insulina

Insulina është një hormon i prodhuar nga pankreas-i, një gjëndër e madhe që është e lokalizuar në pjesën abdominale, prapa stomaku-t.

Rregullimi i sheqerit

Insulina prodhohet nga qeliza të veçanta të quajtura pankreatik-e (ose ishujt e Langerhansit), të cilat janë të vogla, në formën e grumbujve të qelizave të izoluara brenda pankreasit. Ishujt e Langerhansit gjithashtu prodhojnë glukagon, një tjetër hormon i cili ndikon në nivelet e glukozës në gjak. Insulina dhe glukagoni sekretohen direkt në gjakun tuaj, dhe punojnë së bashku për rregullimin e sheqerit (glukozës) në nivelet e duhura  në trupin tuaj.

Glukagoni është prodhuar nga qelizat alfa të zonës pankreatike. Ai çlirohet kur niveli juaj i sheqerit në gjak është i ulët (p.sh. nëse ju keni qenë duke u ushtruar) duke stimul-uar çlirimin e glukozës nga trupi juaj. Si rezultat, glukagoni në mëlçi shndërrohet në glukozë dhe hyn në gjak.

Insulina nga ana tjetër prodhohet nga qelizat beta të zonës pankreatike. Ajo çlirohet kur ju sapo keni ngrënë ushqimin dhe niveli i glukozës në gjakun tuaj është i lartë. Insulina punon duke stimuluar qelizat brenda trupit tuaj që të marrin glukozën në gjakun tuaj, për energji të menjëhershme ose për magazinimin si glikogjen në mëlçinë tuaj dhe në qelizat e muskujve.

Insulina dhe diabeti

Nëse pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë, ose nëse qelizat e trupit dështojnë ti përgjigjen insulinës që prodhohet (rezistencë e insulinës), atëherë gjaku juaj do të përmbajë shumë glukozë (hiperglikemi). Ky lloj çrregullimi metabolik është quajtur diabeti mellitus. Është karakterizuar shpesh nga etje dhe uri shumë e madhe, urinim i shpeshtë, infeksione të përsëritura (siç është myku vaginal) dhe vizion (shikim) i turbullt. Simptomat e tjera përfshijnë shërimin e ngadaltë të plagë-ve, të ndjerit të lodhur dhe të dobët, ndryshim humori, dhimbje koke, marramendje, dhimbje në këmbë dhe humbje e pashpjegueshme peshe (diabeti mellitus tipi I) ose shtim në peshë (diabeti mellitus tipi II).

Pankreasi dhe insulina

pankreasi

Pankreas-i është një nga organ-et e sistemit tuaj të tretje-s. Ai shtrihet në pjesën tuaj abdominale, prapa stomakut. Ai ka një strukturë të gjatë të hollë me dy funksione kryesore:

  • Prodhimi i enzimave të tretjes për të tretur ushqimin; dhe
  • Prodhimi i hormoneve të insulinë-s dhe glukagon-it për të kontrolluar nivelin e sheqerit në trupin tuaj.

Prodhimi i enzimave të tretjes

Pankreas-i prodhon sekrecionet e nevojshme për tretjen e ushqimit. Enzimat në këto sekrecione  lejojnë trupin tuaj që të tresë proteina, yndyra dhe niseshte nga ushqimi juaj. Enzimat janë prodhuar në qelizat acinare të cilat përbëjnë shumicën e pankreasit. Nga qelizat acinare enzimat rrjedhin poshtë kanaleve të ndryshme të gypit pankreatik dhe pastaj jashtë në duoden. Sekrecionet janë alkaline për të balancuar lëngjet e acidit dhe pjesërisht për të tretur ushqimin brenda në duoden nga stomaku.

Prodhimi i hormoneve për të kontrolluar nivelin e sheqerit në gjak

Një përqindje e vogël (1-2%) e pankreasit përbëhet nga lloje të tjera qelizash të quajtura ishujt e Langerhansit. Këto qeliza vendosen në grupe të vogla, si ishuj të vegjël, të shpërndara në të gjitha indet e pankreasit. Ishujt e Langerhansit përmbajnë qeliza alfa të cilat sekretojnë glukagonin dhe qelizat beta të cilat sekretojnë insulinën.

Insulina dhe glukagoni janë hormone që punojnë për të rregulluar nivelin e sheqerit (glukozën) në trup për ta mbajtur atë në një normë të shëndetshme. Ndryshe nga qelizat acinare, ishujt e Langerhansit nuk kanë kanale dhe insulinë të fshehtë të glukagonit direkt për në gjak.

Në varësi të asaj që keni ngrënë, se sa shumë janë ushtruar muskujt tuaj, dhe se sa aktive janë qelizat e trupit tuaj, niveli i glukozës në rrjedhjen e gjakut tuaj dhe të qelizave ndryshon. Këto 2 lloj hormonesh kanë punën e mbajtjes në një kontroll të rreptë të sasisë së glukozës në gjak në mënyrë që të mos rritet ose të bjerë jashtë limiteve të shëndetit.

Si funksionon insulina