Trajtimi i kancerit të ezofagut

Pasi pacienti është diagnostikuar me kancer të ezofagut, mjeku do të dojë që ju t’i nënshtroheni më shumë testeve, për të përcaktuar nëse qelizat e kancerit janë përhapur edhe në pjesë të tjera të trupit. Mjekët e quajnë këtë “përcaktim të fazave”. Kanceri ezofagut mund të trajtohet më mirë në qoftë se diagnostikohet në  faza të hershme, para se të jetë përhapur në pjesë të tjera të trupit. Kjo është arsyeja pse njerëzit me ezofag të tipit Barret, që i ekspozon më shumë ndaj kancerit të ezofagut se sa njerëzit e tjerë, ekzaminohen rregullisht në mënyrë që kanceri të diagnostikohet herët dhe t’i japin një shans të mirë kirurgjisë për ta kuruar atë.

Megjithatë, kanceri i ezofagut ka shumë pak simptoma në fazën e hershme dhe shpesh shfaqet në një fazë të zhvilluar, para se të jenë identifikuar simptoma të njohura. Trajtimi i kancerit të ezofagut do të varet nga madhësia, nëse është i përhapur dhe mosha e gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit.

Alternativat e trajtimit të kancerit të ezofagut

Alternativat e trajtimit të kancerit të ezofagut ose të lehtësimit të simptomave përfshijnë sa më poshtë vijon:

Kirurgjinë për ta hequr e prerë kancerin. Kirurg-u mund të heqë pjesën e prekur nga kanceri ose të gjithë ezofagun: kjo quhet një ezofagektomi. Ndonjëherë hiqet edhe pjesa e sipërme e stomaku-t. Gjithashtu, hiqen edhe nyja limfatike dhe indet tjera në zonë për të parandaluar përhapjen e qelizave të kancerit në pjesë të tjera të trupit. Nëse pritet një pjesë e ezofagut, atëherë kirurgu do të ketë mundësi të lidhë pjesën e shëndoshë të ezofagut në stomak, në mënyrë që personi të mund të gëlltisë. Ndonjëherë kirurgu krijon një tub që lidh stomakun me atë pak pjesë të ezofagut që ka mbetur pas operacionit.

Në rastet kur kanceri e bllokon ezofagun, kirurgu mund të fusë një tub që zgjerohet (të quajtur stendë) për të mbajtur ezofagun të hapur. Mund të përdoren edhe rrezet lazer për të shkatërruar qelizat e kancerit në ezofag.

Kontraceptivë-t e injektuar, aktualisht në dispozicion për gratë  janë Depo-Provera dhe Depo-Ralovera. Përbërësi aktiv në të dyja këto produkte është hormoni sintetik i quajtur DMPA, që është shkurtimi i depo medroxy progesterone acetate. DMPA është një progestogjen, që është një formë sintetike e një hormoni natyral progesteron.

Hulumtimet klinik-e janë duke u kryer gjithashtu në Institutin Prince Henry Melburn të Kërkimeve Mjekësore në një kontraceptiv injektues për burrat. Megjithatë, efikasiteti dhe efektet anësore nuk janë përcaktuar ende.

Si funksionon?

Pas injektim-it në muskul, DMPA lëshohet ngadalë në gjak. Ajo punon duke penguar ovulacion-in (lirimin e një veze), si dhe duke e bërë mukus-in cervikal më të trashë (duke e bërë shumë të vështirë për spermën që të depërtojë në mitër) dhe bën rreshtim e mitrës më të hollë (duke parandaluar implantim-in e një veze të pllenuar).

Sa efektiv është?

DMPA është 99% efektiv.

Cilat janë avantazhet?

Disa nga avantazhet e DMPA-së janë që:

  • Është e qëndrueshme për një kohë të gjatë, duke kërkuar vetëm një injeksion çdo 3 muaj;
  • Është shumë efektive dhe e besueshme;
  • Ndihmon për të mbrojtur kundër kancer-it të mitrës, sëmundjes inflamatore pelvik-e, shtatzënisë ektopik-e (shtatzënia ektopike) dhe cist-eve të mitrës;
  • Është e sigurt pas lindjes dhe gjatë ushqyerjes me gji; dhe
  • Nuk ndërhyn në marrëdhëniet seksuale ose të kërkojë pilula ditore.

Cilat janë disavantazhet?

Disa nga disavantazhet e DMPA-së.

  • Për fertilitetin mund të zgjasë deri në 12 muaj (nganjëherë më shumë) në mënyrë që të kthehet pas injektimit të fundit;
  • Nuk mund të përdoret nga gratë me mpiksjen e gjaku-t, kancerin e gjirit, probleme të mëlçisë, apo gjakderdhje të pashpjegueshme të mitrës;
  • Nuk mund të jetë e mirë për gratë me presion të lartë të gjakut, diabet ose depresion;
  • Ajo mund të prodhojë efekte anësore të tilla si gjakderdhje të parregullta ose mosardhje periodash. Në fakt gjysma e grave që e përdorin atë nuk do të kenë gjakderdhje pasi e kanë përdorur atë për një vit;

Terapia sklerozante (sklero-terapi) është injeksion i një sasie të vogël sklerotizanti në venën e sëmurë, i cili shkakton fibrozë-n e venës pa koagulim. Me fjalë të tjera, shkaktojnë një inflamacion steril brenda lumen-it të venës. Preparatet që përdoren më shumë janë Aethoxisklerol, Polidocanoli 0,5%,1%,2%, Glicerina e kromatizuar. Kjo terapi nuk është e dhimbshme. Avantazhet e skleroterapisë janë:
–  Mund të bëhet në kushte ambulatore;
–  I lejon pacientit të bëjë jetë normale;
–  I sëmuri është në gjendje pune menjëherë pas terapisë.

Si është përdorur skleroterapia?

Skleroterapia është trajtimi më i zakonshëm i përdorur për venat e dukshme dhe venat varikoze. Venat merimangë janë venat e vogla të kuqe ose blu që mund të shfaqen kudo në trup, por që ndodhin më shpesh në këmbë. Venat varikoze janë zakonisht venat e zgjeruara që mund të ngrihen mbi sipërfaqen e lëkurës. Venat varikoze ndonjëherë shkaktojnë këmbë që dhëmbin ose ënjtje të tyre. Ato gjithashtu mund të jenë të lidhura me djegie, thumbim, ngrirje dhe dhimbje të këmbëve.

Jo të gjitha venat varikoze janë të përshtatshme për skleroterapinë. Nëse venat varikoze janë të mëdha, atëherë kirurgji-a është një opsion më i mirë sesa skleroterapia. Mjeku mund t’ju sugjerojë një ultratingull për të parë nëse venat tuaja janë të përshtatshme për skleroterapinë.

Këto qeliza abnormale të gjaku-t zakonisht ndodhin tek familjet, dhe mund të jenë një gjendje e trashëguar. Ato prekin më shpesh gratë sesa meshkujt, dhe më shpesh ndodhin gjatë shtatzënisë. Besohet gjithashtu se qëndrimi për një kohë të gjatë në këmbë mund të jetë një faktor i zhvillimit të këtyre anomali-ve, së bashku me lëndimet e mëparshme ose dëmtimet e rënda. Obezitet-i, të qenit të gjatë dhe përdorimi i etrogjenit (në pilulën kontraceptive orale dhe në terapinë e zëvendësimit të hormoneve) janë konsideruar si faktorë ndikues në venat varikoze.

Çfarë ndodh gjatë skleroterapisë?