Kontracepsioni: Diafragma dhe kapuçët

Si diafragma dhe kapuçët cervikalë janë të njohur si metoda kontraceptive penguese. Ato veprojnë si pengues për t’a mbajtur spermën larg arritjes së vezës së gruas në mënyrë që të mund të ndodhë fertilizim-i. Të dyja mund të japin mbrojtje ndaj sëmundjeve seksualisht të transmetueshme (STD-sexual transmitted diseases).

Çfarë janë diafragma dhe kapuçët?

Diafragma është një kub rrethor gome e butë që gruaja e fut tek vagina, duke mbuluar kështu hapjen e mitrës (qafën e mitrës).

Kapuçi cervikal është si diafragmë, vetëm se më i vogël dhe zakonisht i bërë prej një kubi gome të fortë. Kapuçi cervikal mbahet në një pozicion nga thithja. Ato zakonisht janë të vendosur më lart në vaginë sesa diafragma, direkt mbi qafën e mitrës, gjë që e bën kapuçin më të vështirë për t’a menaxhuar.

Diafragma dhe kapuçët cervikalë vijnë në masa të ndryshme. Masa dhe lloji mund të vendosen nga mjeku juaj ose klinika e planifikimit familjar. Diafragma ose kapuçi duhet të vendoset nga mjeku juaj ose klinika e planifikimit familjar dhe ju do të instruktoheni sesi t’i vendosni dhe t’i largoni ato. Ju gjithashtu duhet të bëni një praktikë në vendosjen dhe largimin e tyre vetë.

Si përdoren ato?

Për t’i përdorur ato ju duhet të ndiheni rehat rreth futjes së gishtave në vaginën tuaj dhe prekjes së organ-eve gjenital-e.

Ato duhet të përdoren me një krem spermicidal ose xhel dhe të lihen në vend për të paktën 6 orë pas seksit, por jo më shumë se 24 orë ose 12 orë gjatë periodave. Ata nuk duhet të përdoren me vazelinë, vaj bebesh apo produkte të tjera me bazë vajore, të cilat mund të dëmtojnë pajisjen.

Disa njerëz i kanë gjetur ato të çrregullta. Ato mund të rrisin rrezikun e infeksioneve të traktit urinar dhe mund të shkaktojë irritim në qoftë se ju ose partneri juaj jeni të ndjeshëm ndaj gomave ose spermicideve.

Nëse ato janë vendosur siç duhet, ju nuk duhet të keni asnjë dhimbje. Ju duhet të shkoni tek mjeku juaj nëse keni dhimbje, diafragma juaj ose kapuçi fillon të lëvizë, ju keni qenë shtatzënë ose ju keni pasur një ndryshim në peshë prej më shumë se 3 kg.

Kur kryeni marrëdhënie seksuale