Kanceri i mushkërive: Trajtimi

Zgjedhja e trajtimit nga ana juaj varet nga faza në të cilën është kanceri, gjendja juaj e përgjithshme shëndetësore dhe kapaciteti i frymëmarrjes, si edhe nga dëshirat tuaja.

 • Kanceri i mushkërive i qelizave jo të vogla mund të trajtohet me anë të kirurgjisë, radioterapisë ose kemioterapisë.
 • Kanceri i mushkërive i qelizave të vogla zakonisht trajtohet me anë të kemioterapisë. Disa persona me kancer në njërën mushkëri (sëmundje e kufizuar) do t’i nënshtrohen radioterapisë në kraharor dhe në tru (të quajtur radioterapi parandaluese ose profilaktike). Meqenëse ai përhapet qysh herët, kirurgji-a nuk përdoret shpesh për këtë lloj të kancerit.
 • Mesothelioma është rrallëherë e mundur të largohet me anë të ndërhyrjes kirurgjik-ale. Megjithatë, personat zakonisht kanë lloje të tjera trajtimi, si kemioterapinë ose thoracentesis për të ngadalësuar përparimin e sëmundjes apo për të ndihmuar të menaxhohen simptomat.

Studimet tregojnë që lënia e duhanit do të përmirësojë shanset tuaja për të reaguar ndaj trajtimit. Në qoftë se ju tymosni duhan, ekipi mjekësor ka mundësi t’ju kërkojë lënien e duhanit para se të bëni një operacion.

Kirurgjia

Heqja me anë të një ndërhyrje kirurgjikale e një tumor-i ofron shansin më të mirë të një kurim-i për pacientët që kanë një fazë të hershme të kancerit. Ekipi mjekësor do të shikojë nëse kanceri është përhapur përtej mushkërive apo jo, gjendjen tuaj të përgjithshme dhe kapacitetin e frymëmarrjes. Ata do të vlerësojnë nëse ndërhyrja përbën një alternativë për ju.

Llojet e kirurgjisë së mushkërive

Ekzistojnë disa lloje të kirurgjisë së mushkërive.

 • Prerje: Hiqet vetëm një pjesë e mushkërisë dhe jo një lob;
 • Lobektomi: Hiqet një lob i mushkërisë;
 • Pneumoktomi: Hiqet një mushkëri e tërë.

Në qoftë se kanceri është përhapur ose në qoftë se ju keni mesotelioma në abdomen-in tuaj, ju mund t’i nënshtroheni një lloji tjetër kirurgjie.

Pas një operacioni

A mund të jetë kanceri i pankreasit kanceri i dytë më vdekjeprurës në 2030-ën?

Ekspert-ët e SHBA thonë se parashikimet theksojnë nevojën për më shumë kërkime rreth kësaj sëmundjeje të vështirë për t’u diagnostikuar dhe trajtuar.

Kërkimet e reja parashikojnë se kancer-i pankreatik është i destinuar të bëhet kanceri i dytë më vdekjeprurës në SHBA në vitin 2030.

Nëse parashikimet janë të sakta, kanceri pankreatik do të tejkalojë kancerin e gjirit, prostatë (prostata) dhe kancerin kolo-rektal, duke përfunduar e dyta vetëm pas kancerit të mushkërive, që është kanceri më vdekjeprurës në vend.

“Në përgjithësi, shkalla e vdekshmërisë nga kanceri në SHBA është në rënie çdo vit”, tha autori i studimit Lynn Matrisian, nën/kryetare e kërkimit dhe çështjeve mjekësore në Rrjetin e Veprimit Kundër Kancerit Pankreatik, në Manhattan Beach, Kaliforni.

“Dhe numri i vdekjeve të shkaktuara nga llojet e ndryshme të kancerit madhor, të tillë si kanceri i mushkërive, ai kolorektal dhe i kancerit të gjirit po ndjekin këtë trend dhe janë në rënie. Megjithatë, është bërë pak progres me kancerin pankreatik dhe ne e dinim se nuk ka ndjekur këtë model”, tha ajo.

Pse?

Matrisian vuri në dukje një kombinim faktorësh, duke përfshirë edhe plakjen e popullsisë, rritjen relative të popullatës minoritare në rrezik të lartë dhe një mungesë e fondeve të kërkimit mbi kancerin pankreatik.

Faktorë të tjerë të rëndësishëm janë vështirësitë në diagnostikimin e hershëm të kancerit pankreatik dhe nevoja për trajtime të përmirësuara.

“Pankreas-i gjendet thellë brenda barkut”, tha ajo dhe organi është i vështirë për të ndërhyrë, për t’u shqyrtuar dhe për t’u bërë i dukshëm me metodat konvencionale të skanimit. Përveç kësaj, “nëse pacienti shfaq ndonjë simptomë, ato janë shpesh mjaft të paqarta dhe jospecifike”, tha Matrisian.

Fakti që pankreasi është i rrethuar nga inde të dendura që bllokojnë medikamentet është gjithashtu një faktor, shtoi ajo, siç është edhe tendenca e sëmundjes për të filluar përhapjen në një fazë të hershme të saj.

Raporti i Matriasan është publikuar në internet në 19 maj, në revistën shkencore Cancer Research.

Informacion i përgjithshëm

Lënia e duhanit nuk është e thjeshtë, por përfitimet e shëndetit janë mbresëlënëse dhe kanë efekt vetëm brenda disa orëve ose ditëve pas lënies. Gjithashtu do të pëmirësohet shëndeti i njerëzve përreth jush duke i ruajtur në këtë mënyrë nga ekspozimi i duhanit të dorës së dytë.

Është e rëndësishme për ta lënë duhanin në çfarëdolloj moshe. Nëse jeni shtatzënë, është e shëndetshme për fëmijën tuaj që ta lini duhanin.

Duhanpirësit që nuk e lënë kanë një në dy shanse që të vdesin nga një sëmundje e lidhur me pirjen e duhanit, më së shpeshti nga kancer-i mushkërive dhe sëmundjet e tjera të mushkërive, si dhe sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru.

Një nga arsyet që njerëzit dështojnë në lënien e duhanit, është të qenit të paaftë për t’i shpëtuar tundimit të marrjes së nikotinës. Pjesa më e madhe e njerëzve që pinë duhan bëhen të varur nga nikotina dhe kur ato e lënë cigaren ato vuajnë nga varësia e saj.

Simptomat e varësisë së nikotinës janë:

 • Dëshira për duhanpirje;
 • Të ndjerit irritues, në ankth apo në depresion;
 • Dhimbje koke;
 • Mungesë përqendrimi;
 • Vështirësi për të fjetur;
 • Një rritje e përkohshme në oreks dhe shtim në peshë.

Terapia e zëvendësimit të nikotinës

Terapia e zëvendësimit të nikotinë-s konsiston në marrjen e nikotinës pa efektet e dëmshme të pirjes së duhanit. Çamçakëzi është një nga format më të përdorura zakonisht. Terapia e zëvendësimit të nikotinës mund të përdoret për të reduktuar simptomat e tërheqjes së nikotinës dhe me mbështetjen e duhur, do t’ju bëjë që të keni më pak gjasa për të filluar duhanin përsëri. Sasia e zëvendësimit të nikotinës duhet të reduktohet gradualisht gjatë tetë deri 12 javëve, kështu që gradualisht do të zvogëlohet marrja e nikotinës.

Terapia e zëvendësimit të nikotinës duhet të përdoret në kombinim me strategji të tjera. Kjo do të thotë të pyesësh dhe t’ju kërkosh familjarëve dhe miqve ndihmë, dhe të shmangen njerëzit që mund t’ju kurajojnë për të pirë.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

Kanceri mushkrive: Ç'fare duhet të dini!

Kancer-i mushkërive është rritja e qelizave abnormale brenda mushkërive. Këto qeliza riprodhohen në një normë shumë më të madhe sesa qelizat normale. Qelizat abnormale rrinë së bashku dhe formojnë një grup ose masë, të njohur si tumor. Nëse qelizat abnormale fillojnë të rriten në mushkëri, kjo është e njohur si tumori primar i mushkërive.

Cilat janë dy llojet kryesore të kancerit të mushkërive?

Kanceri që zhvillohet në mushkëri është i ndarë në dy lloje kryesore: kanceri i qelizave jo të vogla të mushkërive dhe kanceri i qelizave të vogla të mushkërive, në varësi sesi qelizat duken nën mikroskop.

Kanceri i qelizave jo të vogla të mushkërive, që është lloji më i zakonshëm i kancerit të mushkërive, në rreth 80% të të gjithë kancerave të mushkërive, ka të bëjë me qelizat që prekin tubat në mushkëri dhe rrugët e frymëmarrjes. Kanceri i qelizave të vogla të mushkërive, që kanë tendencë që të fillojnë në mesin e mushkërive dhe janë shumë fort të lidhura me pirjen e duhanit, duke përfshirë rreth 20% të të gjithë kancerit të mushkërive.

Çfarë e shkakton kancerin e mushkërive?

Pirja e cigares është shkaku kryesor i kancerit të mushkërive. Mbi 90% e rasteve të sëmundjes janë të shkaktuar nga duhanpirja. Megjithatë, nuk dihet se përse një duhanpirës zhvillon kancerin e mushkërive ndërkohë që të tjerët jo. Edhe pse e pazakontë nën moshën 40 vjeç, rreziku i zhvillimit të kancerit të mushkërive rritet ndjeshëm pas moshës 50 vjeçare. Sa më i ri të jetë një person kur fillon pirjen e duhanit, aq më i lartë është rreziku i zhvillimit të kancerit të mushkërive.

Mjeku juaj do të bëjë një sërë testesh për të konfirmuar diagnozë-n tuaj dhe për të zhvilluar planin e trajtimit. Disa nga këto teste mundet gjithashtu që të shfaqen nëse kancer-i është shpërndarë në pjesë të tjera të trupit.

Rrezet X të kraharorit

Rrezet X janë skanime të dhimbshme të kraharorit që mund të shfaqin tumori-n 1 cm të gjatë. Tumoret e vegjël dhe të fshehur jo gjithmonë shfaqen nëpërmjet rrezeve X, kështu që juve do t’ju duhet të bëni teste të mëtejshme.

Skanimi CT

Një skanim CT (tomografi e kompjuterizuar) përdor rrezet X  dhe kërkon që të marrë pamjen 3–dimensionale brenda trupit tuaj. Skanimet CT zakonisht bëhen në spital ose me shërbimin radiologji-k dhe mund të përdoren për të identifikuar tumoret e vegjël. Ato mundet gjithashtu të shfaqin nyja limfatike apo tumore në pjesë të tjera të trupit.

Juve mund t’ju kërkohet që të mos pini ose hani për disa orë, përpara skanimit CT.  Jodi gjithashtu mund të injektohet në vena në krahun tuaj për të bërë pamjen e skanimit të qartë.

Skanimi CT është i dhimbshëm dhe merr rreth 10 minuta. Përpara skanimit, tregoji grupit të kujdesit shëndetësor nëse ju jeni alergji-k ndaj jodit ose peshkut.

Skanimi PET

Skanimi PET është një test i specializuar imazhi që është i pranishëm në pjesën më të madhe të spitaleve. Ai është e domosdoshëm në diagnostikimin e kancerit të mushkërive kur biopsi-a nuk është e mundur. Skanimi PET mundet gjithashtu të përdoret në fazat e kancerit të mushkërisë ose për të gjetur kancerin që është shpërndarë në pjesë të tjera të trupit.

Ju do të injektoheni me një zgjidhje të glukozë-s radioaktiv-e. Lëngut i duhet 30-90 minuta për të shkuar nëpër trupin tuaj, më pas ju do të keni një skanim të trupit. Skanimi tregon “pikat e nxehta” në trup, ku lëngu ka akumuluar – kjo ndodh kur qelizat janë aktive, si qelizat e kancerit.

Unë bëra skanimin PET dhe mund të them se kanceri ishte vetëm në mushkërinë e djathtë dhe në një nyje limfatike pranë. – Pacienti

Citologjia sputum

Testi i citologji-së sputum është një ekzaminim i gëlbazës së lëngshme ose mukus-it nga mushkëritë tuaja (gëlbaza).

Kancer-i mushkërisë është njëri prej shumë pak kancerave që ka një sërë shkaqesh dhe faktorësh të vërtetuar dhe të njohur.

Duhani

Rreth një në 10 duhanpirës zhvillon kancerin e mushkërisë, por studimet kanë treguar se ekspozimi ndaj tymrave shkakton kancerin e mushkërive në 9 njerëz nga 10 gjithsej.

Thithja e tymit të cigares së dikujt tjetër (pirja pasive ose e dorës së dytë) mund të shkaktojë kancerin e mushkërisë.

Nëse ju jeni një duhanpirës

Pjesa më e madhe e njerëzve e kanë filluar pirjen e duhanit kur kanë qenë të rinj, në momentin kur ato kanë qenë të palajmëruar rreth rreziqeve të shëndetit.

Pirja e duhanit është varësi dhe kjo është arsyeja kryesore se përse duhanpirësit vazhdojnë të pijnë duhan edhe pse shumë njerëz përpiqen ta lënë atë.

Mjekët tuaj e kuptojnë këtë dhe do ta konsiderojnë ndërkohë që kujdesen për ju. Ata nuk duhet t’ju paragjykojnë negativisht sepse ju jeni (apo ishit) duhanpirës.

Joduhanpirësit të cilët kanë qenë të ekspozuar ndaj tymit të dorës së dytë shpesh kanë një rrezik 20-30% më të lartë të zhvillimit të kancerit të mushkërive se sa joduhanpirësit të cilët nuk kanë qenë të ekspozuar. Njerëzit të cilët kurrë nuk kanë pirë dhe nuk kanë qenë rreth e rrotull tymit të dorës së dytë kanë një rrezik 0.5% ndaj të zhvilluarit të kancerit të mushkërive.

Ekspozimi ndaj asbestit

Edhe pse përdorimi i asbestit është ndaluar që nga viti 2003, ai ende mund të jetë në disa ndërtesa të vjetra. Njerëzit të cilët janë të ekspozuar ndaj asbestit kanë një rrezik më të madh ndaj kancerit. Disa njerëz janë të ekspozuar ndaj asbestit në punë ose gjatë rinovimeve të shtëpive.

Ekspozimi ndaj elementëve të tjerë

Kontakti me përpunimin e çelikut, nikelit, kromit dhe qymyrgurit mund të jetë gjithashtu një faktor rreziku. Ekspozimi ndaj rrezatim-it dhe ndotjeve të tjera të ajrit, të tilla si tymi, nafta, gjithashtu rrisin rrezikun e kancerit të mushkërive.

Cilat janë simptomat?

Simptomat kryesore të kancerit të mushkërive janë:

 • Kollë e thatë ose ndryshim në kollën kronike;
 • Dhimbje gjoksi ose frymëmarrje të vështirësuar;