Sëmundja e indit lidhës

Sëmundja e indit lidhës i referohet një grupi sëmundjesh që përfshijnë indin e pasur me proteina që i mbështet organ-et dhe pjesë të tjera të trupit. Shembuj të indit lidhës janë dhjami, kockat dhe kërc-et. Këto sëmundje shpesh prekin nyjet, muskujt dhe lëkurën, por ato po ashtu mund të prekin organe të tjerë si dhe sisteme organesh, duke përfshirë sytë, zemrën, mushkëritë, veshkat, traktin gastrointestinal dhe enët e gjakut.

Janë më shumë se 200 çrregullime që prekin indin lidhës, shkaqet dhe simptomat e tyre specifike ndryshojnë sipas llojeve të ndryshme.

Çrregullimet e trashëguara të indit lidhës

Disa sëmundje të indit lidhës, shpesh të quajtura çrregullime të trashëguara të indit lidhës, janë rezultat i ndryshimeve në disa gene. Shumë prej tyre janë fare të rralla. Më poshtë po japim disa nga më të zakonshmet:

Sindroma Ehlers-Danlos

Në të vërtetë një grup prej më shumë se 10 çrregullimesh, karakterizohen nga nyje tepër të ndjeshme, lëkurë e tendosur dhe rritje anormal-e e indit të mbresave. Simptomat mund të jenë nga më të butat deri tek ato sakatuese. Varësisht nga format specifike, simptomat mund të përfshijnë:

 • Një shpinë të lakuar;
 • Enë të dobëta të gjakut;
 • Mishra të dhëmbëve që rrjedhin gjak;
 • Probleme me mushkëritë, valvul-at e zemrës ose tretje-n.

Epidermolisisbullosa (EB)

Personat me këtë sëmundje kanë një lëkurë që është kaq e brishtë, saqë ajo shqyhet apo bëhet me flluska si rezultat i goditjeve më të vogla, apo edhe nga fërkimi me rrobat. Disa forma të EB mund të prekin sistemin tretës, atë të frymëmarrjes, muskujt ose fshikëzën e urinës. Shkaktuar nga defektet e disa proteinave në lëkurë, EB zakonisht është evidente në lindje.

Sindroma Marfan

Gjaku dhe gjakderdhja

Gjaku është unik ndërmjet të gjitha indeve të trupit. Me anë të rrjetit të enëve të gjakut të trupit, gjaku transporton çdo gjë që duhet të kalojë nga një vend në tjetrin, të tilla si:

 • Oksigjen në të gjitha indet në trup;
 • Mbeturinat e produkteve në organ-et nxjerrëse, siç janë veshkat dhe mushkëritë;
 • Antitrup-at dhe qelizat e bardha të gjakut në vendet ku janë të nevojshme për të luftuar infeksionin; dhe
 • Nxehtësinë nga pjesët e brendshme të trupit për të mbajtur temperaturën e trupit të qëndrueshme.

Gjaku përbën rreth 8% të peshës trupore të trupit, ai është rreth 5 herë më i trashë sesa uji. Ajo që ne kuptojmë me “gjak” është që ai nuk është një substancë e vetme, por i përbërë nga disa komponentë, të cilët kanë funksione të ndryshme.

Komponentët

 • Qelizat e kuqe të gjakut: Ato prodhohen në palcën e eshtrave dhe përmbajnë hemoglobinë.
 • Qelizat e bardha të gjakut (leukocite): Këto janë pjesë të sistemit të mbrojtjes së trupit.
 • Trombocitet: Trombocitet prodhohen edhe në palcën e eshtrave. Ka rreth 250 milionë trombocite në një mililitër gjak.
 • Plazma: Plazma është një lëng i verdhë, i qartë. Ai përbëhet nga rreth 70% ujë, plus minerale të tilla si natrium, kalcium dhe kalium, dhe një varg proteinash vital-e, faktorë të koagulim-it, dhe albuminë. Ajo transporton karbohidratet, yndyrat, hormonet dhe antitrupat, dhe gjithashtu transporton produktet e mbeturinave në veshka.

Zemra zakonisht pompon gjak rreth trupit në rreth një minutë.

Gjakderdhja

Normalisht, gjaku rrjedh përmes enëve të gjakut, por në qoftë se një enë gjaku është dëmtuar ose prishet, atëherë gjaku rrjedh jashtë, duke shkaktuar gjakderdhje. Kur kjo ndodh, një sërë reaksionesh kimike vihen në lojë për të ndaluar gjakderdhjen dhe për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm. Në thelb, ky proces ndodh si vijon:

 1. Trombocitet rrinë në vendin e lëndimit. Trombocitet ndalojnë humbjen e gjakut nga enët e vogla të tij;
 2. Kimikatet e njohura si aktivizues të koagulimit lëshohen nga qelizat e indeve të dëmtuara dhe nga vetë trombocitet;
 3. Nëpërmjet një seri reaksionesh kimike në gjak, formohet një proteinë e njohur si fibrinë;

Shumica prej nesh kanë përjetuar “fryrjen e gjëndrave” në një kohë ose në një tjetër. Por shumë njerëz nuk e kuptojnë se çfarë janë gjëndrat, ose se çfarë përfaqësojnë ato.

Siç quhen ndryshe, gjëndrat limfatike (ose më saktë nyja limfatike) janë pjesë e një rrjeti të enëve të vogla të njohura si sistemi limfatik.

Ky sistem është më tepër si sistemi i enëve të gjaku-t që furnizon të gjitha pjesët e trupit. Megjithatë, në vend të gjakut, enët limfatike mbajnë një lëng të bardhë, të qartë – limfatik. Ky lëng rrjedh në gjak dhe depërton nëpër muret e enëve të vogla të gjakut. Ai ushqen indet e trupit. Ai mblidhet në enët limfatike dhe përfundimisht kthehet në gjak.

Sistemi limfatik shërben si një mbrojtës i trupit kundër infeksionit. Nyjet limfatike (gjëndrat) janë koleksionet e indeve përgjatë enëve limfatike. Ato përmbajnë një numër të madh makrofag-je dhe qelizash të njohura si limfocitet. Këto qeliza vrasin dhe largojnë pushtuesit e dëmshëm të tillë si bakteret dhe viruset.

Kur kjo ndodh numri i qelizave në nyje rritet me shpejtësi. Kjo mund të shkaktojë bymimin e nyjeve dhe nganjëherë skuqjen e tyre.

Pjesa kryesore ku kjo është e dukshme është qafa, ijet dhe shpatullat (sqetulla). Kështu, një gisht i infektuar mund të rezultojë në ënjtje të gjëndrave në sqetull në atë anë. Gjëndrat shumë të qarta, të ënjtura në qafën e një fëmije me grykë është një pamje e zakonshme për shumë prindër.

Bajamet janë organet e përfshira në luftën kundër infeksionit dhe kryesisht përbëhen nga indi limfatik.

Ashtu sikundër edhe përballja me infeksionet, gjëndrat limfatike gjithashtu kapin qelizat e kancer-it, duke ulur përhapjen e tyre nëpër trup.

Ndonjëherë sistemi limfatik është objektivi kryesor për kancerin. Limfoma Hodgkin është një formë e zakonshme e këtij lloji kanceri dhe tregon gjëndra të vazhdueshme dhe mjaft të fryra.