Kallot

Këmbët mund të përbëjnë një burim të madh shqetësimesh të rënda shëndetësore, duke e bërë të ecurën shumë të vështirë.

Ndërmjet shkaqeve më të zakonshme të këmbëve janë kallo-t. Këto janë zona të ngritura të trashësië së shtresave të sipërfaqes së lëkurës. Kjo është quajtur si shtresa keratinë. Kur kjo trashet gjendja është quajtur hiperkeratozë.

Kallot zakonisht gjenden në vendet që ka presion. Ato zakonisht janë rezultat i këpucëve të këqija, por gjithashtu mund të ndodhin nëse këmbët tuaja kanë një formë anormal-e. Ato zakonisht ndodhen në pjesë të trupit ku ndodh presioni, p.sh. në gishtat e një personi që luan kitarën.

Kallot zakonisht janë të mëdha dhe gjenden në pjesën e prapme të këmbës, por edhe në pjesën e parme ose në bazamentin e gishtit të katërt – vendi ku ndodh presioni.

Trajtimet e kallove

Mënyra më e mirë për trajtimin e kallove është për të hequr pjesën e fortë, keratinën në një bazë të rregullt. Kjo mund të bëhet duke e fërkuar me gur steril dhe të përshtatshëm. Trajtimin më të mirë të kallove e bën mjeku ose podiatristi. Përgatitje të shumta janë të pranishme për të ndihmuar zonën e hiperkeratozës.

Gjithashtu edhe parehatitë e kallove shpesh rregullohen lehtë, problemi rikthehet kur vazhdojnë të vishen këpucët e gabuara. Nëse ndryshimi i këpucëve nuk sjell përmirësim, mund të jetë ndihmuese vizita tek podiatristi.

Udhëheqës vizual: Njihuni me disa probleme të zakonshme të dhimbjes së këmbëve

[ssba_hide]

Udhëheqës vizual: 18 Pyetje "të sikletshme" për bukurinë

[ssba_hide]

Informacion i përgjithshëm

Problemet e zakonshme të këmbëve përfshijnë këmbët që mbajnë erë, infeksionet fungale të thonjve, verruce-t, lythat, kallot dhe thembrat e plasaritura. Disa nga këto gjendje janë të shkaktuara nga infeksionet fungale, të përhapura nga mjediset e lagështa si dushet, dhomat e ndërrimit, ose janë të lidhura me djersitjet e shumta, ndërkohë që të tjerat janë të lidhura me pikat e presionit në këmbë dhe varen edhe nga lloji i këpucës së veshur.

Këmbë që mbajnë erë

Këmbët me erë të keqe shkaktohen zakonisht nga djersitja e tepruar dhe një tejrritje e kërpudhave ose baktereve. Kjo, gjithashtu rrit rrezikun e zhvillimit të kushteve të tjera të tilla si infeksionet fungale të thonjve dhe këmbëve.

Këmbët e atletit

Këmbët e atletit janë një infeksion fungal i zakonshëm i lëkurës ndërmjet gishtave, që mund të zhvillohet në këmbën tuaj nëse nuk trajtohet.

Ajo shfaqet si e arnuar, lëkurë e bardhë, e plasaritur, ndonjëherë me zona të kuqe të dukshme nën të. Këmbët e atletit mund të shkaktojnë kruarje, djegie ose thumbim dhe mund të kenë një erë të pakëndshme. Ajo përhapet nëpërmjet lagështirës së dyshemesë dhe ndarjes së këpucëve apo peshqirëve, dhe kërpudhave që lulëzojnë në mjedise të ngrohta dhe me lagështi.

Infeksionet fungale të thonjve

Infeksionet fungale të thonjve, shpesh shkaktohen nga zhvillimi i infeksionit të këmbëve të atletit por mund të ndodhin edhe më vete. Gishti juaj i këmbës duket i madh dhe i çngjyrosur (i bardhë ose i verdhë) dhe mund të jetë i brishtë. Këto infeksione janë më të vështira për t’u trajtuar pasi i gjithë thoi duhet të rritet jashtë.

Verrucet (lythi i këmbës)

Verruce-t, të quajtura edhe lythat e shputës, janë gjetur në tabanin e këmbës suaj. Ata janë bërë të sheshtë nga pesha e trupit tuaj që shtyn poshtë për në këmbët tuaja. Ato mund të duken si një zonë e rrumbullaktë, e trashë e lëkurës, me një sipërfaqe të pabarabartë ose pak të trazuar. Verrucet mund të duken të bardha apo gri dhe mund të jenë të vogla, me njolla të zeza në to. Ato janë shpesh të dhimbshme.

Këmbët: Si të kujdeseni për këmbët tuaja

Problemet e këmbëve përfshijnë këmbët e atletit, kallot, këmbët që mbajnë erë dhe infeksionet e gishtit të madh të këmbës.

 • Këmbët e atletit janë një infeksion fungal – gjithashtu të quajtur tinea pedis. Ajo është ngjitëse nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë, dyshemeve të lagështa dhe ndarjes së këpucëve me të tjerët.
 • Kallo-t janë zona të forta të lëkurës dhe që ndërtohen nga presioni i këpucëve ose fërkimi.
 • Këmbët që mbajnë erë zakonisht janë shkaktuar nga djersistja e madhe dhe mbirritja e baktereve.
 • Infeksionet e gishtave janë zakonisht rezultat i infeksioneve fungale, një gjendje e quajtur onikomikozë. Gishtat e prekur nga onikomikoza janë shpesh të çngjyrosur ose të verdhë.

Çfarë mund të bëni për t’u kujdesur për këmbët tuaja?

Më poshtë do të gjeni shumë hapa që çojnë drejt këmbëve të shëndetshme.

 • Vishni sandale me një gisht në dushe publike, të tilla si në kampe dhe palestër, për të ndihmuar në parandalimin ndaj marrjes së këmbëve të atletit;
 • Lajini këmbët dy herë në ditë dhe thajini ato, veçanërisht përreth gishtave. Përdorni një peshqir të pastër;
 • Ndërroni çdo ditë çorapet tuaja dhe vishini pambuku, jo sintetike;
 • Lajini çorapet dhe peshqirat tuaja në një temperaturë të lartë;
 • Vishni këpucë lëkure të përshtatshme në mënyrë që të lejoni këmbët tuaj që të marrin frymë (këpucët sintetike rrisin sasinë e djersës) ose sandale dhe këpucë të hapura për të lejuar që ajri të qarkullojë lirshëm;
 • Kur vendosni ilaçin e kallove, sigurohuni që të mos vendoset në një zonë të shëndetshme, të painfektuar.

Kur duhet të kërkoni këshillën mjekësore?

Të gjitha gjendjet e mësipërme mund të trajtohen: disa ilaçe që janë të pranishme në farmaci, ndërsa të tjerat, veçanërisht për infeksionet fungale të thonjve mund të kërkojnë recetë nga mjeku. Ju duhet gjithashtu të kërkoni këshillën mjekësore nëse:

 • Ju vuani nga diabet-i, juve mund t’ju mungojnë disa ndjenja të këmbëve që mund të çojnë në komplikacion-e, siç është ulçera (ulçerë);
 • Ju jeni i moshuar dhe mund të keni qarkullim të dobët;