Çfarë duhet bërë lidhur me mungesën e pjellorisë sekondare?

Në qoftë se po përjetoni mungesën e pjellorisë sekondar-e, domethënë vështirësi për të mbetur shtatzënë me një fëmijë të dytë (apo të tretë), ja se çfarë këshillon ekspert-i:

Vizitohuni tek mjeku

Lloji i mjekut tek i cili vizitoheni, një obstetër gjinekolog apo një endokrinolog për riprodhimin, i cili specializohet për mungesën e pjellorisë, varet nga mosha juaj dhe sa kohë ju është dashur për të mbetur shtatzënë herën e parë. Sigurohuni që të mos humbni kohën me një mjek që nuk e merr problemin seriozisht. Disa obstetër gjinekologë kanë interes për pjellorinë, por në qoftë se një grua e ndjen se nuk po e dëgjojnë, atëherë ajo duhet të kërkojë menjëherë të vizitohet tek një endokrinolog i riprodhimit.

Mos prisni shumë gjatë

Sa më e vjetër të jeni aq më e vështirë është të mbeteni shtatzënë, pra vizitohuni sa më parë tek mjeku. Në qoftë se ju është dashur shumë kohë për të mbetur shtatzënë herën e parë, ju nuk duhet të prisni më shumë se disa muaj për t’u vizituar dhe në qoftë se jeni mbi 35 vjeç, jo më shumë se gjashtë muaj.

Siguroni mbështetje

Mos pjelloria sekondare mund të shkaktojë shqetësime të mëdha emocionale. Në qoftë se ndjeni se nuk ia dilni dot mbanë, bashkojuni një grupi mbështetës të mos pjellorisë. Në qoftë se nuk mundeni të gjeni një grup ku të mbështeteni, përpiquni të gjeni të paktën një person që është në të njëjtin hall me ju dhe bisedoni me të. Në qoftë se në dhomën e pritjes së mjekut shihni ndonjë grua me një fëmijë të vogël, atëherë bisedoni me të.

Edukoni njerëzit rreth jush

Shumica e njerëzve as që e dinë çfarë është mos pjelloria sekondare. Përveçse kur ju u tregoni atyre çfarë është ajo dhe si ata mund t’ju ndihmojnë, ata ka të ngjarë që t’ju zhgënjejnë. Bëni çfarë mundeni që të edukoni mjekun tuaj dhe njerëzit përreth jush lidhur me këtë ndjesi të humbjes. Kjo mund t’u ndihmojë të krijoni një rrjet mbështetës që do t’ju ndihmojë t’ia dilni mbanë.

Kujdesuni për veten

Udhëheqës vizual: 24 mënyra për të humbur peshë pa bërë dietë

[ssba_hide]

Shtatë zakone të këqija të stërvitjes nga të cilat duhet hequr dorë

1. Gabim: Mos humbni kohë me eliptikun

Butoni “start i shpejtë” në një makinë ushtrimesh, i cili zakonisht i bën ingranazhet të lëvizin me një ritëm të qëndrueshëm, njihet se është mjedisi më pak i efektshëm. Studime pas studimesh tregojnë që bërja e stërvitjeve me intervale mundet jo vetëm t’ju ndihmojë që të arrini një gjendje fizike të mirë më shpejt, por po ashtu mund ta inkurajojë trupin tuaj të djegë më shumë yndyra pasi stërvitja ka përfunduar. “Ne kemi gjetur se kur njerëzit realizojnë të njëjtën rutinë në gjendje të qëndrueshme çdo herë që ata hipin në makinë, ata arrijnë pak ose aspak përparim psikologjikisht dhe mendërisht”, thotë përfaqësuesi i një kompanie që prodhon pajisje për fitnes. Ja sepse makinat eliptike të prodhuara së fundmi për palestrat eliminojnë ose e bëjnë më të vështirë të gjendet “starti i shpejtë” dhe në vend të kësaj theksojnë alternativa të intervaleve me nivele të larmishme të intensitetit. (Ju mund t’i gjeni këto ushtrime të intervalit në çdo lloj të makinave të tilla).

2. Gabim: Ushtrohuni tani kështu që të keni qëndrueshmërinë e Madonës (dhe ndoshta krahët e saj) kur të arrini moshën e saj

Kërkimet e Michelle Segar, ekspert-e e qëndrueshmërisë në sjellje në Universitetin e Michigan-it kanë gjetur se njerëzit duan të plaken të shëndetshëm, në teori, por kur ajo ka ndjekur ushtrimet për një kohë të caktuar, ata që ndjenin se kishin marrë shpërblim për t’u shënuar (dhe të menjëhershëm) nga stërvitjet e tyre, ishin ushtruar 20% më shumë se ata që thanë se objektivi i tyre ishte të mbeteshin më të shëndetshëm. Në qoftë se ju fokusoheni tek endorfinat që bëjnë të ndjehesh mirë ose për qetësimin e stresit, ju vini re para se të përfundojë mësimi se do të ketë më shumë të ngjarë që ju të programoni një stërvitje tjetër.

3. Gabim: Ju mendoni se po punoni për të ndenjurat tuaja në një klasë të nxehtë të jogës

Udhëheqës Vizual: Të jetuarit me fibrilacionin atrial

[ssba_hide]

 

Mitet në lidhje me dhimbjen e shpinës

E vërteta rreth dhimbjes së shpinës

Dhimbja e shpinës mund të jetë një thikë e mprehtë apo një dhimbje mpirëse. Herët a vonë, tetë nga 10 prej nesh do të përjetojnë dhimbje shpine. Dhimbja e shpinës është e zakonshme dhe po kështu janë edhe mitet mbi të. Shih nëse i dallon mitet nga faktet.

Mit: Uluni gjithmonë drejt
Dakort, kërrusja ju bën keq për shpinën. Por të ulurit shumë drejtë për periudha të gjata gjithashtu mund të jetë një sforcim për shpinën. Nëse qëndroni shumë kohë ulur, provoni këtë veprim disa herë në ditë: Uluni në një karrige me këmbët në dysheme dhe një kurbë të vogël në pjesën e prapme. Akoma më mirë: Provoni të qëndroni në këmbë për një pjesë të ditës, ndërsa jeni në telefon ose gjatë shqyrtimit të materialeve të punës.

Mit: Mos ngrini objekte të rënda
Kjo nuk ka të bëjë domosdoshmërisht me sa peshë ngrini, por me mënyrën si e ngrini këtë peshë. Sigurisht, ju nuk duhet të ngrini diçka që është shumë e rëndë për ju. Kur ngrini pesha, përkuluni me këmbë drejt objektit me shpinën drejt dhe kokën lart. Ngrihuni duke përdorur këmbët për të ngritur peshën. Mos u përdridhni apo përkulni kur ngrini peshë pasi mund të dëmtoni shpinën.

Mit: Qëndrimi në shtrat është kura më e mirë
Po, pushimi mund të ndihmojë kur një dëmtim apo tërheqje akute shkakton dhimbje shpine. Fakti që ju duhet të qëndroni në shtrat, është një mit. Një apo dy ditë qëndrimi në shtrat mund të përkeqësojë dhimbjen e shpinës.

Mit: Dhimbja shkaktohet nga dëmtimet
Degjenerim i diskut, lëndimet, sëmundjet, infeksionet dhe madje edhe gjendjet e trashëguara mjekësore mund të shkaktojnë dhimbje shpine.

Fakt: Më shumë kile, më shumë dhimbje
Të qëndruarit në formë ndihmon në parandalimin e dhimbjes së shpinës. Dhimbja e shpinës është më e hasur tek njerëzit që nuk janë në formë, veçanërisht “luftëtarëve” të fundjavës të cilët angazhohen në veprimtari të fuqishme pasi kanë ndenjur ulur gjatë gjithë javës. Për më tepër, obezitet-i e sforcon shpinën.

Mit: Të jesh i dobët do të thotë të mos kesh dhimbje

Është shumë e rëndësishme që ju të mbani një peshë ideale dhe një gjendje të mirë fizike nëse ju keni astmë. Të qenit mbipeshë mund të vështirësojë frymëmarrjen, dhe disa njerëz kanë vështirësi në frymëmarrje nëse ato rëndohen. Gjithashtu supozohet që të qenit mbipeshë inkurajon sëmundjen Zbaticë acid (gastro-ezofageal sëmundje zbaticë) GORD, e cila mund të jetë një shkaktar i astmës për disa njerëz.

Ndërkohë që ka dëshmi që të qenit obez është një faktor rrezikues për zhvillimin e astmës, ka gjithashtu edhe disa dëshmi që provojnë të kundërtën.

Rezultatet e një studimi nga Shkolla Mjekësore Harvard, publikuar në Arkivat e mjekësisë së brendshme në Nëntor 1999, tregoi se njerëzit obezë (e matur nga indeksi i masës së trupit BMI-Body Mass Index) kanë më shumë mundësi të zhvillojnë sëmundjen e astmës sesa njerëzit jo obezë. Rreziku i astmës rritet me rritjen e BMI-së, duke qenë 2.7 herë më shumë. Studimi i udhëhequr nga  Dr Carlos A. Camargo Jr, përfshiu 85.911 infermiere femra amerikane të regjistruara.

Gjithashtu studimi nuk zbulon saktësisht sesi rreziku i astmës është rritur nga obeziteti, Dr Camargo argumenton se kjo mund të jetë pasi pesha e tepërt bllokon rrugët e frymëmarrjes, duke i zvogëluar ato dhe duke i bërë më shumë të ndjeshme ndaj të ftohtit dhe shkaktarëve të tjerë të astmës.

Në anën tjetër, një studim Australian me rreth 200 të rritur gjeti se gjithashtu të rriturit me obezitet të rëndë kishin më shumë gulçime dhe vështirësi në frymëmarrje – e cila mund të sugjerojë një diagnostikim të astmës – ata nuk kishin një normë të lartë të ndjeshmërisë së frymëmarrjes, ose pengesë që mund të përdoret për diagnostikimin e astmës.

Grupi nënpeshë në studim kishte rritur simptomat e gulçimit, rritje të përgjegjshmërisë të frymëmarrjes dhe zvogëlim të funksionit të mushkërisë por pa rritje në përdorimin e ilaçeve të astmës.