Informacion i përgjithshëm

Shytat përbëjnë një infeksion të gjëndrave të pështymës, të cilat gjenden në anën e qafës, poshtë veshëve tuaj. Shytat janë më të zakonshme tek fëmijët e moshës shkollore dhe adoleshentët.

Shytat shkaktohen nga një virus dhe përhapen nëpërmjet kollës dhe teshtitjes. Pasi është prekur nga virusi, sëmundjes i duhet rreth 12 deri në 25 ditë për t’u përhapur (periudha e inkubacion-it).

Njerëzit me shyta janë të prekur në rreth një javë para fillimit të simptomave, deri në nëntë ditë më pas, pasi ënjtja të jetë shfaqur.

Simptomat

  • Temperaturë;
  • Dhimbje koke;
  • Lodhje;
  • Humbje oreksi;
  • Gjëndra të fryra.

Zakonisht ka ënjtje dhe ndjeshmëri apo dhimbje që ndikojnë në të dy gjëndrat pështymore. Ndonjëherë një gjëndër do të bymehet, pasuar nga të tjera pas një ose dy ditësh. Mund të keni dhimbje dhe parehati, ndërkohë që gëlltisni, flisni, përtypni ose pini.

Disa fëmijë nuk kanë simptoma dhe mund të kenë shytat pa e ditur.

Komplikacione

Shytat janë zakonisht një sëmundje e butë, por disa njerëz mund të zhillojnë komplikacione serioze dhe rrallë këto komplikacione mund të jenë fatale. Komplikacionet përfshijnë meningjit-in dhe shurdhimin e përhershëm.

Meshkujt që kanë shyta pas pubertet-it janë në rrezik të të zhvilluarit të ënjtjes së testikujve. Kjo mund të jetë shumë e dhimbshme dhe në disa raste mund të sjellë probleme të fertilitetit, ndërkohë që sterilitet-i është një komplikacion i rrallë. Simptomat duhet të largohen brenda një jave.

Shytat gjithashtu do të rrisin rrezikun e abort-it gjatë tre muajve të parë të shtatzënisë.

Vaksinimi

Nuk ka një trajtim specifik për shytat, kështu që parandalimi i tij nëpërmjet imunizim-it është shumë i rëndësishëm.  Kujdesi për shëndetin publik ndër të tjera përfshin vaksinë-n e fruthit falas duke përfshirë edhe vaksinën e fruthit-shytave-rubeolë-s (vaksina MMR). Fëmijët të cilët janë të imunizuar marrin vaksinën MMR në moshën 12 muajshe deri në 4 vjeç.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

Gjithmonë duhet të shkoni tek doktori nëse ju mendoni se fëmija juaj ka shytat.

Gjithashtu shkoni tek doktori nëse:

Zbuloni rreth tretje-s së ushqimit tuaj duke parë diagramën më poshtë për çdo pjesë të sistemit tuaj të tretjes (gjëndra të pështymës, ezofag, stomaku, pankreas, duoden, mëlçisë dhe zorrës së madhe).

sistemi gastrointestinal

1. Gjëndrat e pështymës

Këto sekretojnë pështymën, një lëng alkalin, që zbut ushqimin, njom gojën dhe ndihmon gëlltitjen. Një enzimë e quajtur amilazë fillon të prishë karbohidratet.

2. Ezofagu

Ushqimi shtyhet për në ezofag nëpërmjet kontraktim-eve muskulare dhe relaksim-it.

3. Stomaku

Stomaku është një rezervuar që mban. Muskujt e veçantë mundësojnë që ajo të lëvizë ushqimin përreth dhe ta kthejë atë në copa të vogla. Rreshtimi i stomakut sekreton lëngjet acide të stomakut për të tretur më pas karbohidratet dhe proteina-t. Pas kësaj, ushqimi gjysmë i tretur kthehet në duoden.

4a. Pankreasi

Pankreasi prodhon enzima të cilat sekretohen në duoden për të tretur proteinat dhe yndyrat.

4b. Duodeni

Ushqimi mund të tretet këtu vetëm në sasi të vogla. Enzimat pankreatik-e dhe biliar-e përfundojnë jashtë avarisë kimike të përmbajtjes së acidit në stomak. Sipërfaqja e brëndshme është palosur për të rritur zonën e përthithjes së yndyrave, sheqernave dhe aminoacide-ve.

5. Mëlçia

Ardhja e gjakut nga trakti gastrointestinal, sjell glukozë-n nga ushqimet që janë ruajtur si glikogjen.

6. Zorra e madhe

Përmbajtja nga zorra e vogël vjen si në formë lëngu dhe gradualisht bëhet e ngurtë dhe kripëra-t absorbohen jashtë ndërkohë që udhëtojnë nëpër zorrën e madhe. Mukus-i është sekretuar për të ndihmuar kalimin e feçeve në rektum.