë mbijetese”, thotë Jennifer Walker pediatre nga Atlanta, e cila është edhe vetë një nënë binjakësh.

Kryesorja është të mos ndjeni që do të mbyteni në punë, për këtë duhet të planifikoni që më parë. Ja se çfarë thonë ekspert-ët:

1. Mungesa e programimit do të thotë të mos jetoni

“Është mjaft e vështirë me një foshnjë të vetme, por kur ju keni dy binjakë të porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) gjërat duhet të programohen”, thotë Walker. “Ju doni t’i keni të dy foshnjat në të njëjtin program të ushqyerjes dhe të gjumit. Ata më në fund do të mësohen të përshtaten me këtë”.

2. Ju mund t’i ushqeni me gji të dy foshnjat në të njëjtën kohë…vërtet!

 “Në qoftë se ju ushqeni me gji, ju mund t’i ushqeni të dyja foshnjat në të njëjtën kohë me çdonjërin nga binjakët në njërin gji. Por kjo kërkon koordinim dhe durim të madh”, thotë Walker. “Unë personalisht nuk e pëlqej se si ndihem”. Ajo kujton se si të ushqeheshin të dy foshnjat në të njëjtën kohë ishte njëlloj si të balancoheshin të dy gjinjtë. Zgjidhja? “Unë ushqej njërin me gji dhe tjetrin me shishe”, thotë ajo. “Ulem në dysheme duke e ushqyer njërin me gji dhe tjetri rri në një jastëk para meje ose në krah me një shishe. E gjithë përvoja e ushqyerjes do të më marrë 45 minuta gjithsej”.

3. Një shtrat është shumë mirë në fillim

Testime ekzaminuese për të porsalindurin: Cilat teste duhen kryer për foshnjën tuaj dhe pse?

Çfarë është një testim ekzaminues për një të porsalindur?

Testimet ekzaminuese për një të porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) kontrollojnë për sëmundje të rralla por serioze të foshnjave menjëherë pas lindjes. Disa testime ekzaminuese janë të detyrueshme të bëhen për të porsalindurit edhe në qoftë se ata duken të shëndetshëm. Këto teste përgjithësisht përfshijnë një larmi testesh të gjaku-t dhe një test të dëgjimit (tashmë në disa vende bëjnë edhe ekzaminime për defekte të zemrës).

Shumica e çrregullimeve për të cilat kontrollohet foshnja juaj nuk kanë shenja të dukshme në lindje. Kapja e këtyre sëmundjeve qysh herët u jep mjekëve një mundësi për t’i trajtuar ato para se t’i shkaktojnë foshnjës tuaj dëmtime kronike dhe serioze.

Testimet ekzaminuese japin vetëm informacion paraprak që u tregon mjekëve nëse duhet të bëjnë testime më precize diagnostikuese, të cilat nevojiten për të përcaktuar nëse vërtet ekziston ndonjë problem. Shumica dërrmuese e foshnjave të ekzaminuara nuk janë të prekura nga sëmundjet për të cilat kontrollohen. Vetëm rreth një e treta e 1% të fëmijëve të ekzaminuar diagnostikohen me të vërtetë se kanë diçka.

Kur dhe ku do t’i nënshtrohet foshnja ime testimit?

Në qoftë se ju e lindni foshnjën tuaj në spital, personeli mjekësor do të kujdeset për të bërë ekzaminimin e dëgjimit dhe të zemrës dhe do të marrin gjak prej tij për testime të tjera para se ju të largoheni nga spitali. Zakonisht ata do ta dërgojnë kampionin e gjakut në një laborator për t’u analizuar dhe rezultatet do të dërgohen përsëri në spital. Mjeku i fëmijës tuaj do t’u bëjë të ditur hapat e mëtejshëm që duhen marrë në qoftë se rezultatet tregojnë ndonjë shkak për t’u shqetësuar.