Informacion i përgjitshëm

Zonat e prekura nga infeksionet fungale zakonisht përfshijnë lëkurën, kokën, këmbët, thonjtë e duarve, thonjtë e këmbëve, gojën dhe vaginën. Fungit kanë nevojë për ngrohtësi, vend të lagësht për t’u rritur dhe ata lulëzojnë në lëkurën e nxehtë, të djersitur, sidomos në mes të këmbëve tuaja, në ije dhe nën sqetull.

Ekzistojnë dy lloje të zakonshme të infeksioneve fungale të lëkurës: tinea dhe kandida.

Infeksioni tinea është i njohur si infeksion i ijeve, perineum-it ose zonës perianale, që gjendet më shumë në gjymtyrë dhe në skalpin tuaj. Tinea është e njohur si këmbët e atletit kur këmbët tuaja janë të infektuara dhe kruarja Jock kur zona e ijeve tuaja është e prekur. Myk është emri i infeksioneve kandida në gojë, tek vagina ose në zonat e pelenave të fëmijës. Ajo gjithashtu mund të shfaqet nën gjoks, nën sqetull apo në ijet tuaja.

Infeksionet fungale mund të përhapen nga një person tek tjetri nëpërmjet banjove, pllakave të dushit, peshqirëve ose rrobave, ose nëpërmjet kafshëve dhe tokës.

Këmbët e atletit

Këmbët e atletit janë gjithashtu të njohura si tinea pedis. Është një infeksion fungal i lëkurës ndërmjet gishtave, që mund të zhvillohet më tej nëse lihet pa u trajtuar. Ajo duket si një copë e butë, lëkurë e bardhë, e plasaritur, ndonjëherë me zona të kuqe të dukshme. Këmbët e atletit mund të shkaktojnë kruarje, djegie ose thumbim dhe mund të krijojnë një erë të pakëndshme. Ajo përhapet nëpërmjet lagështirës së dyshemesë, këpucëve të përbashkëta ose peshqirëve.

Infeksionet fungale të thonjve

Infeksionet fungale të thonjve (gjithashtu të njohura si tinea unguium ose onychomycosis) shpesh janë shkaktuar nga përhapja e këmbëve të atletit, por mund të ndodhë edhe më vete. Thonjtë duken të trashë dhe të çngjyrosur (të bardhë ose të verdhë). Thonjtë mund të jenë të brishtë ose të thërrmueshëm në pjesë, dhe që më pas bien në copa.

Kruarja Jock