Përdorimet

Sarkoma (tumor) e indit të butë, mielomë, limfoma Hodgkin, karcinomë në gjëndra tiroide etj.

Efektet anësore

Nekrozë e indit në vendin e injektim-it, ndjenjë të vjelle dhe vjellje të theksuara, mielosuprimim (prision në palcë), alopeci (rënie flokësh), parestezi (letargji), anoreksi (mungesë oreks-i).

Dozimi

Sipas skemës.

Format farmaceutike dhe dozat

Injeksion: 100 mg, 200 mg.

Udhëheqës vizual: Kanceri lëkurës

[ssba_hide]

Kancer-i mushkërive është një tumor malinj në indet e një ose të dy mushkërive.

Disa njerëz kanë kancerin primar që ka filluar në mushkëri. Disa të tjerë kanë kancerin që ka filluar në ndonjë pjesë tjetër të trupit dhe është përhapur në mushkëri (kancer sekondar ose metastazë).

Cilat janë llojet e ndryshme?

Ekzistojnë lloje të ndryshme të kancerit të mushkërive, të cilat janë klasifikuar në bazë të llojit të qelizave që janë prekur.

Kanceri i mushkërive me qeliza jo të vogla (NSCLC)

Përbën 75-80% të kancerit të mushkërive. Ai prek kryesisht qelizat që lidhin tubat në mushkëri dhe rrugët e frymëmarrjes.

NSCLC është klasifikuar në:

  • Qelizat karcinomë;
  • Adenokarcinomë;
  • Qelizat e mëdha karcinomë.

Kanceri i mushkërisë me qeliza të vogla (SCLC)

Përbën 15–20% të kancerit të mushkërive. SCLC tenton të fillojë në mes të mushkërive, dhe kjo zakonisht përhapet herët. Kancerat janë të emëruar për mënyrën sesi qelizat paraqiten kur shihen në një mikroskop.

Llojet përfshijnë:

  • Qelizat e vogla karcinoma;
  • Qelizat e miksuara të vogla/qelizat e mëdha karcinoma;
  • Qelizat karcinoma të vogla të kombinuara.

Mesothelioma

Përbën një lloj të rrallë kanceri që prek membranë-n mbrojtëse rreth pjesës së brendshme të organeve të trupit (mezotelium). Mezotelium zakonisht prek membranat pleural-e (pleura) rreth mushkërive, por ajo mund të ndodhë edhe në rreshtim të barkut ose rreth zemrës.

Mesothelioma shkaktohet pothuajse gjithmonë nga ekspozimi ndaj asbestit, mineral i përdorur në disa materiale ndërtimi. Në pjesën më të madhe të rasteve, zhvillimi i mesothelioma ndodh 25–50 vjet pas ekspozimit të asbestit.

 

 

Gjatë jetës sonë, qelizat e shëndetshme në trupin tonë ndahen dhe zëvendësojnë veten e tyre në një sekuencë të kontrolluar. Ndonjëherë, një qelizë fillon të riprodhojë parregullsi pa ndonjë arsye të dukshme. Këto qeliza jonormale ndarëse mund të përhapen në pjesët e tjera të trupit dhe të fillojnë të riprodhohen. Përhapja e këtyre qelizave kanceroze është një proces i quajtur metastazë. Përfundimisht ky ind jonormal ndërhyn në aftësinë e trupit dhe qelizat e veta, organet dhe strukturat e tjera, për të kryer funksionin e tyre normal dhe mund të rezultojë në sëmundje ose vdekje.

Termi “kancer” është aplikuar në më shumë se 100 sëmundje që prek afërsisht çdo pjesë të trupit. Të gjitha mund të jenë potencialisht kërcënuese për jetën. Ato të gjitha kanë shkaqe të ndryshme, shkaktojnë simptoma të ndryshme dhe agravohen (shpejtësia ndaj të cilave ato shpërndahen). Megjithatë, pjesa më e madhe e kancerave ndahen në 4 kategori kryesore:

  • Karcinomëështë kanceri më i zakonshëm i diagnostikuar që prek lëkurën, mukus-in e membranë-s, mushkëritë, gjinjtë, pankreas-in dhe organe e gjëndra të tjera.
  • Leuçemi (leukemi) – këto janë kancera të gjaku-t dhe inde të formimit të gjakut dhe nuk formojnë tumor-e solide.
  • Sarkomaështë kancer që prek kockat, muskujt e indet dhe përfshin shumë lloje të rralla kancerash.
  • Limfomëështë një lloj kanceri që prek sistemin limfatik (sistemi limfatik – një lidhje të qelizave që është një pjesë e rëndësishme e sistemit imun të trupit – sistemi imunitar).

Formimi i tumorit

Një tumor ose gjëndër është një grumbull i parregullt i qelizave ndarëse. Shumica, por jo të gjitha kancerat, formojnë tumore. Tumoret malinj ose kanceroze grumbullohen nga qelizat e shëndetshme të trupit, që ndërhyjnë me funksionet e trupit, barazojnë ushqimet nga indet e trupit dhe formojnë tumore të reja në pjesë të tjera të trupit.

Çfarë e shkakton kancerin?