Cilat janë rreziqet dhe efektet anësore të kirurgjisë së kancerit?

Ekzistojnë rreziqe që shoqërojnë çdo lloj procedure mjekësore dhe kirurgji-a nuk bën përjashtim. Pjesërisht suksesi varet nga lloji i operacionit kirurgjikal që ju do t’i nënshtroheni dhe nga lloji i operacionit si edhe nga përvoja e kirurgut me të. Kohëzgjatja e operacionit dhe lloji i anestezisë së përdorur janë faktorë të tjerë të rëndësishëm. Shëndeti fizik i pacientit ndikon në masë të konsiderueshme mbi procesin dhe rezultatin. Më e rëndësishmja është nëse dobia e pritshme peshon më shumë se rreziqet e mundshme.

Mjekët kryejnë operacione qysh prej një kohe të gjatë. Përparimet në teknikat kirurgjikale dhe në të kuptuarit nga ana jonë të parandalimit të infeksioneve e kanë bërë kirurgjinë moderne më të parrezikshme dhe me më pak të ngjarë të dëmtojë indet e shëndetshme se më parë. Por ende ka gjithmonë një shkallë rreziku të pranishme, pavarësisht se sa e vogël është ajo.

Para se ju të vendosni t’i nënshtroheni një procedure mjekësore, është e rëndësishme që të kuptoni rreziqet. Procedura të ndryshme kanë lloje të ndryshme të rreziqeve dhe të efekteve anësore. Këtu nuk mund të rendisim të gjithë problemet e mundshme të çdo lloj operacioni kirurgjikal. Sigurohuni t’i diskutoni detajet e rastit tuaj me mjekun i cili mund t’u japë një ide më të mirë për atë se cilat janë rreziqet tuaja aktuale.

Gjatë operacionit

Ndërlikimet e mundshme gjatë operacionit mund të shkaktohen nga vetë operacioni, ilaçet e përdorura (anestezi) ose një sëmundje. Përgjithësisht, sa më kompleks të jetë operacioni aq më i madh është rreziku.

Operacionet e vegjël dhe marrja e kampioneve për biopsi zakonisht paraqesin më pak rrezik se sa një operacion i madh. Dhimbja në vendin e operuar është problemi më i zakonshëm. Infeksionet dhe reaksionet ndaj ilaçeve të përdorura për të mpirë zonën e trajtuar (anestezi lokale), janë po ashtu të mundshme. Ndërlikimet në operacionet e mëdha nuk janë të zakonshme, por mund të përfshijnë:

Hemorragjia

Tymosja e duhanit gjatë shtatzënisë

Fakte mbi duhanpirjen gjatë shtatzënisë

 •  Duhanpirja gjatë shtatzënisë është e rrezikshme si për nënën ashtu edhe për foshnjën.
 • Kimikatet e dëmshme nga tymi i duhanit kalojnë direkt tek foshnja me anë të rrjedhës së gjaku-t të nënës.
 • Efekti i duhanpirjes dhe ekspozimi ndaj tymit dytësor gjatë shtatzënisë përmbajnë një rrezik të shtuar të lindjes të foshnjës së vdekur dhe të abort-it, si dhe një rrezik të shtuar të lindjes së parakohshme.
 • Foshnjat e ekspozuara ndaj tymit dytësor në shtëpi kanë një rrezik më të lartë të sindromës së vdekjes së papritur të fëmijës.
 • Nuk ka ndonjë limit të parrezikshëm për ekspozimin ndaj tymit të duhanit në shtatzëni.
 • Produktet që zëvendësojnë nikotinë-n nuk janë studiuar tek gratë shtatzëna.

Si ndikon duhanpirja tek gruaja shtatzënë dhe foshnja e saj

Tymosja e duhanit ndikon edhe tek nëna edhe tek foshnja dhe paraqit rreziqe për shëndetin e të dyve. Duhanpirja gjatë shtatzënisë e vë foshnjën në rrezik për probleme shëndetësore dhe pasi foshnja lind. Nikotina dhe të gjithë produktet e dëmshme që shkaktojnë kancerin, të thithura nga duhani hyjnë në gjakun e nënës dhe kalojnë drejtpërdrejt në sistemin e qarkullimit të gjakut përmes placentës. Tymi i duhanit përmban mbi 7 000 kimikate të dëmshme, më tepër se 70 prej të cilave dihen që janë kancerogjen-e.

Disa prej efekteve mbi shëndetin e foshnjës përfshijnë:

 • Një furnizim i ulur me oksigjenin në dispozicion të foshnjës.
 • Rrezik i shtuar i abortit dhe lindjes së një foshnje të vdekur.
 • Rrezik i shtuar i një rritje të dobët dhe peshë e ulët në lindje.
 • Rrezik i shtuar i lindjes së parakohshme.
 • Rritje e ritmit të zemrës së foshnjës.
 • Rrezik i shtuar i problemeve të frymëmarrjes së foshnjës.

Këta rreziqe për foshnjën rriten me rritjen e numrit të cigareve të thithura gjatë shtatzënisë. Natyrisht, duhanpirja është e dëmshme edhe për nënën, duke rritur rrezikun për kancer, sëmundje kardiovaskular-e, emfizemë dhe sëmundje të tjera.

A ka ndonjë sasi të duhan pirjes të parrezikshme gjatë shtatzënisë?

Banori juaj i ri është afërsisht 2.54 cm i gjatë, afërsisht sa madhësia e një kokrre rrushi dhe peshon vetëm disa gramë. Ai fillon gjithnjë e më shumë të ngjajë me një qenie njerëzore. Pjesët kryesore të trupit fillojnë e dallohen, megjithëse do të kalojnë edhe nëpër shumë modifikime gjatë muajve të ardhshëm. Ndryshime të tjera janë me bollëk: Zemra e foshnjës e përfundon ndarjen në katër dhomëza, në të fillojnë të formohen kllapat, po ashtu edhe dhëmbët e vegjël. “Bishti” embrion-it është zhdukur plotësisht. 2Organ-et, muskujt dhe nervat e foshnjës tuaj po fillojnë të formohen. Organet e jashtme të seksit janë atje por nuk do të jenë të dallueshme si mashkullore apo femërore edhe për disa javë të tjera. Sytë i janë formuar plotësisht, por qepallat e tyre janë të ngjitura dhe nuk do të hapen deri në javën e 27-të. Ka llapa të vogla të veshëve dhe goja, hunda dhe flegrat e hundës janë më të dukshme. Placenta është zhvilluar mjaftueshëm sa të marrë përsipër pjesën më të madhe të punës së rëndësishme të prodhimit të hormoneve. Tashmë që fiziologji-a bazë e foshnjës është në vend, ajo është e gatshme për një rritje të shpejtë të peshës.

Si po ndryshon jeta juaj:

Ju mund të mos dukeni ende se jeni shtatzënë, edhe pse mesi ju është trashur pak. Por ndoshta e ndjeni veten shtatzënë. Jo vetëm që të përzierat e të vjellat e mëngjesit dhe simptomat e tjera fizike shfaqen me forcën e tyre të plotë për shumicën e grave por mund të shfaqni edhe emocione të ndryshueshme.

Shumica e ngurrimeve tashmë janë të zakonshme, është krejt normale që të ndiheni hera herës e ngazëllyer dhe tmerruar që shtatzënia po bëhet e dukshme. Përpiquni të qetësoheni. Shumica e grave gjejnë që kjo gjendje shpirtërore shpërthen afërsisht nga java e 6 deri në javën e 10-të, lehtësohet në tremujorin e dytë dhe pastaj rishfaqet kur shtatzënia i afrohet fundit.

Kur duhet treguar në vendin ku punoni?

Kolla: Kolla e thatë

Kolla e thatë mund të vijë si rezultat i një virusi të kohëve të fundit, të ftohurës të kokës ose gripit. Ajo zakonisht është e njohur me emrin kolla post-virale. Kolla është e thatë, jo-produktive dhe irrituese.

Megjithatë, kolla e thatë mund të jetë edhe shenjë e problemeve të tjera siç janë astma, refluks ezofageal, atak i zemrës dhe ilaçeve të përdorura për presionin e lartë të gjaku-t. Kolla e thatë mund të ndodhë edhe si një përgjigje ndaj mjedisit të thatë dhe ndryshimeve të temperaturës.

Këshilla ndihmëse për të përballuar kollën e thatë

Nëse jeni të shqetësuar nga kolla e thatë, duhet të:

 • Shmangni mjediset e thata;
 • Pini sa më shumë ujë;
 • Të përdorni vetëm një produkt aktiv, pasi disa kombinime produktesh/ilaçesh përmbajnë stimulant-ë dhe shkaktojnë efekte shqetësuese, veçanërisht tek fëmijët.

Kur duhet të kërkoni këshillë mjekësore për kollën e thatë?

Duhet të kërkoni këshillë mjekësore nëse:

 • Kur kolliteni nxirrni gjak;
 • Keni vështirësi në frymëmarrje;
 • Kolla është kryesisht gjatë natës;
 • Keni edhe dhimbje kraharori;
 • Kolla ka ndryshuar;
 • Keni temperaturë;
 • Jeni duhanpirës;
 • Keni simptoma të tjera siç është dhimbja e vazhdueshme e kokës ose skuqja;
 • Kohët e fundit keni humbje në peshë ose dhimbje të përgjithshme muskujsh;
 • Kolla është tek një fëmijë ose foshnjë nën moshën 5 vjeçare;
 • Kolla ka zgjatur më shumë se 10 ditë, me shumë pak ose aspak përmirësime; ose
 • Keni presion të lartë të gjakut, dhimbje koke, sëmundje të frymëmarrjes (siç është astma), probleme të gastrit-it, glaukoma ose merrni njëkohësisht edhe ilaçe të tjera.
Çrregullimi panik

Çrregullimi panik është një lloj çrregullimi ankth-i.

Ne të gjithë e dimë kuptimin e fjalës panik, një ndjenjë e të qenit i zhytur plotësisht në një terror madhor dhe nga humbja e aftësisë për të folur dhe për të vepruar logjikisht. Paniku është një gjendje mendore, që zakonisht rezulton nga një situatë e rrezikshme ose e frikshme. Fatmirësisht, për pjesën më të madhe është një ngjarje e rrallë.

Për njerëzit që vuajnë nga çrregullimi panik, kjo ndjenjë është përkeqësuar nga ngjarjet jo të rrezikshme dhe mund të jetë një pjesë e shpeshtë e jetës së tyre.

Çrregullimi panik tenton që të ndikojë tek gratë dy herë më shumë sesa tek meshkujt dhe simptomat zakonisht fillojnë në adoleshencë ose afër moshës 20 vjeçare.

Simptomat e atakut panik ose çrregullimit panik

Ato të cilët janë të prekur nga çrregullimi panik, përjetojnë ndjenja paniku të njohura si atak paniku. Këto mund të ndodhin për arsye nga më të ndryshmet. Atakët e panikut janë të përsëritshëm dhe të paparashikueshëm.

Gjatë një ataku panik, personi i prekur mund të përjetojë një sërë simptomash. Këto përfshijnë:

 • Një frikë të vazhdueshme ose parehati;
 • Përzierje;
 • Vështirësi në frymëmarrje;
 • Ndjenjë mbytjeje;
 • Dhimbje kraharori ose parehati;
 • Marramendje;
 • Djersitje;
 • Rrahje jashtëzakonisht të fortë të zemrës;
 • Ndjenjë shpimi gjilpërash;
 • Dridhje;
 • Frikë nga vdekja ose humbja e kontrollit.

Simptomat e atakut panik, zakonisht e arrijnë pikun brenda 10 minutave dhe zgjasin më pak sesa 30 minuta.

Shumë njerëz kanë përjetuar një ose dy herë atak paniku në momente të caktuara të jetës së tyre, por njerëzit me çrregullimin panik kanë përsëritje të atakut. Gjithashtu, në njerëzit me çrregullimin e panikut, ataku panik është i shoqëruar me probleme shtesë, duke përfshirë:

 • Një frikë të vazhdueshme ndaj përjetimit të atakëve të tjerë;
 • Të shqetësuarit rreth kuptimit të simptomave të atakut panik (si çmendja ose humbja e kontrollit);
 • Nivele të larta të ankthit ose tensionit; dhe
 • Agorafobi.

Tuberkuloz-i (TB), ndonëse sot është më pak i zakonshëm se në të shkuarën, shfaqet ende edhe në vendet e zhvilluara dhe përbën akoma një gjendje serioze shëndetësore.

Ky infeksion, i shkaktuar nga mykobateri i tuberkulozit, mund të prekë çdo pjesë të trupit, por kryesisht prek mushkëritë.

Kjo sëmundje, zakonisht është përhapur nëpërmjet frymëmarrjes nga kolla dhe teshtitja e personave të infektuar.

Pjesa më e madhe e njerëzve që janë nën rrezikun e zhvillimit të TB-së janë ato të cilët kanë lindur në vendet që kjo sëmundje është e zakonshme. Këto vende janë Kina, India, Indonesia dhe Afrika Jugore.

Pjesa më e madhe e vendeve perëndimore nuk i vaksinojnë fëmijët e tyre ndaj TB-së. Megjithatë, vaksinim-i është një hap i zgjuar dhe i sigurt për mbrojtjen e njerëzve nga TB.

Ketoacidoza: Një komplikacion i diabetit

Ketoacidoza është akumulimi i trupave të ketoneve në gjak. Kjo më pas çon në atë që gjaku të bëhet acidik.

Ketone-t janë kimikate të prodhuara nga trupi dhe që kthejnë yndyrën në energji. Kjo mund të ndodhë kur nuk ka mjaftueshëm insulinë në trup për të kthyer sheqerin në energji, kështu që ai në vend të kësaj përdor yndyrën si një karburant.

Për fat të keq, ketonet janë të dëmshme dhe trupi menjëherë do të përpiqet që ti nxjerrë ato. Kjo do të bëhet nëpërmjet urinës dhe gjithashtu përmes mushkërive, duke prodhuar një erë fruti tipike për frymëmarrjen. Të patrajtuara, ketoacidozat mund të jenë fatale. Për fat të mirë, trajtimi është në dispozicion dhe zakonisht është i suksesshëm.

Kush është në rrezik të ketoacidozës?

Ketoacidoza diabetike tipikisht ndodh kur diabeti (veçanërisht diabeti mellitus tipi I) është i pranishëm por akoma nuk është diagnostikuar, ose tek njerëzit me diabet që nuk janë duke marrë mjaftueshëm insulinë për të plotësuar nevojat e tyre. Kjo mund të ndodhë nëse personi:

 • Dështon së kuptuari mënyrën e saktë të gjendjes së tij dhe nuk njeh simptomat e kontrollit të dobët ose menaxhimit.
 • Ka një infeksion (siç është infeksioni i traktit urinar ose pneumoni-a);
 • Zhvillon një sëmundje tjetër serioze (siç është ataku në zemër)
 • Ndalon ose në mënyrë drastike zvogëlon dozën e insulinës. Dozat e humbura të insulinës nënkuptojnë që trupi nuk ka sheqer dhe do të fillojë të kthejë yndyrat në energji, gjë e cila çon në prodhimin e ketoneve;
 • Mbetet shtatzënë (diabet-i gestational, një lloj diabeti që zhvillohet gjatë shtatzënisë, mundet gjithashtu të shkaktojë ketoacidozë);
 • Vuan fizikisht ose pëson një traumë emocionale (si një aksident me makinë ose djegie); ose
 • Konsumon sasi të mëdha sheqeri ose alkool-i.