Aromaterapia

Aromaterapi-a është një përdorim terapeutik i vajërave thelbësor (të koncentruar, ekstrakte të bimëve aromatike) për të promovuar relaksim-in dhe për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të ndryshme të gjendjeve të shumta.

Ka shumë përdorime të regjistruara të vajrave bimorë në kulturat e lashta për qëllime mjekësore, kozmetike dhe fetare. Në shekullin e 10-të, mjeku arab i njohur Avicena përshkroi një metodë të distilimit të bimëve, edhe pse ka prova se distilimi i vajrave bimorë mund të ketë qenë përdorur edhe në kohët e mëparshme.

Bimët aromatike janë njohur dhe përdorur për shumë shekuj, edhe para se teknikat për distilim të perfeksionoheshin. Bimët aromatike digjeshin si temjan, përdoreshin nga jashtë, brenda në ilaçe dhe për zbukurime personale.

Termi “aromaterapi” është përdorur për herë të parë nga kimisti francez René-Maurice Gattefossé në librin e tij Aromaterapia  publikuar në 1937. Pasi dogji dorën në një shpërthim kimik në fabrikën e parfumeve ku ai punonte, ai aplikoi vajin livando i cili ndodhej afër pa patur asnjë infeksion.  Gattefossé nisi për të studiuar përdorimin e vajrave thelbësorë dhe sot shpesh është konsideruar si babai i Aromaterapisë moderne.

Aromaterapia fitoi popullaritet të gjerë në Mbretërinë e Bashkuar dhe në Francë në vitin 1980 dhe popullariteti i saj tani është shtrirë në mbarë botën.

Për çfarë përdoret aromaterapia?

Shëndeti oral

Shëndeti i mirë oral nënkupton mishra, dhëmbë, gjuhë dhe gojë të shëndetshme. Problemet mund të përfshijnë dhimbje dhe inflamacion që lidhet me ulcerë ose gërvishtjet (p.sh. thumbim brenda faqes), infeksione fungale, të tilla si myk, probleme të protezave, prishje dhëmbi, dhimbje dhëmbi ose halitozë.

Myku oral

Myku oral zakonisht ndodh kur njerëzit nuk e lajnë gojën e tyre pas përdorimit të aparateve të astmës. Anti-mykët oral, që janë të pranishëm në formën e xhelit ose pikave, mund të përdoren për trajtimin e mykut oral.

Problemet e dhëmbëve

Protezat: Një protezë mund të shkaktojnë probleme në gojë nëse nuk përshtatet siç duhet.

Dhëmbët e fëmijëve: Dhëmbët e fëmijëve ndodhin gjatë shpërthimit të mishrave, zakonisht ndërmjet moshës 6 muajshe dhe 2.5 vjeç. Kjo mund të jetë e dhimbshme dhe mund të shkaktojë irritim, ënjtje të mishrave dhe një rritje të lehtë të temperaturës. Dhimbja e dhëmbëve të fëmijës mund të lirohet, duke i dhënë fëmijëve diçka për të fërkuar tek mishrat dhe një lirues dhimbjesh siç është paracetamoli, nëse është e nevojshme për dhimbjen dhe temperaturën. Për të shmangur dhënien e tepërt, ndiqni instruksionet e rekomanduara për dozën e ilaçeve dhe shpeshtësinë.

Sëmundja e mishrave dhe dhëmbëve: Sëmundja e mishrave dhe dhëmbëve fillon me zhvillimin e pllakave, një depozitë që përmban baktere që ndërtohen deri në sipërfaqen e dhëmbit. Bakteret e pllakave dhe sheqeri nga ushqimet, kombinohen për të formuar acide, të cilat shkatërrojnë smalti-n e dhëmbëve dhe çojnë në prishjen e tyre. Heqja e pllakave ndihmon në parandalimin e prishjes së dhëmbëve dhe gjakderdhje-s së mishrave, të cilat janë shenjë e gingiva-ve ose inflamacionit të mishrave. Përdorni një furçë dhëmbësh për sipërfaqen e dhëmbëve dhe fillin dentar ndërmjet dhëmbëve.

Dhimbja dentare: Dhimbja dentare mund të trajtohet me liruesit e përkohshëm të dhimbjeve siç është paracetamoli, deri në momentin që shkoni tek dentist-i. Aspirina nuk duhet të përdoret përpara vizitës tek dentisti, për shkak të rrezikut të gjakderdhjes gjatë trajtimit dentar.

Talgan 0.5mg/2ml & 1 mg/2ml, solucion për nebulizator në njësi doze plastike, Budesonide.

Çfarë është TALGAN dhe për çfarë përdoret

Talgan përmban një medikament të quajtur budesonide. Ky i përket grupit të medikamenteve të quajtura kortikosteroide. Vepron në reduktimin dhe parandalimin e enjtjeve dhe inflamacion-it të mushkërive.

Talgan përdoret dhe në trajtimin e astmës. Përdoret gjithashtu në trajtimin e croup tek neonat-ët dhe fëmijë.

Çdo njësi doze është një lëng që mbahet në një kontenitor të vogël plastik. Lëngu vendoset në një makinë që quhet nebulizator. Kjo makineri e shndërron barin në avull, të cilin ju e thithni nëpërmjet një maske që vendoset në pjesën e gojës.

Para se të përdorni Talgan

Mos përdorni Talgan nëse:

Jeni alergji-k (mbindjeshmëri) ndaj budesonide ose ndonjë përbërësi tjetër të TALGAN (të listuar në seksionin: Informacione të mëtejshme).

Tregoni kujdes të veçantë me Talgan

Para se të përdorni Talgan, tregojini mjekut ose farmacistit nëse:

 • Keni infeksion në mushkëri.
 • Jeni ftohur ose keni një infeksion në toraks.
 • Keni problem me veshkat.

Nëse përdorni medikamente të tjera

Lutemi njoftoni mjekun ose farmacistin tuaj nëse merrni apo keni marrë  medikamente që mund të ndikojnë në mënyrën e veprimit të disa medikamenteve dhe anasjelltas.

Në veçanti, njoftoni mjekun ose farmacistin nëse përdorni ndonjë nga medikamentet e mëposhtme:

 • Medikamente steroidal.
 • Medikamente për trajtimin e infeksioneve fungale (si p.sh. itraconazole and ketoconazole).

Shtatzënia dhe laktacion-i

 • Nëse jeni shtatzënë, ose planifikoni një shtatzëni, konsultohuni me mjekun tuaj para se të përdorni Talgan – mos përdorni Talgan nëse mjeku juaj nuk e rekomandon.
 • Nëse përdorni Talgan dhe zbuloni që jeni shtatzënë, mos e ndërprisni Talgan por konsultohuni me mjekun tuaj urgjentisht.
 • Nëse ushqeni me gji, konsultohuni me mjekun para se të përdorni Talgan.

Përdorimi i makinës dhe makinerive

Talgan nuk afekton aftësinë për përdorimin e makinës ose makinerive.

Përdorimi dhe doza

Përdorimi

Pamje e përgjithshme e humbjes së flokëve

Ekzistojnë shumë arsye për humbjen e flokëve, por deri tani shkaku kryesor tek meshkujt është trashëgimia (i quajtur alopeci androgjene), që prek më shumë se 95% të meshkujve.

Kjo mënyrë e rënies së flokëve është më e zakonshme në meshkujt evropianë sesa në meshkujt, p.sh. me prejardhje aziatike ose afrikane. Zakonisht rënia e flokëve fillon në pjesën e përparme dhe më pas përhapet në pjesën e prapme dhe anash kokës. Në fund të të gjithë kësaj, largohen të gjithë flokët.

procesi i renies se flokut

Cikli normal i flokëve

Gjatë ciklit normal të flokëve, 90% e afërsisht 150,000 flokëve në skalpin e meshkujve janë në një fazë rritjeje dhe vetëm 10% që mbetet është në një fazë pushuese, me rreth 100 flokë që bien çdo ditë, që më pas zëvendësohen me flokë të reja.

Kështu që të gjitha qimet në lëkurën e kokës nuk kanë rënë përnjëherë, çdo gjëndër e flokëve (grup i qelizave të specializuara në lëkurën e kokës që prodhojnë dhe mbështesin flokët) ndjek ciklin e vet, duke përparuar në fazën e rritjes, gjatë së cilës  mesatarja tek burrat është 2 deri në 3 vjet, në fazë pushimi zgjat rreth 3 muaj, gjatë së cilës nuk ka rritje floku. Pas fazës së pushimit flokët bien.

Modeli mashkullor i rënies së flokëve

Në modelin mashkullor të rënies së flokëve, faza e rritjes së flokëve gradualisht bëhet më e shkurtër dhe  faza e pushimit bëhet më e gjatë. Përfundimisht qimet që janë në rritje bëhen aq të shkurtër sa që ata mezi dalin nga gjëndrat e flokëve të tyre. Është gjithashtu një kohë vonese në rritje ndërmjet fundit të fazës së pushimit dhe fazës tjetër të rritjes, duke rezultuar në më pak qime të reja.

Për shkak se ato janë shumë larg nga zemra jonë, këmbët tona janë shpesh pjesa e parë e trupit që tregon se diçka nuk është duke shkuar mirë me qarkullimin e gjakut në trupin tonë. Gjendja e gishtave tonë është një sinjal që tregon shfaqjen e shumë sëmundjeve. P.sh. gishtat që janë “me vrima” (hapësira boshe) dhe jo të rrumbullakët mund të tregojnë mungesë të hekurit ose anemi (një mungesë të qelizave të kuqe të gjakut). Rritja e trashësisë së thonjve mund të tregojnë për psoriazë (emri i plotë psoriaza vulgaris).

Gishtat tona

Pjesa më e madhe e gishtave janë:

 • Vetë thoi;
 • Matriks, nga ku rritet thoi;
 • Lunula, një zonë e bardhë me formën e hënës në bazën e thoit;
 • Shtrati i thoit, ose indet mbi të cilat shtrihen thonjtë; dhe
 • Brazda, në të cilën thoi qëndron.

Thonjtë e shëndetshëm janë rozë, të pastër dhe rriten në brazdën e tyre normalisht. Thonjtë e gishtave rriten vazhdimisht. Nevojiten rreth 12 muaj për të zëvendësuar thoin e gishtit tuaj të madh.

Kush mund të ketë probleme të thonjve të gishtave?

Thonjtë e gishtave të njerëzve të të gjitha moshave pësojnë një sërë ndryshimesh, disa prej të cilave janë relativisht të zakonshëm. Ato mund të bëhen të trashë, të çngjyrosur, të infektuar dhe të brishtë. Në disa raste, thoi bie dhe ndërkohë një tjetër shfaqet. Më rritjen e moshës, ne kemi më shumë mundësi për të zhvilluar probleme të thonjve të gishtave.

Çfarë i shkakton problemet e thonjve të gishtave?

Problemet e thonjve të gishtave mund të shkaktohen nga lythat, tumor-et poshtë thoit, infeksionet dhe qarkullimi i dobët të gjakut. Pjesa më e madhe e problemeve vjen nga këpucët e papërshtatshme, të cilat ushtrojnë shumë presion mbi thonjtë. Dëmtimet, siç janë gërvishtjet dhe infeksionet mund të shkaktojnë gjymtim të përhershëm të thonjve.

Gjendjet e zakonshme dhe trajtimet

Rritja e brendshme e thonjve (e futura në mish)

Këmbët: Si të kujdeseni për këmbët tuaja

Problemet e këmbëve përfshijnë këmbët e atletit, kallot, këmbët që mbajnë erë dhe infeksionet e gishtit të madh të këmbës.

 • Këmbët e atletit janë një infeksion fungal – gjithashtu të quajtur tinea pedis. Ajo është ngjitëse nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë, dyshemeve të lagështa dhe ndarjes së këpucëve me të tjerët.
 • Kallo-t janë zona të forta të lëkurës dhe që ndërtohen nga presioni i këpucëve ose fërkimi.
 • Këmbët që mbajnë erë zakonisht janë shkaktuar nga djersistja e madhe dhe mbirritja e baktereve.
 • Infeksionet e gishtave janë zakonisht rezultat i infeksioneve fungale, një gjendje e quajtur onikomikozë. Gishtat e prekur nga onikomikoza janë shpesh të çngjyrosur ose të verdhë.

Çfarë mund të bëni për t’u kujdesur për këmbët tuaja?

Më poshtë do të gjeni shumë hapa që çojnë drejt këmbëve të shëndetshme.

 • Vishni sandale me një gisht në dushe publike, të tilla si në kampe dhe palestër, për të ndihmuar në parandalimin ndaj marrjes së këmbëve të atletit;
 • Lajini këmbët dy herë në ditë dhe thajini ato, veçanërisht përreth gishtave. Përdorni një peshqir të pastër;
 • Ndërroni çdo ditë çorapet tuaja dhe vishini pambuku, jo sintetike;
 • Lajini çorapet dhe peshqirat tuaja në një temperaturë të lartë;
 • Vishni këpucë lëkure të përshtatshme në mënyrë që të lejoni këmbët tuaj që të marrin frymë (këpucët sintetike rrisin sasinë e djersës) ose sandale dhe këpucë të hapura për të lejuar që ajri të qarkullojë lirshëm;
 • Kur vendosni ilaçin e kallove, sigurohuni që të mos vendoset në një zonë të shëndetshme, të painfektuar.

Kur duhet të kërkoni këshillën mjekësore?

Të gjitha gjendjet e mësipërme mund të trajtohen: disa ilaçe që janë të pranishme në farmaci, ndërsa të tjerat, veçanërisht për infeksionet fungale të thonjve mund të kërkojnë recetë nga mjeku. Ju duhet gjithashtu të kërkoni këshillën mjekësore nëse:

 • Ju vuani nga diabet-i, juve mund t’ju mungojnë disa ndjenja të këmbëve që mund të çojnë në komplikacion-e, siç është ulçera (ulçerë);
 • Ju jeni i moshuar dhe mund të keni qarkullim të dobët;