5 marifete për të rritur energjinë

Keni qëndruar zgjuar tërë natën me një foshnjë nazeli dhe mezi i mbani sytë hapur. Si do t’ia bëni të rezistoni gjatë gjithë ditës? Provoni këto marifete për të shtuar energjinë, të shtjelluara nga psikolog-u Hendrie Weisinger, autor i librit “Gjeniu i instinktit”: Korrigjoni instrumentet e nënës natyrë për të përmirësuar shëndetin, lumturinë, familjen dhe punën.

Lëvizni

Vendoseni foshnjën tuaj në një karrocë dhe bëni një shëtitje rreth banesës tuaj. Lëvizja e muskujve tuaj përmirëson qarkullimin e gjaku-t, ju shton energjinë dhe ndihmon të stimul-ohet mendja juaj. Lëvizja krijon emocion, thotë Weisinger. Ajo gjithashtu nxit trupin që të çlirojë endorfinat, “hormonet që të bëjnë të ndjehesh mirë”, të cilat mund të përmirësojnë humorin tuaj dhe të reduktojnë stresin, një shkak i zakonshëm i lodhjes.

Kërkojeni dritën e diellit

Studimet kanë gjetur që ekspozimi ndaj dritës së diellit mund të ndikojë në ritmet tona të aktivitetit. Pra hapeni dritaren dhe lejoni dritën e diellit dhe ajrin e freskët të hyjnë brenda. Ose më mirë akoma, dilni për një shëtitje të shkurtër. Marrja e dhjetë deri pesëmbëdhjetë minutave ekspozim ndaj rrezeve të diellit dy herë në javë gjithashtu mund të sigurojë vitaminë D, një lëndë ushqyese e cila u nevojitet shumicës së grave. Midis të tjerave, vitamina D ndihmon trupin tuaj që të absorbojë kalcium-in, një mineral i cili ndihmon që kockat tuaja të forcohen.

Dëgjoni muzikë

Ka një arsye se përse neve pëlqejmë vallëzimin dhe ushtrimin me disa melodi të preferuara. Tingulli ka një efekt të fuqishëm mbi emocionet dhe nivelin tuaj të energjisë. Përse të mos krijoni një listë me këngë e melodi të cilat ua ngrenë gjendjen shpirtërore, që të mund ta dëgjoni kurdoherë që energjia u dobësohet?

Shoqërohuni me njerëz të lumtur dhe shumë energjikë

Weisinger e quan këtë “infektim emocional”. Rrethojeni veten me ata persona që janë plot energji dhe ata do të mund t’ua ngrenë humorin. Bashkohuni me nëna të tjera që shëtisin foshnjat me karroca dhe ushqehuni me atmosferën pozitive që ju rrethon.

Ushqehuni mirë që të keni energji

Ushqimet më të mira për nënat e reja: përmirësues të gjendjes shpirtërore

Nuk është e pazakontë të ndjeheni pa humor për disa javë pas lindjes. Ju po rikuperoheni fizikisht nga dhimbjet dhe nga lindja e fëmijës, duke përjetuar ndryshimet hormonale të paslindjes dhe duke e përshtatur veten me pjesëtarin më të ri dhe më kërkues të familjes tuaj. E gjithë kjo mund t’ju shkaktojë lodhje dhe shqetësim.

Dhe ndërsa të ushqyerit e vetes mund të jetë e fundit në listën e detyrave, ngrënia e një ushqimi të shëndetshëm, marrja e ushqimit në vakte të rregullta dhe disa hapa të thjeshtë mund ta përmirësojnë nivelin tuaj të energjisë dhe gjendjen shpirtërore. Lexoni më poshtë disa këshilla tonat për mirë ushqyerjen tuaj.

Në qoftë se dyshoni që po vuani nga depresion-i dhe jo nga një rast i përkohshëm i mërzisë, njoftoni menjëherë mjekun që kujdeset për ju. Kjo është një gjendje serioze që kërkon trajtim. Një dietë e shëndetshme mund të ndihmojë gjendjen shpirtërore por ajo nuk mundet ta zëvendësojë një ndihmë profesionale. Shenjat paralajmëruese të depresionit përfshijnë pagjumësinë, ndryshim në oreks, lotim dhe pikëllim që vazhdon gjatë gjithë ditës dhe mendime për t’i bërë dëm vetes ose foshnjës.

Merrni sa më shumë yndyra omega 3

Ekspert-ët janë në një mendje se acidet yndyrore omega-3 yndyrore, të cilat gjenden kryesisht në peshk dhe arra e fara të ndryshme, janë të rëndësishme për një dietë të shëndetshme. Ata ndihmojnë funksionimin normal të trupit tuaj dhe ju mbrojnë nga sëmundjet e zemrës. Disa studime tregojnë përqindje më të ulët të depresionit (duke përfshirë edhe një incidencë të ulët të depresionit të paslindjes mes nënave të reja) në vendet ku njerëzit hanë sasi të mëdha të peshkut.

Mjeku pediatër James Sears, beson se acidet yndyrore omega-3 përmirësojnë funksionimin e trurit dhe ndihmojnë për të kapërcyer një depresion. Ekspertët rekomandojnë marrjen e 1 grami acidi yndyror omega-3 për çdo ditë, një sasi që ndodhet në çdonjërin prej ushqimeve të mëposhtme:

  • 2 lugë çaji me vaj arre;
  • Rreth 50 gram harengë;
  • 100 gram salmon i pjekur;
  • 120 gram peshk ton;
  • 15 gram arra.
Nënat janë më dëshpëruara 4 vjet pas lindjes

Mund të nevojitet të mendohet sërish për shërbimet e shëndetit mendor të nënave. Një studim sugjeron që depresioni i nënave është më i zakonshëm pasi fëmijët arrijnë moshën 4 vjeç se sa kur ata janë foshnja.

Studiuesit australianë thonë se sistemi aktual për ruajtjen e shëndetit mendor të nënës, ka të ngjarë që nuk merret me më shumë se gjysmën e nënave që përjetojnë depresion në vitet e para të qenies prind.

Rezultatet e studimit mbi depresionin

Studimi ndoqi 1 507 gra të cilat kishin përdorur gjashtë spitale publike në Melburn që nga shtatzënia e hershme e deri në 4 vjet pas lindjes.

Studiuesit po ashtu shqyrtuan faktorët e mundshëm të riskut për simptomat e depresionit, duke përfshirë depresionin e mëparshëm, ndryshimet në marrëdhënie, dhunën në shtëpi dhe problemet sociale. Gjendja shpirtërore e nënave u testua duke përdorur pyetësorët standard të shëndetit mendor në 3, 6, 12 dhe 18 muaj pas lindjes dhe përsëri 4 vjet pas lindjes.

Pas 4 vjetësh, 14.5% e grave raportuan depresion, shifra më e lartë e të gjithë periudhave të testimit.

Gratë me një fëmijë 4 vjeçar, kishin dy herë më shumë të ngjarë që të ishin me depresion se sa gratë me fëmijë të moshave të tjera.

Faktori kryesor i riskut për simptoma të depresionit 4 vjet pas lindjes ishte pasja e një depresioni të mëparshëm në shtatzëninë e hershme ose në 12 muajt e parë pas lindjes.

Më shumë se gjysma e grave që përjetonin simptoma të depresionit në 12 muajt e parë pas lindjes nuk raportuan simptoma deri të paktën 6 muaj pas lindjes.

Pas 4 vjetësh, 40% e grave që raportuan simptoma të depresionit nuk i kishin raportuar më parë simptomat.

Nënat më të reja, të moshës 18-24 vjeç po ashtu kishin më shumë të ngjarë të binin të depresion. Ngjarje stresuese të jetës dhe problemet sociale luanin edhe ato një rol, si edhe të ardhurat e ulëta dhe dhuna në shtëpi.

Rikonceptimi i politikës

Artritet dhe moti

Lidhja e pranuar midis sëmundjeve dhe motit datohet afërsisht 400 vite p.e.s, theksuar nga Hipokrati. Që nga ajo kohë ka opinione konfliktuale në këtë çështje dhe ende nuk ka marrëveshje universale se ka apo jo ndonjë efekt moti në kushtet e artritit.

Kushtet mjekësore që janë raportuar si sensitiv-e për ndryshimet e motit përfshijnë: artritet reumatizmale (AR-artrit reumatoid), osteoartrit-et, dhimbjen e fundshpinës, cermë, dhimbjen e gjymtyrëve në përgjithësi, dhimbjet therrëse, dhimbje koke, nevralgji trigeminal-e dhe dhimbje të ndikuara nga çrregullimet e gjendjes shpirtërore.

Megjithatë, ndër shumë investigime që kanë ekzaminuar marrëdhëniet midis motit dhe dhimbjes, një pjesë e mirë e tyre kanë shqyrtuar njerëzit me artrit. Besohet se nyjet që preken më së shumti janë gjunjët, shpatullat, ijet dhe gishtërinjtë.

Studimet shkencore

Edhe pse disa studime kanë gjetur lidhje midis artriteve dhe motit, të tjera studime nuk e kanë treguar këtë. Është shumë e vështirë që të qartësohet që e keni gjetur marrëdhënien shkak dhe pasojë në këto studime dhe kjo për mjaft arsye:

  • Ka shumë tipe të ndryshme artriti.
  • Studimet kanë tentuar që të fokusohen në dhimbjen e raportuar nga pacientët dhe jo në testet e gjaku-t ose në ekzaminimet nga ana e mjekëve. Kështu që informacioni ka qenë më shumë subjektiv sesa i matshëm në mënyrë direkte.
  • Një varietet i madh i variablave meterologjikë që mund të përfshihen – siç mund të jenë: temperatura, presioni barometrik, rënia e shiut, lagështira, aktiviteti i shtrëngatave, koha me diell, niveli i jonizimit të ajrit.

Disa kërkues nuk janë të bindur për lidhjen midis motit dhe dhimbjes, dhe mendojnë se njerëzit tentojnë të shikojnë për çështje që nuk ekzistojnë. P.sh. një person mund të ketë një përvojë kur dhimbja intensive rastis me mot të keq dhe kjo është e mjaftueshme për ta që të besojnë se këto të dyja janë të lidhura.

Arsyet se përse simptomat e artritit mund të ndikohen nga moti

Ka disa faktorë që mendohet se shpjegojnë një lidhje të mundshme midis motit dhe simptomave të artritit.

Temperatura

Foshnja juaj është rreth 40 cm i gjatë tashmë dhe peshon pothuaj 1.3 kg (afërsisht sa madhësia e një lakre të madhe). Rreth 0.6 litër lëng e rrethon atë, por ky volum do të tkurret ndërsa ajo bëhet më e madhe dhe zë më shumë vend në mitër. Vazhdon të zhvillohet shikimi i saj megjithëse nuk është shumë i mprehtë. 2Edhe pasi të lindë, do t’i mbajë sytë mbyllur për një pjesë të mirë të ditës. Kur t’i hapë, do të reagojë ndaj ndryshimeve të dritës, por do të ketë një shikim 20/400, gjë që do të thotë se mund të veçojë objektet vetëm disa centimetra larg fytyrës së vet (Shikimi normal është 20/20).

Si po ndryshon jeta juaj:

Mund të ndiheni pak e lodhur këto ditë, veçanërisht në qoftë se keni pasur gjumë të trazuar. Gjithashtu mund të ndiheni më e plogësht se normalisht, gjë që është krejt e kuptueshme. Jo vetëm që jeni më e rëndë, por përqendrimi i peshës në barkun tuaj shtatzënë, shkakton një zhvendosje të qendrës së rëndesës. Veç kësaj, në saje të ndryshimeve hormonale, ligament-et tuaja janë më të dobët dhe artikulacion-et më të lëshuara, gjë që mund të kontribuojë në humbjen e drejtpeshimit.

Gjithashtu, ky lëshim i ligamenteve mund të shkaktojë që këmbët të zmadhohen përfundimisht, kështu që ndoshta do t’ju duhet të investoni për këpucë të reja më të mëdha. I kujtoni ato variacione të gjendjes shpirtërore që ju patët në shtatzëninë e hershme? Kombinimi i simptomave të parehatshme dhe ndryshimeve hormonale mund të japin si rezultat një kthim të këtyre ulje-ngritjeve emocionale. Është normale të shqetësoheni për dhimbjet gjatë lindjes ose nëse do të jeni një prind i mirë.

Por në qoftë se nuk mundeni ta shkundni mërzinë dhe ndiheni gjithnjë e më shumë e acaruar ose e shqetësuar, bisedoni me mjekun apo maminë tuaj. Ju mund të jeni 1 nga ato 10 nëna të pritshme, që luftojnë depresion-in gjatë shtatzënisë. Po ashtu, bëjini të ditur mjekut ose mamisë tuaj në qoftë se jeni shpesh nervoze apo e shqetësuar.

Frika e zakonshme nga dhimbjet e lindjes