Çfarë është një infeksion mykotik i thonjve

Një infeksion mykotik i thonjve është një myk i cili futet në thonjtë e gishtave të dorës, të këmbës apo në lëkurën nën thoin tuaj, zakonisht përmes një prerje të vogël.

Thoi i infektuar i këmbës zakonisht merr një ngjyrë të bardhë apo të verdhë. Disa herë, ai është i dhimbshëm.

Thonjtë e këmbëve që ekspozohen ndaj lagështisë dhe të ngrohtit shumë, kanë më shumë të ngjarë që të infektohen nga një myk. Kjo mund të ndodhë nga përdorimi i këpucëve me djersë e shpesh edhe nga ecja këmbëzbathur në dyshemenë e banjës.

Myku i thonjve të këmbës zakonisht nuk ka nevojë për trajtim, përveç rastit kur shkakton dhimbje. Shpesh ai përsëritet edhe pasi është pastruar.

Çfarë e shkakton atë?

Infektimet mykotike mund të shkaktohen nga tre lloje të ndryshme myku, të vetme apo në kombinim me njëri tjetrin:

 • Dermatofitet janë një lloj myku i cili mund të rritet në lëkurë dhe në thonj. Ato nuk pushtojnë indet më të thella të trupit. Dermatofiti më i zakonshëm, Trichophyton rubrum shkakton shumicën e rasteve të sëmundjes që quhet këmba e atletit. Kjo nga ana e vet mund të infektoj thonjtë e gishtave të këmbëve. Ju mund të infektoheni nga kontakti me objektet që kanë dermatofite në to, si veshje, këpucë, gërshërët, limat e thonjve, dysheme të banjave dhe depove dhe qilima. Dermatofitet shkaktojnë pothuaj të gjithë infeksionet mykotike të thonjve të këmbëve.
 • Tharmet janë një lloj myku që rritet në lëkurë dhe në thonj. Ata janë të pranishëm normalisht në trupin e njeriut. Një sëmundje, antibiotikët dhe përdorimi i pilulave për kontrollin e lindjeve, si edhe probleme të sistemit imun mund të lejojnë një rritje të tepruar të tharmeve, gjë që çon në infeksion.
 • Myshqet (të quajtura shpesh jo dermatofite) janë një lloj myku që zakonisht rritet në dhe e mund të rritet në lëkurë dhe në thonj. Ato zakonisht nuk transmetohen nga një njeri tek tjetri.
Udhëheqës vizual: Njihuni me disa probleme të zakonshme të dhimbjes së këmbëve

[ssba_hide]

Infeksionet kërpudhore

Infeksioni kërpudhor i thonjve ndodh kur një kërpudhë sulmon një thua të gishtit të dorës, thoin e madh të këmbës, ose lëkurën nën thua, që quhet shtrati i thoit. Kërpudha mund t’i sulmojë thonjtë nëpërmjet çarjeve të vogla në lëkurën rreth thoit ose në hapsirën mes thoit dhe shtratit të tij.
thoi
Nëse jeni të shëndetshëm, një infeksion kërpudhor i thoit, ndoshta nuk do t’ju shkaktojë probleme serioze. Vendi i infektuar mund të duket keq, mund t’ju dhembë apo t’ju dëmtojë thoin ose shtratin e tij.

Infeksioni kërpudhor i thoit mund të sjellë probleme shumë serioze në qoftë se ju keni diabet apo një sistem të dobët imunitar. Bisedoni me mjekun për të gjetur mënyrën më të mirë të trajtimit të një infeksioni të thoit, nëse keni ndonjë nga këto probleme.

Çfarë e shkakton infeksionin kërpudhor të thoit?

Pllakëzat e bardha (këto formohen nga një organizëm njëqelizor, i cili riprodhohet vetë), myku dhe disa lloje të ndryshme kërpudhash mund të shkaktojnë infeksione kërpudhore të thonjve. Shumica shkaktohen nga i njëjti lloj kërpudhe që shkakton këmbën e atletit.

Kërpudhat rriten më mirë në të ngrohtë, në vende me lagështirë dhe mund të përhapen nga njëri person tek tjetri. Ju mund të merrni një infeksion kërpudhor të thonjve nga ecja zbathur në dushe publike ose pishina ose duke ndarë sende personale, të tilla si peshqiri dhe prehësja e thonjve. Nëse keni këmbë atleti, kërpudhat mund të përhapen nga lëkura drejt thonjve.

Ju keni më shumë gjasa të merrni një infeksion të thonjve në qoftë se:

 • Jeni më shumë se 60 vjeç;
 • Keni diabet ose një sistem të dobët imunitar (sistemi imunitar);
 • Keni një lëndim të thoit, si një copë shtesë thoi (ajo pjesa e shtuar dhe e dhimbshme që del në anë të tij) ose një thua këmbe të hyrë në mish;
 • Vishni këpucë që bëjnë këmbët të lagështa apo me djersë;
 • Jetoni ose punoni në një vend të nxehtë dhe të lagësht.

Cilat janë simptomat?

Thoi i prekur nga një infeksion kërpudhor mund:

 • Të zverdhet apo të zbardhet;
 • Të trashet;
 • Të thyhet ose të ndahet, madje mund të shkëputet i gjithi nga lëkura.
Këmba e atletit

Këmba e atletit është një infeksion fungal i lëkurës, që është gjithashtu i njohur si tinea pedis (infeksion mikotik i këmbës) dhe nuk shfaqet vetëm tek atletët. Infeksioni që shkakton këtë gjendje – Trichophyton, zhvillohet në zonat që janë të njoma dhe të ngrohta; në zonën në mes të këmbëve që është një zonë veçanërisht e ndjeshme. Nëse nuk trajtohet, ajo mund të shkaktojë skuqje dhe kruarje edhe në pjesë të tjera të trupit, veçanërisht në ije ku infeksioni ndonjëherë është quajtur si “kruarja e nyjeve” (tinea cruris). Tinea pedis zakonisht është e ripërsëritshme, pasi infeksioni mund të qëndrojë nën gishta dhe të rishfaqet kur gjëndja është e favorshme.

Shkaqet e këmbës së atletit

Infeksioni që shkakton këmbën e atletit, mund të gjëndet në dysheme,çorape dhe rroba. Veshja e këpucëve jo të mirë ventiluara dhe të çorapeve të lagura mund të shkaktojë që këmba të fillojë të zhvillojë infeksionin. Gjithashtu kjo gjendje është shumë e papërshtatshme për pjesën më të madhe të njerëzve, pasi ajo hap plagë dhe me raste infeksioni rëndohet.

Simptomat e këmbës së atletit

 • Kruarje, thumbim dhe djegie këmbe;
 • Plasaritje lëkure, veçanërisht ndërmjet gishtave dhe ndonjëherë në këmbë. Në raste të rënda ajo mund të shkaktojë gjakderdhje;
 • Gjithashtu, në raste të rënda mund të ndodhë çarja e thembrës;
 • Flluskat.

Simptomat në shkallët e avancuara

Në shkallë të avancuara mund të ndodhin disa nga simptomat e mëposhtme:

 • Lëkurë e bardhë dhe e lagësht;
 • Erë të keqe këmbësh;
 • Trashësi dhe çngjyrosje të thonjve nëse edhe ato janë të infektuar;
 • Dhimbje në zonat e infektuara;
 • Prerjet e lëkurës për shkak të flluckave.

Infeksioni fungal i thonjve (onikomikozë) mund të ndodhë edhe pa shenja ose simptoma të këmbës së atletit.

Këmbët: Si të kujdeseni për këmbët tuaja

Problemet e këmbëve përfshijnë këmbët e atletit, kallot, këmbët që mbajnë erë dhe infeksionet e gishtit të madh të këmbës.

 • Këmbët e atletit janë një infeksion fungal – gjithashtu të quajtur tinea pedis. Ajo është ngjitëse nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë, dyshemeve të lagështa dhe ndarjes së këpucëve me të tjerët.
 • Kallo-t janë zona të forta të lëkurës dhe që ndërtohen nga presioni i këpucëve ose fërkimi.
 • Këmbët që mbajnë erë zakonisht janë shkaktuar nga djersistja e madhe dhe mbirritja e baktereve.
 • Infeksionet e gishtave janë zakonisht rezultat i infeksioneve fungale, një gjendje e quajtur onikomikozë. Gishtat e prekur nga onikomikoza janë shpesh të çngjyrosur ose të verdhë.

Çfarë mund të bëni për t’u kujdesur për këmbët tuaja?

Më poshtë do të gjeni shumë hapa që çojnë drejt këmbëve të shëndetshme.

 • Vishni sandale me një gisht në dushe publike, të tilla si në kampe dhe palestër, për të ndihmuar në parandalimin ndaj marrjes së këmbëve të atletit;
 • Lajini këmbët dy herë në ditë dhe thajini ato, veçanërisht përreth gishtave. Përdorni një peshqir të pastër;
 • Ndërroni çdo ditë çorapet tuaja dhe vishini pambuku, jo sintetike;
 • Lajini çorapet dhe peshqirat tuaja në një temperaturë të lartë;
 • Vishni këpucë lëkure të përshtatshme në mënyrë që të lejoni këmbët tuaj që të marrin frymë (këpucët sintetike rrisin sasinë e djersës) ose sandale dhe këpucë të hapura për të lejuar që ajri të qarkullojë lirshëm;
 • Kur vendosni ilaçin e kallove, sigurohuni që të mos vendoset në një zonë të shëndetshme, të painfektuar.

Kur duhet të kërkoni këshillën mjekësore?

Të gjitha gjendjet e mësipërme mund të trajtohen: disa ilaçe që janë të pranishme në farmaci, ndërsa të tjerat, veçanërisht për infeksionet fungale të thonjve mund të kërkojnë recetë nga mjeku. Ju duhet gjithashtu të kërkoni këshillën mjekësore nëse:

 • Ju vuani nga diabet-i, juve mund t’ju mungojnë disa ndjenja të këmbëve që mund të çojnë në komplikacion-e, siç është ulçera (ulçerë);
 • Ju jeni i moshuar dhe mund të keni qarkullim të dobët;