Trajtimet e kancerit të zorrëve

Fazat e kancerit të zorrëve

Ekzistojnë disa sisteme për të përcaktuar fazat e kancerit të zorrëve. I pari është sistemi ACPS, i treguar më poshtë:

Stadi A – Kanceri gjendet vetëm në muret e zorrës.

Stadi B – Kanceri është përhapur në sipërfaqen e jashtme të mureve të zorrës.

Stadi C – Kanceri është përhapur në nyja limfatike në afërsi të zorrës.

Stadi D – Kanceri është përhapur përtej nyjeve limfatike, në zona të tjera të trupi si mëlçia apo mushkëritë.

Një sistem tjetër i përdorur është ai që quhet sistemi TNM. Ky sistem tregon sa i përhapur është tumor-i (T) në muret e zorrës; a janë infektuar nyjet limfatike (N) dhe a është përhapur kanceri në zona të tjera të trupit (metastazë-M). Në sistemin TNM, çdo shkronje i bashkëngjitet një numër, i cili tregon sa ka përparuar kanceri.

Ndoshta do të dëgjoni edhe për sistemin Dukes, i cili është një sistem më i vjetër, i ngjashëm me sistemin ACPS.

Trajtimi

Trajtimi kryesor për kancerin e zorrës është ndërhyrja kirurgjik-ale. Mund t’ju nevojitet edhe kemioterapi apo radioterapi. Mund t’ju nevojitet vetëm njëra prej tyre, por ndonjëherë mund të nevojitet një kombinim i tyre.

Ndërhyrja kirurgjikale

Ekzistojnë disa lloje të ndërhyrjeve për kancerin e zorrës. Secila prej tyre do të përcaktohet nga vendndodhja e kancerit në zorrë, nga lloji dhe madhësia e kancerit dhe nga përhapja e tij. Doktori do të marrë në konsideratë edhe moshën dhe shëndetin tuaj.

Kirurgji minimalisht invazive

Me termin kirurgji minimalisht invazive, e quajtur ndryshe edhe vrima e çelësit apo kirurgji laparoskopike duhet të kuptojmë një teknikë kirurgjikale, e cila përbëhet prej disa çarje të vogla në vend të një prerjeje të madhe në abdomen.

Kirurg-u fut një tub të hollë dhe fleksibël, i quajtur laparoskop, në një nga çarjet. Laparoskopi ka një dritë dhe një kamera, në mënyrë që kirurgu të shohë brenda abdomen-it dhe të heqë kancerin. Kjo teknikë zakonisht ka më pak dhimbje dhe më pak shenja, një rrezik më të vogël për infeksione dhe shërim më të shpejtë, duke kaluar më pak kohë në spital.

Foshnja juaj tashmë peshon rreth 300 gram dhe është rreth 16.5 cm e gjatë nga koka në të ndenjura dhe rreth 25.4 cm nga koka tek thembra, me madhësinë pothuaj sa të një bananeje. (Për 20 javët e para, kur këmbët e një foshnje janë të mbledhura në gjoks dhe është e vështirë të matet, masat merren nga koka në të ndenjura. Pas 20 javësh, matet nga koka tek shputa). 2

Këto ditë, gëlltitet më shumë, gjë që është një praktikë e mirë për sistemin tretës. Gjithashtu prodhon mekonium, një nënprodukt të zi e ngjitës të tretje-s. Kjo substancë ngjitëse i grumbullohet në zorrë dhe ju do ta shihni atë në pelenën e parë të ndotur.

Si po ndryshon jeta juaj:

Përgëzime! Ju keni arritur në shenjën e gjysmës së rrugës në shtatzëninë tuaj. Maja e mitrës tuaj është pothuaj në një nivel me kërthizën dhe ka të ngjarë që të keni shtuar rreth 4.5 kg në peshë. Prisni të shtoni edhe afërsisht nga 0.5 kg për çdo javë që vjen. (Në qoftë se e keni filluar shtatzëninë nën peshë, mund të keni nevojë të shtoni pak më shumë, në qoftë se ishit mbi peshë, ndoshta pak më pak). Sigurohuni që po merrni mjaft hekur, një mineral që përdoret kryesisht për të prodhuar hemoglobinë-n (pjesë e qelizave të kuqe të gjaku-t, që mbart oksigjenin).

Gjatë shtatzënisë trupi juaj ka nevojë për më shumë hekur që të përballojë volumin e rritur të gjakut, si edhe për foshnjën në rritje dhe për placentën. Mishi i kuq është një nga burimet më të mira të hekurit për gratë shtatzëna. Mishi i shpendëve (veçanërisht mishi i errët) gjithashtu përmban hekur. Disa burime jo shtazore të zakonshme të hekurit janë lakrat, produktet me bazë soje, kumbullat e thata, rrushi i thatë dhe drithërat e forcuara me hekur.

Zhvillimi ndijor i foshnjës tuaj është shpërthyes! Truri po cakton zonat për nuhatjen, shijen, dëgjimin, shikimin dhe prekjen. Disa studiues sugjerojnë që tani foshnja mund të jetë e aftë t’ju dëgjojë zërin. Mos jini e ndrojtur, lexojini me zë, flisni me të, ose këndojini melodi të gëzueshme kur jeni në humor. 2

Foshnja juaj peshon rreth 240 gram dhe është e gjatë 15. 24 cm nga koka deri tek të ndenjurat, afërsisht sa madhësia e një domateje gjatoshe. Tani, krahët dhe këmbët i ka në proporcion me njëra tjetrën dhe me pjesën tjetër të trupit. Veshkat vazhdojnë të prodhojnë urinë dhe qimet në lëkurën e kokës po shpërndahen. Në lëkurë, po i formohet një veshje e lëmuar mbrojtëse, e quajtur vernix caseosa, e cila e pengon të laget nga lëngu amniotik.

Si po ndryshon jeta juaj:

Mendoni që jeni me dimensione të mëdha tani? Ju do të filloni të rriteni edhe më shpejt në javët e ardhshme. Si rezultat, mund të vini re disa dhimbje në pjesën e poshtme të barkut apo edhe një dhimbje të herë pas hershme si thikë në njërën apo në të dy anët, veçanërisht kur ndryshoni pozicionin ose në fund të një dite aktive. Ka shumë të ngjarë që kjo të jetë dhimbje e ligament-eve të rrumbullakëta. Ligamentet që mbështesin mitrën tuaj po zgjaten për të akomoduar peshën e saj në rritje. Nuk ka asgjë për t’u alarmuar, por shkoni tek mjeku në qoftë se dhimbja vazhdon edhe kur jeni duke pushuar apo bëhet më e rëndë.

Mund të vini re disa ndryshime të lëkurës. A janë të kuqe pëllëmbët e duarve? Mos u shqetësoni, është janë nga estrogjenet e tepërta. Po ashtu mund të keni njolla të errëta në lëkurë, të shkaktuara nga rritja e përkohshme e pigment-it. Kur këto njolla shfaqen në buzën e sipërme, në faqe dhe ballë, ato quhen kloazëm ose “maskë e shtatzënisë”. Gjithashtu mund të vini re njëfarë nxirje në thimthat tuaja, quka, shenja në sqetulla, nga brenda kofshëve dhe në vulvë. Kjo vijë e errët që shkon nga kërthiza deri tek kocka pubik-e quhet “linea nigra”.