9 Ndryshime pas lindjes për të cilat askush nuk ju tregon

Pas lindjes së fëmijës, ju mund të zbuloni disa gjëra të çuditshme në trupin tuaj, për të cilat askush nuk ju ka paralajmëruar. “Përse askush nuk më tha që do të pikoj urinë?” mund të pyesni. Ose “Si nuk më tha njeri që këmbët e mia do të duken si barka?” Është koha për t’i thënë këto gjëra.

Mospërmbajtja

Është tërësisht e padrejtë, përveç pelenave të ndotura të foshnjës tuaj, ju duhet të merreni edhe me të brendshmet e lagura tuajat.

Si t’ia bëni: Kjo nuk i ndodh kujtdo, por mospërmbajtja e paslindjes është edhe normale, edhe e përkohshme për shumë nëna. Gjatë dhimbjeve të lindjes, koka e foshnjës pengohet tek vagina (pareti anësor i saj). Si rezultat, nervat bëhen përkohësisht të mpira. Për shkak të kësaj mpirje, nervat nuk veprojnë me korrektësi, kështu që ju jo gjithmonë e merrni mesazhin për të urinuar dhe muskujt që ju bëjnë të përmbaheni jo gjithmonë e marrin mesazhin për ta mbajtur urinën.

“Për 16 muaj pasi linda vajzën, m’u desh të mbathja një pecetë sanitar-e dhe në qoftë se ecja shpejt apo bëja ushtrime fizike, fshikza ime do të zbrazej plotësisht”, thotë një nënë e re. “Ishte shumë e sikletshme”.

Një prerje cezariane mund të shkaktojë të njëjtën gjë, sepse ndërhyrja kirurgjik-ale mund të çojë në ndërprerje të përkohshme të fibrave nervore rreth fshikëzës.

Lajmi i mirë është që në të dy rastet, nervat rigjenerohen shpejt. Brenda disa ditësh e deri disa javësh, ju ka të ngjarë që do t’i keni përsëri të thata të brendshmet tuaja. Ndërkohë përdorini pecetat sanitare (të cilat do t’ju nevojiten sidoqoftë për hemorragji-në e paslindjes) dhe shkoni shpesh në banjë edhe nëse nuk e ndjeni nevojën për të shkuar atje. Në qoftë se urinim-i nuk zgjidhet pas disa javësh, bisedoni me mjekun tuaj. Mund të keni një sëmundje të quajtur mospërmbajtja e urinimit nga stresi, të shkaktuar nga muskujt e dyshemesë së pelvisi-t të cilat rrethojnë ureter-in. Në raste të rënda ky problem zgjidhet me një procedurë të thjeshtë kirurgjikale. Më pas çdo gjë është 100% më mirë.

Hemorragjia

Humbja e flokëve

Lloji më i zakonshëm i humbjes së flokëve tek meshkujt fillon afërsisht në moshën 30 vjeçare. Kjo është quajtur si faza e rënies së flokëve. Mendohet se është e trashëgueshme dhe në varësi të hormonit mashkullor, testosteron-it.

procesi i renies se flokut

Sa shpejt ose ngadalë zhvillohet rënia e flokëve dhe mënyra e humbjes së tyre, mendohet të jetë e përcaktuar gjenetikisht. Gjithashtu ky lloj i rënies së flokëve mund të prekë edhe femrat, por mënyra sesi prek meshkujt është e ndryshme me atë të grave.

Forma të tjera të rënies së flokëve

Humbja e flokëve, që nuk është e trashëgueshme, mund të shkaktohet nga: shtatzënia, ilaçe hormonale ose të tjera, mungesa të ndryshme ushqimore, kemioterapia, çrregullimi auto-imun, tiroidet, ose trauma e skalpit (duke përfshirë reagim-in ndaj produkteve të humbjes së flokëve).

Telogen efluvium është një formë e humbjes së përkohshme të flokëve, që mund të pasojë me lindjen, sëmundjen, operacionin ose shokun e rëndë.

Alopecia areata është një gjendje auto-imune, që zakonisht shkakton disa rënie të flokëve, por mund të shkaktojë edhe një rënie totale të tyre.

Trichotillomania është një kusht i pandreqshëm i tërheqjes së flokëve, që mund të çojë në humbjen e plotë të flokëve.

Si rritet floku?

Skalpi i njeriut përmban afërsisht 100,000 folikula. Këto përmbajnë qeliza që prodhojnë flokë të reja.

Floku normal rritet në 3 faza:

 1. Anagen ose faza e rritjes folikular-e, fillon me rritjen e flokëve të rinj. Kjo fazë është gjenetikisht e përcaktuar dhe mund të ndryshojë nga 2 në 5 vjet (mesatarja është nën 3 vjet);
 2. Faza katogene është një fazë tranzicioni, midis fazës së rritjes dhe pushimit;
 3. Telogen ose faza e pushimit, zgjat zakonisht rreth 3 muaj. Rreth 100 flokë teologen, humbasin nga skalpi i njeriut çdo ditë.

Në humbjen e flokëve të trashëguar, folikulat zvogëlohen, ndërkohë që faza anagen është e shkurtër.

Kur duhet të kërkoni këshilla mjekësore?

Duhet të kërkoni këshilla mjekësore për humbjen e flokëve nëse:

 • Jeni një grua që sapo keni lindur beben tuaj;
Sëmundja e indit lidhës

Sëmundja e indit lidhës i referohet një grupi sëmundjesh që përfshijnë indin e pasur me proteina që i mbështet organ-et dhe pjesë të tjera të trupit. Shembuj të indit lidhës janë dhjami, kockat dhe kërc-et. Këto sëmundje shpesh prekin nyjet, muskujt dhe lëkurën, por ato po ashtu mund të prekin organe të tjerë si dhe sisteme organesh, duke përfshirë sytë, zemrën, mushkëritë, veshkat, traktin gastrointestinal dhe enët e gjakut.

Janë më shumë se 200 çrregullime që prekin indin lidhës, shkaqet dhe simptomat e tyre specifike ndryshojnë sipas llojeve të ndryshme.

Çrregullimet e trashëguara të indit lidhës

Disa sëmundje të indit lidhës, shpesh të quajtura çrregullime të trashëguara të indit lidhës, janë rezultat i ndryshimeve në disa gene. Shumë prej tyre janë fare të rralla. Më poshtë po japim disa nga më të zakonshmet:

Sindroma Ehlers-Danlos

Në të vërtetë një grup prej më shumë se 10 çrregullimesh, karakterizohen nga nyje tepër të ndjeshme, lëkurë e tendosur dhe rritje anormal-e e indit të mbresave. Simptomat mund të jenë nga më të butat deri tek ato sakatuese. Varësisht nga format specifike, simptomat mund të përfshijnë:

 • Një shpinë të lakuar;
 • Enë të dobëta të gjakut;
 • Mishra të dhëmbëve që rrjedhin gjak;
 • Probleme me mushkëritë, valvul-at e zemrës ose tretje-n.

Epidermolisisbullosa (EB)

Personat me këtë sëmundje kanë një lëkurë që është kaq e brishtë, saqë ajo shqyhet apo bëhet me flluska si rezultat i goditjeve më të vogla, apo edhe nga fërkimi me rrobat. Disa forma të EB mund të prekin sistemin tretës, atë të frymëmarrjes, muskujt ose fshikëzën e urinës. Shkaktuar nga defektet e disa proteinave në lëkurë, EB zakonisht është evidente në lindje.

Sindroma Marfan

Humbja e flokëve: Opsionet e trajtimit

Produktet mjekësore për trajtimin e humbjes së flokëve, janë klasifikuar si ilaçe që merren vetëm në farmaci ose vetëm me recetë. Trajtimi i hershëm i humbjes së flokëve të trashëguar është më i suksesshëm kur fillon në shenjat e para të trashjes së flokëve. Trajtimi duhet të jetë i vazhdueshëm për të ruajtur ri-rritjen. Nëse trajtimi ndalohet, ri-mbirja ndalon dhe humbja e flokëve fillon përsëri. Efektiviteti i trajtimit nuk mund të matet për mbi 12 muaj.

procesi i renies se flokut

Locioni minoxidil (siç është Rogaine), mund të zvogëlojë procesin e  humbjes së  flokëve të trashëguar, por jo të gjitha flokët do të rriten përsëri. Ju duhet të aplikoni locionin në skalpin tuaj, kur ajo të jetë e thatë dhe ta lini atë për të paktën 4 orë pas aplikimit.

Ju nuk duhet ta kaloni dozën e rekomanduar, pasi mbidoza nuk do të sjellë një rritje më të mirë apo më të shpejtë. Efekti anësor më i zakonshëm është një skalp i kruajtshëm.

Ju duhet gjithmonë të lani duart pas aplikimit të locionit dhe të shmangni vendosjen e tij në sy, hundë dhe gojë. Kur merret në formën e tabletës, minoxidil është përdorur për të trajtuar presionin e lartë të gjaku-t dhe nëse aksidentalisht gëlltitet mund të prekë funksionin normal të zemrës dhe presionin e gjakut.

Ky produkt nuk duhet të përdoret nga gratë gjatë shtatzënisë ose të ushqyerit me gji.

Tabletat finasteride (Propecia) janë një trajtim tjetër i pranishëm me recetë, por janë për trajtimin e rënies së flokëve vetëm tek meshkujt.

Pamje e përgjithshme e humbjes së flokëve

Ekzistojnë shumë arsye për humbjen e flokëve, por deri tani shkaku kryesor tek meshkujt është trashëgimia (i quajtur alopeci androgjene), që prek më shumë se 95% të meshkujve.

Kjo mënyrë e rënies së flokëve është më e zakonshme në meshkujt evropianë sesa në meshkujt, p.sh. me prejardhje aziatike ose afrikane. Zakonisht rënia e flokëve fillon në pjesën e përparme dhe më pas përhapet në pjesën e prapme dhe anash kokës. Në fund të të gjithë kësaj, largohen të gjithë flokët.

procesi i renies se flokut

Cikli normal i flokëve

Gjatë ciklit normal të flokëve, 90% e afërsisht 150,000 flokëve në skalpin e meshkujve janë në një fazë rritjeje dhe vetëm 10% që mbetet është në një fazë pushuese, me rreth 100 flokë që bien çdo ditë, që më pas zëvendësohen me flokë të reja.

Kështu që të gjitha qimet në lëkurën e kokës nuk kanë rënë përnjëherë, çdo gjëndër e flokëve (grup i qelizave të specializuara në lëkurën e kokës që prodhojnë dhe mbështesin flokët) ndjek ciklin e vet, duke përparuar në fazën e rritjes, gjatë së cilës  mesatarja tek burrat është 2 deri në 3 vjet, në fazë pushimi zgjat rreth 3 muaj, gjatë së cilës nuk ka rritje floku. Pas fazës së pushimit flokët bien.

Modeli mashkullor i rënies së flokëve

Në modelin mashkullor të rënies së flokëve, faza e rritjes së flokëve gradualisht bëhet më e shkurtër dhe  faza e pushimit bëhet më e gjatë. Përfundimisht qimet që janë në rritje bëhen aq të shkurtër sa që ata mezi dalin nga gjëndrat e flokëve të tyre. Është gjithashtu një kohë vonese në rritje ndërmjet fundit të fazës së pushimit dhe fazës tjetër të rritjes, duke rezultuar në më pak qime të reja.

Informacion i përgjithshëm

Psoriaza (emri i plotë psoriaza vulgaris) është një gjendje e lëkurës që mund të ndodhë kudo në lëkurën tuaj. Ka qenë raportuar që ajo prek 2% të popullsisë, me meshkujt dhe femra të prekura në mënyrë të barabartë dhe mund të ndodhë në çdo moshë. Mosha më e zakonshme për fillimin e psoriazës është në mes të moshës 20 dhe 30 vjeçare.

Rreth 25% e njerëzve gjejnë se psoriaza është e kruajtshme dhe të tjerët mund të kenë një ndjenjë djegie në lëkurë.

Shfaqja e psoriazës varet nga pjesa e trupit tuaj që është e prekur. Pjesë të tilla si shpina, krahët dhe këmbët mund të kenë njolla të kuqe, të mbuluara shpesh me pllaka të argjendta në të bardha ose mund të kenë njolla të vogla të kuqe të shpërndara në të gjithë lëkurën tuaj.

Psoriaza në skalpin e kokës mund të duket si zbokth i rëndë dhe mund të ketë humbje të flokëve. Ajo mund të prekë thonjtë duke prishur formën e tyre dhe duke i bërë ato të verdhë; kjo është parë zakonisht në pacientët që kanë patur këtë gjendje lëkure për një kohë të gjatë. Mbi pëllëmbët e duarve tuaja dhe tabanin e këmbëve tuaja, psoriaza mund të duket si flluckë e rrethuar nga lëkura e kuqe.

Psoriaza mund të shfaqet në lëkurën tuaj, si në ijet tuaja, gjinjtë ose nën sqetull. Këtu ajo shpesh duket e qetë dhe me skuqje të kuqe e të kruajtshme.

Ndërmjet 10% dhe 30% të njerëzve që kanë psoriazën, do të kenë githashtu edhe artrit psoriatik, që shkakton dhimbje, ngurtësi dhe ënjtje të nyjeve.

Psoriaza ka si tendencë që të vijë dhe të largohet me kohën. Nuk ekziston një kurë, por ka trajtime të disponueshme për lirimin e simptomave. Ajo nuk është ngjitëse dhe nuk mund të përhapet nga një person tek tjetri. Ndryshe nga pezmatimi i lëkurës, pezmatimi psoriazës zakonisht nuk është i kruajtshëm.

Shkaktarët e psoriazës

Shkaku i psoriazës nuk njihet, por zakonisht ajo është e trashëgueshme. Edhe mjedisi mund të ndikojë.

Disa nga shkaqet e njohura që mund të shkaktojnë psoriazën ose ta përkeqësojnë atë janë:

 • Dëmtimi i lëkurës, që përfshin djegiet nga dielli;
 • Infeksioni;
 • Stresi;
 • Ilaçe të caktuara;
 • Alkool-i;

Informacion i përgjithshëm

Zbokthi është një problem i zakonshëm, që prek rreth 15–20% të popullsisë. Zbokthi formohet nga qelizat e vdekura të lëkurës, që janë si shtresa të vogla të bardha apo të verdha. Ju mund t’i shihni ato në flokët tuaj, ose ato mund të bien mbi supet tuaja, sidomos gjatë krehjes së flokëve. Shkaku i zbokthit nuk është kuptuar plotësisht, por ekzistojnë një sërë faktorësh.

Ndonjëherë zbokthi mund të shkaktojë djegie të butë ose kruarje të kokës. Zakonisht, nuk ka skuqje të kokës por skuqja ndodh vetëm nëse keni gërvishtur zonën e kokës për shkak të një kruarjeje. Zbokthi nuk është infektiv dhe nuk mund të përhapet nga personi në person. Zbokthi nuk është një shenjë e higjienës së pamjaftueshme.

Zbokthi tenton të vijë dhe të largohet me kalimin e kohës. Kjo, zakonisht mund të trajtohet në mënyrë efektive, por shpesh kthehet pas ndalimit të trajtimit.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

 • Nëse skalpi i kokës tuaj është shumë i kruajtshëm ose ka plagë;
 • Nëse skalpi i kokës tuaj ka parregullsi;
 • Nëse pjesë të tjera të trupit tuaj janë gjithashtu të prekura, siç janë vetullat, balli ose veshët;
 • Nëse keni humbje flokësh;
 • Nëse personi me zbokth është nën 12 vjeç;
 • Nëse keni përdorur një sërë shamposh anti-zbokth dhe problemi i zbokthit nuk është zgjidhur;
 • Nëse keni filluar të përdorni produkte të reja të flokëve.

Llojet e trajtimit

 • Shmangni veshjet e rrobave me ngjyrë të errët veçanërisht kur zbokthi është përkeqësuar;
 • Mos përdorni spraj flokësh ose produkte të tjera që mund të irritojnë skalpin, si p.sh. bojërat e flokëve;
 • Disa trajtime mund të funksionojnë më mirë sesa të tjerat; mund të keni nevojë që të përdorni disa prej tyre;
 • Zbokthi mund të rikthehet kështu që do keni nevojë që ta trajtoni atë përsëri;
 • Ndiqni instruksionet në shënimin e shampos; nëse irriton ose djeg kokën tuaj, lajeni atë menjëherë dhe mos e përdorni më. Kërkoni këshillë nga farmacisti në zgjedhjen e një produkti tjetër;
 • Mos përdorni produkte të zbokthit nëse lëkura juaj nuk është në gjendje të mirë, dhe shmangni kontaktet me sytë.