A keni simptomat e diabetit?

Diabeti mellitus tipi II (i njohur shkurt diabeti i tipit 2) është një çrregullim metabolik, në të cilën pankreas-i nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose qelizat e trupit krijojnë rezistencë ndaj insulinës. Trupi juaj ka nevojë për insulinë, për të rregulluar nivelin e sheqerit (glukozës) në gjaku-n tuaj.

Diabeti i tipit 2 shpesh ecën njëkohësisht  me obezitet-in, presionin e lartë të gjakut dhe kolesterol-in e lartë. Është përdorur për të njohur fillimin e diabetit tek të rriturit ose diabetin e pavarur nga insulina. Këto terma nuk përdoren më, sepse diabeti i tipit 2 është duke prekur gjerësisht  të rinjtë dhe disa njerëz me diabetin e tipit 2, duhet të përdorin insulinën.

Si funksionon insulina dhe çfarë nuk shkon në diabetin e tipit 2

Insulina prodhohet në pankreas, një gjëndër e madhe që ndodhet prapa stomaku-t. Pas të ngrënit të ushqimit, karbohidratet kthehen në glukozë dhe kalojnë në gjak. Pankreasi zbulon rritjen e nivelit të glukozës në gjak (të quajtur glukoza në gjak ose niveli i sheqerit në gjak) dhe çliron insulinë.

Insulina ndihmon për të nxjerrë glukozën jashtë gjaku-t, duke nxitur kthimin e saj në yndyrë dhe në qelizat e muskujve. Në qeliza, glukoza është përdorur si energji për të ushqyer qelizat që bëjnë punë të ndryshme, p.sh. funksionimin e muskujve, ruajtjen në mëlçi ose në muskuj për tu përdorur më vonë.

Në njerëzit me diabetin e tipit 2, është një nga dy gjërat e mëposhtme që shkon keq:

  • Pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë; ose
  • Qelizat e trupit janë rezistente ndaj efektit të insulinës.

Të dyja këto gabime, çojnë në akumulimin e glukozës në gjak. Doktorët e quajnë këtë hiperglikemi. Nëse lihet pa trajtuar, niveli i lartë i glukozës në gjak, mund të çojë në komplikacion-e të dëmtimit të qelizave të gjakut ose vdekje.

Si zhvillohet diabeti i tipit 2

Vitamina D ndihmon në ndalimin e pre-diabetit

Lidhje të forta ndërmjet status-it të vitaminës D dhe sekrecioneve të insulinë-s janë shfaqur në studimet e fundit, por tani një studim i madh amerikan nga Universiteti i Harvardit sugjeron se statusi i vitaminës D mund të jetë gjithashtu i rëndësishëm në fazën e hershme të “pre-diabetit”.

Pre-Diabeti është emri që mjekët i kanë dhënë gjendjes, ku niveli i glukozë-s është i lartë, por jo mjaftueshëm i lartë për diagnozë-n e diabetit të llojit 2. Shumë njerëz me pre-diabet do të zhvillojnë diabetin e plotë, nëse ato nuk do të bëjnë ndryshime të jetesës.

Përdorimi i të dhënave nga studimi Offspring Gramingham, e cila ndjek fëmijët e studimit origjinal gjatësor Framinghal (Massachusetts), ku 2571 burra dhe gra mesatarisht të moshës 54 vjeçare u ndoqën për një mesatare prej 7 vitesh. Asnjë nuk kishte ndonjë shenjë të diabet-it. Indeksi i masës trupore BMI (Body Mass Index) është regjistruar në fillim, së bashku me nivelin e glukozës (sheqerit në gjak) dhe nivelit të vitaminës D.

Matja e niveleve të glukozës në gjak është bërë të paktën 8 orë pas vaktit të fundit, dhe niveli i lartë i glukozës mund të përcaktojë pre-diabetin ose diabetin.

Ashtu sikundër pritet, nivelet e glukozës në gjak rriten me rritjen e moshës. Megjithatë, ato me nivele të larta të vitaminës D në fillim të studimit kishin një rritje të konsiderueshme të nivelit të glukozës mbi një periudhë 7 vjeçare krahasuar me ato me nivel të ulët të vitaminës D. Në fakt, rritja mesatare në nivelet e glukozës në gjak (0.23 mmol/L) në grupin e lartë me vitamina D ishte vetëm 66%. Të gjitha rezultatet ishin korrigjuar për efektet e moshës, gjinisë dhe BMI-së në fillim të studimit.

Përderisa ky lloj i provave nuk ofron ndonjë mekanizëm për gjetjet e konstatuara, ai nuk sugjeron se statusi i vitaminës D tek të rriturit e shëndetshëm është i rëndësishëm në parandalimin e fillimit të ndryshimeve të hershme metabolike që çojnë drejt diabet-it. Në pikëpamje të njohurive të tanishme rreth vitaminës D dhe metabolizmit të insulinës, kjo ndoshta nuk është e habitshme.