Planifikimi i shtatzënisë

Planifikimi i shtatzënisë nuk nënkupton që të nxitoni për në dyqanin më të afërt të fëmijëve. Do të thotë që të keni kujdesin mjekësor përpara mbetjes shtatzënë. Ju doni që trupi juaj të jetë në gjendjen më të mirë, në mënyrë që kur të mbeteni shtatzënë, t’i jepni fëmijës tuaj fillimin më të mirë të mundshëm.

Kontrolli i para konceptimit

Hapi i parë do të jetë që të bëni një rrugë me partnerin tuaj për tek doktori për një vizitë para konceptimit. Kjo do t’ju mundësojë që të siguroheni që jeni në rregull me gjendjen tuaj shëndetësore dhe vaksinim-in. Duhet diskutuar ndonjë shqetësim që mund të keni rreth shtatzënisë dhe për të vendosur ndonjë ndryshim jetësor që duhet të ndërmerrni. Mjeku juaj do të jetë në gjendje për të marrë një vendim për shëndetin tuaj të përgjithshëm si edhe çdo aspekt të historisë tuaj mjekësore e familjare që mund të ndikojë në shtatzëni. Do t’ju pyesë nëse jeni duke marrë ndonjë ilaç, ashtu sikundër edhe bimë ose suplemente, pasi këto mund të duhet të ndryshohen para dhe pas konceptimit.

Nëse ju si një mama e ardhshme, keni një gjendje mjekësore siç është: diabet, astmë, lupus eritematoz ose presioni të lartë gjaku, është e rëndësishme që të siguroheni që gjendja të jetë nën kontroll përpara se të ngeleni shtatzënë. P.sh. gratë me diabet duhet të sigurohen që ato kanë një kontroll të mirë të nivelit të sheqerit në gjak gjatë kohës së konceptimit, pasi kjo zvogëlon rrezikun e fëmijës për të patur një anomali kongjenital-e.

Ilaçet kontraceptive

Nëse jeni duke marrë pilula kontraceptive, por jeni duke programuar që të mbeteni shtatzënë, doktori juaj mund t’ju rekomandojë që të përdorni një metodë kontracepsion-i, siç është: prezervativi ose diafragma, për disa muaj para përpjekjes për konceptim. Kjo do t’i japë trupit tuaj kohën që i duhet për të rivendosur ekuilibrin hormonal normal. Mund të duhen disa muaj derisa periodat të kthehen të rregullta.

Stërvitja

Të ngrënët shëndetshëm gjatë shtatzënisë

Ngrënia e ushqimeve të ndryshme dhe e një diete të pasur gjatë shtatzënisë është një nga mënyrat më të mira e të kujdesurit për veten dhe fëmijën. Informacionet e mëposhtme vënë në dukje se çfarë nënkuptohet me ushqime dhe me dieta të shumëllojshme, që janë të përshtatshme për gratë shtatzëna. Disa gra kur janë shtatzëna, kanë nevojë për disa ndryshime speciale. Këto ndryshime përfshijnë:

 • Gratë shumë të reja (adoleshentet, që janë akoma në rritje);
 • Gratë që gjatë shtatzënisë janë nën peshë ose mbi peshë;
 • Gratë që kanë pasur më shumë se 3 shtatzëni në 2 vite;
 • Gratë që mbajnë një dietë shumë të rreptë;
 • Gratë që kanë ngrënë një dietë, që është konsideruar e pashëndetshme; dhe
 • Gratë që kanë komplikacion-e në lidhje me shtatzëninë.

Nëse bëni pjesë në ndonjë nga kategoritë e mësipërme, mund të keni nevojë për një këshillë speciale të ushqyeri.

Cilat janë ushqimet ideale gjatë shtatzënisë?

Grupi i ushqimeve më poshtë ju siguron me vitaminat e nevojshme, mineralet dhe proteinat, për një shtatzëni dhe bebe të shëndetshme:

 • Zarzavatet (të paktën çdo ditë) dhe frutat (të paktën 2 në ditë);
 • Drithërat, duke përfshirë bukën, orizin, makaronat dhe kornflakes-et;
 • Produktet bulmetore, siç janë qumështi, kosi, djathi–këto janë burime të mira të kalciumit dhe ndihmojnë për të siguruar masën e domosdoshme në shtatzëni,me 1000 mg (1300 mg kalcium në ditë është e rekomandueshme për femrat 14–18 vjeçare që janë shtatzëna); dhe
 • Proteinat, siç merren nga peshku, mishi, pula ose nga ushqime alternative si vezët dhe arrat. Përdorni nga pak çdo ditë.

Nëse jeni duke ngrënë për proteina vetëm arra dhe bishtajore, ju nuk do të merrni mjaftueshëm hekur, vitamina B12 ose zink. Duhet të siguroheni që këto elemente t’i merrni nga ushqime të tjera.

Cilat ushqime duhen shmangur në shtatzëni?

 • Ushqimet e ftohta, të tymosura, peshku i pagatuar dhe produktet e peshkut që janë të infektuar me bakterin listeria. Infeksioni me listeria, mund të shkaktojë listeriozë-n, një sëmundje në formë gripi, që mund të dëmtojë fëmijën;

Informacion i përgjithshëm

Pjesa më e madhe e prerjeve dhe gërvishtjeve mund të trajtohen në mënyrë të thjeshtë. Dëmtimet e lëkurës dhe lëndimet mund të ndodhin gjithashtu edhe nga fërkimet.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

 • Nëse keni shumë gjakderdhje;
 • Nëse prerja ose dëmtimi është shumë i gjerë, i thellë ose i pistë;
 • Nëse keni ndonjë gjë të thellë në prerje e që nuk mund të hiqet lehtësisht;
 • Nëse zona e dëmtuar është shumë e dhimbshme ose e ngrohtë;
 • Nëse zona e dëmtuar është shumë e skuqur ose ka qelb;
 • Nëse personi ka ethe ose simptoma të gripit;
 • Nëse personi ka gjakderdhje;
 • Nëse personi ka alergji ndaj produkteve të kujdesit të plagëve, siç është jodi;
 • Nëse  personi nuk ka bërë vaksinë-n e tetanozit (tetanus);
 • Nëse personi është i moshuar ose shumë i ri;
 • Nëse personi ka diabet dhe lëndimi është në këmbët e tyre.

Llojet e trajtimit

 • Kontrolloni plagën për shenjat të infeksionit, siç është skuqja, përhapja e plagës ose qelbi;
 •  Sigurohu që prerja të jetë e pastër përpara aplikimit të ilaçeve;
 • Mos vendosni ilaçe irrituese në plagë; përdorni vetëm pastrues të thjeshtë;
 • Shmangni antiseptikë-t në plagët e gjëra e të hapura pasi ato mund të absorbohen në trup nëpërmjet lëkurës së çarë;
 • Holloni antiseptikët, pasi përqendrimi i lartë mund të dëmtojë indet e lëkurës dhe të vonojnë shërimin e plagës (shihni instruksionet e prodhuesit);
 • Bëni kujdes kur përdorni krem antiseptik; është mirë të mos i përdorni ato nën veshje pasi lëkura mund të bëhet shumë e lagësht dhe kjo mund të vonojë tharje dhe mundet gjithashtu që të krijojë një ambient në të cilën mund të rriten baktere të caktuara.