Ambliopia

Ambliopi-a është një shkaktar i zakonshëm i zvogëlimit të shikimit tek fëmijët. Kjo është për shkak të çrregullimit të zhvillimit normal të shikimit gjatë fëmijërisë. Ambliopia ndonjëherë është e njohur edhe si “dembelizmi i syve”. Zakonisht është prekur një sy, por në disa raste mund të preken edhe të dyja.

Është menduar se ambliopia prek rreth 3% të njerëzve. Pjesa më e madhe e rasteve mund të trajtohen në mënyrë të suksesshme nëse zbulohen herët. Megjithatë, nëse nuk është trajtuar herët kur duhet, ajo mund të çojë në dëmtim të përhershëm të të shikuarit apo në verbëri në syrin e prekur.

Shkaqet e ambliopisë

Pasojat e ambliopisë më së shpeshti vijnë për shkak të vëngërisë ose nga të metat refraktive (astigmatizëm).

Vëngëria

Vëngëria ndodh kur sytë drejtohen në drejtime të ndryshme. Kjo zakonisht do të rezultojë në shikim të dyfishtë apo shikim të paqartë. Megjithatë, për të shmangur këtë, truri i fëmijës është në gjendje për të shtypur imazhin nga një sy, duke bërë që syri të bëhet ambliopik ose “dembel”.

E meta refraktive

Nëse ekziston një diferencë sinjifikative në të metën refraktive ndërmjet syve – si p.sh. një sy të bëhet më dritëgjatë sesa tjetri – truri shtyp imazhin nga syri i dobët, duke shkaktuar që ai të bëhet ambliopik.

Nëse ka një gabim të lartë refraktiv në të dy sytë – të tilla si të dy sytë të jenë shumë dritëgjatë – kjo mund të shkaktojë ambliopinë në të dy sytë.

Të tjera

Më pak e rrallë, është rasti kur ambliopia mund të jetë rezultat i sëmundjeve të tjera, siç është katarakt-i kongjenital (katarakti i pranishëm në lindje) ose tumor-i syve.

Simptomat e ambliopisë

Fëmijët me ambliopi shpesh janë shumë të vegjël për të mundur që të shpjegojnë simptomat e tyre. Prindërit mund të vënë re që ato mbulojnë një sy ose që një sy nuk sheh në të njëjtin drejtim (kryqëzuar ose të kthyer nga jashtë). Fëmijët më të rritur mund të vënë re se ata kanë probleme me shikimin në një sy ose në perceptimin e thellësisë.

Si është diagnostikuar ambliopia?

KancerProstateTrajtime

Urolog-u dhe onkolog-u që ndjekin rastin tuaj do t’ju këshillojë trajtimin më të mirë pasi të kenë marrë në konsideratë moshën, shëndetin e përgjithshëm dhe shkallën e kancer-it të prostatës (prostata) suaj. Efektet anësore që ju jeni përgatitur për të pranuar janë gjithashtu të rëndësishme.

Mjekët mund t’ju rekomandojë survejimin aktiv, që do të thotë që ju nuk keni trajtim të menjëhershëm, por kanceri juaj monitorohet në mënyrë aktive. Nëse keni trajtim, juve mund t’ju ofrohet një lloj trajtimi ose një kombinim trajtimesh. Kirurgji-a, radioterapi-a ose terapia hormonale mund të përdoren.

Mbikqyrja aktive

Vëzhgimi aktiv do të thotë që mjeku juaj nuk rekomandon asnjë trajtim ose e shtyn atë, por do të monitorojë nga afër kancerin me kontrolle të rregullta.

Ndërkohë që nuk ka asnjë protokoll standard për mbikqyrjen aktive, ajo në përgjithësi përfshin:

  • Testim të shpeshtë të antigjen-it specifik të prostatës PSA (Prostate Antigen Specific), çdo 3-6 muaj;
  • Ekzaminim digital rektal (DRE);
  • Biopsi-të e vazhdueshme për të monitoruar rritjen e kancerit.

Mospasja e një trajtimi të menjëhershëm mund të jetë një alternativë nëse kanceri është i vogël (vëllim i ulët) dhe i ngadaltë në rritje (klasë e ulët).

Survejimi aktiv mund të sugjerohet për burrat mbi 50 vjeç, burra që mund të kenë trajtim, por dëshirojnë të shmangin efektet anësore. Ai mund të jetë një alternativë e mirë në qoftë se efektet e mundshme anësore të trajtimit do të kenë më shumë ndikim në jetën e tyre sesa vetë kanceri. Ju gjithmonë mund të ndryshoni mendjen tuaj dhe të keni trajtime të mëvonshme. Nëse kanceri fillon të rritet, trajtimi zakonisht është ende i mundur me një normë shërimi të mirë.

Jetesa me një kancer të patrajtuar mund t’ju bëjë që të ndiheni të shqetësuar. Ju mund të gjeni të dobishme për të biseduar me urologun tuaj ose onkologun apo të kontaktoni në spital punonjësin social.

Kirurgjia

Shiatiku: Trajtimi

Shiatiku është emri për sindromën që karakterizohet nga dhimbja dhe që të dërgon drejt nervit shiatik. Nervi shiatik është nervi më i gjatë dhe më i madh në trup – ai është aq i trashë sa një prej gishtërinjve tanë kur arrin në pjesën e shpinës. Ai pastaj kalon nga pjesa e prapme drejt ijeve dhe poshtë tek këmba nga ku ndahet në gju në dy degë. Çdo këmbë ka nervin e tij shiatik.

shiatiku

Si trajtohet shiatiku?

Pjesa më e madhe e shiatikut përmirësohet brenda pak javëve dhe nuk rezulton në një dëmtim të përhershëm. Nëse dhimbja juaj nuk largohet pas disa javëve, duhet të shkoni tek doktori juaj. Nëse ju humbni kontrollin e fshikëzës tuaj ose të zorrëve ose keni dhimbje të forta, dobësi të muskujve apo mpirje, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Kontrolli i dhimbjeve

Ilaçet josteroidale anti-inflamatore (IJSAI: NSAID-Nonsteroidal anti-inflammatory drug), siç është ibuprofen ose aspirina, mund të jenë të domosdoshme në zvogëlimin e inflamacionit, nëse shiatiku është shkak i hernias diskale (studimet kanë treguar që IJSAI nuk janë më të mira se placebo). Paracetamoli dhe liruesit e tjerë të dhimbjeve mund të ndihmojnë në zvogëlimin e dhimbjeve të shpinës në një afat të shkurtër dhe ju ndihmon që të qëndroni aktiv.

Të qenit aktiv

Pasi dhimbja është kontrolluar, doktori juaj mund t’ju rekomandojë një terapi fizike ose një program ushtrimesh për të forcuar muskujt e shpinës dhe për të rregulluar qëndrimin. Terapia fizike është e rëndësishme nëse ju keni hernia diskale. Mjekët tani e dinë se qëndrimi i gjatë në shtrat nuk është një ide e mirë për shiatikun dhe dhimbjet e shpinës, pasi zakonisht përkeqëson problemet. Një sërë ditësh pushim në fillimet e saj do të jenë të nevojshme, por jo më gjatë pasi muskujt që mbështesin shpinën do të fillojnë të dobësohen. Mbajtja e aktivitetit  fizik siguron një efekt pozitiv mbi dhimbjet, shkallën e shërimit nga dhimbjet e shpinës dhe funksionin, në krahasim me pjesën tjetër që lidhet me të qëndruarit në shtrat.

Injeksionet epidurale steroide

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GORD)

Çfarë është sëmundja e refluksit gastro-ezofageal?

Sëmundja e refluks-it gastro-ezofageal (GORD) është sëmundja më e shpeshtë e ezofag-ut dhe ka të bëjë me rikthimin e sekrecioneve të stomaku-t në ezofag. Ky rikthim ndodh si pasojë e humbjes së tonusit (tonus muskular) të sfinkterit të poshtëm gastro-ezofageal, që ndodhet pikërisht në vendbashkimin e ezofagut me stomakun. Ky sfinkter ka rolin e një valvul-e funksionale e cila hapet sa herë që ne ushqehemi ose pijmë. Në rastin e humbjes së tonusit të kësaj “valvule” kjo do të ngelet hapur për një kohë të gjatë dhe lëngjet gastrike (lëngu gastrik) do të rikthehen mbrapsht në ezofag. Një situatë e tillë ndodh në rastin e hernie-s hiatale që është ngritja lart në ezofag e mukozës gastrik-e.

Simptomat GORD

Simptoma dalluese e GORD është urthi, një ndjesi djegieje në rritje në stomak apo gjoks që arrin deri në drejtim të fytit. Urthi shpesh ndodh pas të ngrënit. Ndonjëherë lidhet edhe me kthimin e ushqimit mbrapa deri në gojë. GORD gjithashtu mund të jetë një shkak i një kolle kronike.

Simptomat më pak të zakonshme të GORD mund të përfshijnë edhe vjellje dhe dhimbje. Shpesh është e vështirë për të diferencuar dhimbjen për shkak të refluksit nga dhimbja si rezultat i anginës ose një ataku të zemrës. Është shumë e rëndësishme për të kërkuar kujdesjen mjekësore nëse keni dhimbje kraharori.

Diagnostikimi i refluksit gastro-ezofageal

Mjeku do të vendosë se cili nga testet mund të jetë i nevojshëm.

Disa njerëz do të jenë në fillim të përshtatshëm për mjekim oral, dhe mund të shkojnë për të bërë teste vetëm nëse simptomat e tyre nuk përmirësohen. Të tjerët mund të kenë nevojë për investigim, zakonisht duke përdorur endoskopi-në. Kjo procedurë përfshin vendosjen e një tubi të ndriçuar në ezofag për të parë ezofagun dhe stomakun.

Testet e tjera mund të përfshijnë monitorimin e pH të ezofagut për 24 orë. Kjo do të thotë edhe regjistrimin e pH ose aciditetit. Ky është testi më i mirë për diagnostikimin kur një kollë mund të shkaktohet si rezultat i GORD.

Trajtimi i refluksit gastro-ezofageal

Diabeti mund të prekë sytë tuaj

Shumë njerëz me diabet janë në rrezik të problemeve të syve, duke përfshirë diabet retinopati-k, katarakt dhe glaukoma.

Diabeti retinopatik

Diabeti retinopatik është një sëmundje e enëve të gjaku-t të retinës – në dritën e ndjeshme ndaj shtresave në pjesën e prapme të syrit e cila na mundëson për të parë. Diabeti retinopatik mund të zhvillohet tek kushdo që ka diabet të llojit 1 ose 2. Kjo ndodh më shpesh tek njerëzit të cilët kanë diabet për një kohë të gjatë, ose tek ata të cilët nuk kanë patur një kontroll të mirë të diabetit. Rreziku i zhvillimit të diabetit retinopatik është më i lartë nëse ju ende pini duhan apo keni tension të lartë të gjakut, nivele të larta të kolesterol-it të gjakut ose sëmundje të veshkave – këto rreziqe shihen të gjitha bashkë. Rreziku është edhe më i lartë, nëse jeni shtatzënë.

Kur një person është diagnostikuar me diabet, nuk është e mundur që të parashikojë në kohë nëse mundet ose jo që të marrë sëmundjen e retinës. Megjithatë, rreth një e katërta e njerëzve me diabet kanë një shkallë të retinopatisë diabetike.

Në diabetin retinopatik, muret e enëve të vogla të gjakut në retinë (retina) janë dobësuar dhe enët mund të bymehen, rrjedhin gjak ose të bllokohen. Enët e reja anormal-e të gjakut mund të rriten ndërkohë që trupi përpiqet për të riparuar dëmin. Megjithatë, kjo mund të krijojë një dëmtim të enëve që mund të tërheqë retinën larg nga pjesa e prapme e syrit. Mund të ketë edhe ënjtje në zonën qendrore të vizionit, i njohur si edemë makular-e, të cilat mund të dëmtojnë rëndë vizionin.

anatomia e syrit

Katarakti

Katarakt-i është një turbullirë ​​në thjerrëzën e syrit dhe kjo çon në humbje të shikimit. Faktori kryesor i rrezikut rritet me plakjen, por katarakti mund të zhvillohet më shpejt edhe në një moshë më të re në njerëzit me diabet.

Glaukoma

Mjekët vlerësojnë se të paturit e diabetit dyfishon rrezikun e hapjes me kënd të glaukomës, e cili është një gjendje, ku rritja e presionit brenda syrit shkakton dëme të nervit optik dhe kështu dëmton vizionin apo shkakton verbërinë.

Diagnoza dhe trajtimi

Gurët në tëmth: Trajtimi

temthi

Shumica e gurëve të tëmthit nuk shkaktojnë simptoma (ashtuquajtur gurë të “heshtur”), dhe në përgjithësi nuk kërkojnë ndonjë trajtim. Megjithatë, gurët e tëmthit në fshikëzën e tëmthit shkaktojnë episode të përsëritura të dhimbjeve të barkut (të njohura si dhimbje barku në tëmth) dhe zakonisht kërkojnë trajtim.

Kirurgjia

Operacioni për heqjen e tëmthit është një trajtim i zakonshëm për gurët e tëmthit simptomatikë. Kolecistektomi (termi që mjekët përdorin për heqjen e tëmthit) mund të kryhet përmes operacionit të hapur apo kirurgjisë laparoskopi-ke “vrimës së çelësit”. Sepse fshikëza e tëmthit tuaj nuk është një organ thelbësor, ajo mund të hiqet me pak efekte anësore.

Një kolecistektomi e hapur është një procedurë ku fshikëza e tëmthit është larguar nëpërmjet një prerjeje të vetme të madhe në bark. Në ditët e sotme, kirurgji-a e hapur është përdorur në përgjithësi vetëm në njerëzit të cilët nuk janë kandidatë të përshtatshëm për kirurgjinë laparoskopike.

Kolecistektomia laparoskopike, e cila është një lloj i kirurgjisë “vrimë e çelësit “, përfshin disa prerje të vogla në murin e barkut përmes të cilit instrumente shumë të holla dhe një kamera video e vogël e specializuar është futur. Tëmthi më pas është hequr nën mbikqyrjen e videos dhe merret nga trupi nëpërmjet njërës prej prerjeve. Kirurgjia laparoskopike përfshin më pak dhimbje post-operative dhe lejon një kohë të shpejtë shërimi në krahasim me kirurgjinë e hapur. Shtrimi në spital në përgjithësi është 1-2 ditë, më shumë se 5-8 ditë që lidhen me kolicistektominë e hapur. Ndonjëherë kirurg-ët duhet të braktisin metodën laparoskopike dhe kalojnë në operacionin e hapur në qoftë se ata kanë vështirësi gjatë procedurës.

Ashtu si me çdo operacion, ekzistojnë disa rreziqe, por ajo është një procedurë relativisht e sigurt. Disa njerëz kanë lëvizje më të shpeshta të zorrës ose diarre-së mbas heqjes së tëmthit, por këto simptoma zakonisht zvogëlohen me kalimin e kohës. Medikamentet kundër diarre-së mund të ndihmojnë nëse problemet vazhdojnë.

Dhimbjet e qafës: Trajtimi

Dhimbjet e qafës janë një problem i zakonshëm që prek rreth dy të tretat e të rriturve në një moment të caktuar të jetës së tyre. Ekzistojnë një shumëllojshmëri trajtimesh; trajtimi më i përshtatshëm për ju varet nga shkaku i dhimbjes së qafës dhe sesa e rëndë është ajo. Për pjesën më të madhe të njerëzve, trajtimi është një kombinim i ilaçeve, ushtrimeve dhe terapive të relaksim-it.

Është e rëndësishme të theksohet se ka prova shkencore që vërtetojnë efektivitetin e shumë terapive të përdorura për të trajtuar dhimbjet e qafës. Mjeku juaj mund t’ju këshillojë trajtimet që kanë më shumë gjasa që të jenë më të dobishme për ju.

Dhimbjet e qafës kanë nevojë për trajtim të menjëhershëm

Dhimbjet e forta të qafës ndodhin pas një lëndimi të qafës që mund të jetë një problem serioz dhe ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj menjëherë. Gjithashtu, në qoftë se ju keni probleme me dhimbjet e qafës dhe simptoma të tilla si dhimbje, mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, ose dobësi në krahët apo këmbët, sidomos nëse këto simptoma vijnë papritur ose përkeqësohen papritur, ju duhet të shihni mjekun tuaj menjëherë.

Trajtimet për dhimbjet afatshkurtra të qafës

Vazhdoni lëvizjet

Në ditët e sotme qëndrimi i zgjatur në shtrat nuk është i rekomandueshëm për dhimbjet e qafës. Në fakt, shumica e profesionistëve të shëndetësisë rekomandojnë që pjesa tjetër duhet të jetë e kufizuar për një ditë ose dy ditë pas fillimit të dhimbjeve të qafës. Përjashtimet për këtë janë në qoftë se ju keni një problem nervor ose një lëndim të tillë si një dëmtim apo thyerje.

Nuk ka asnjë dëshmi se mbështetëset e qafës do të lehtësojnë dhimbjet e qafës apo përmirësojnë funksionin në njerëzit me dhimbje qafe.

Duke vazhduar për të lëvizur kokën dhe qafën tuaj si zakonisht, ju mund të zvogëloni dhimbjen dhe të parandaloni zhvillimin e mëtejshëm të ngurtësisë së qafës. Megjithatë, ju duhet ende të përpiqeni të shmangni lëvizjet e shpejta, pozicionet që dhembin dhe çdo aktivitet që ju mendoni se mund të ketë shkaktuar dhimbje.

Pakot e ngrohta ose të akullta

Ulcera peptike

Rreth një në 10 njerëz do të zhvillojnë ulçerë-n peptik-e në një moment të caktuar të jetës së tyre, dhe pjesa më e madhe e tyre nuk do të kenë njohuri rreth kësaj.

Çfarë e shkakton ulçerën peptike?

Ulçera është dëmtim i mureve të stomakut, si tek ulçera gastrike, ose në pjesën e sipërme të zorrëve. Ajo është shkaktuar nga një sërë faktorësh, duke përfshirë përdorimin e aspirinave ose ilaçeve të tjera anti-inflamatore, duhanin, alkool-in dhe stresin. Ndonjëherë, shumë acid prodhohet nga stomaku si pjesë e procesit të tretje-s.

ulcera

Shumë kërkime kanë treguar se shumë njerëz me ulçer kanë një infeksion në stomak nga një bakter i quajtur helikobakter pilori, që është shumë i rëndësishëm në zhvillimin e ulçerës peptike.

Cilat janë simptomat e një ulçere?

Simptomat e zakonshme të një ulçere janë dhimbja në pjesën e sipërme të barkut. Shpesh është si një ndjenjë thike ose djegie, që kalon në pjesën e shpinës. Kjo dhimbje zakonisht ndodh kur stomaku është bosh (disa orë pas ushqimit) dhe zakonisht të ngre nga gjumi në orën 2 ose 3 të mëngjesit. Dhimbja shpesh lirohet nëpërmjet të ngrënit.

Probleme më serioze ndodhin kur ulçera pëson gjakderdhje. Kjo mund të tregohet nga fakti nëse villni gjak ose jo dhe shfaqet nëpërmjet lëvizjes së zorrëve. Në të tilla raste shpeshherë kërkohet kirurgji-a.

Si është diagnostikuar ulçera peptike?

Ulçera diagnostikohet nëpërmjet rrezeve X dhe më zakonisht nëpërmjet endoskopi-së, ku një tub fleksibël teleskopi kalohet në stomak duke lejuar mjekun për të parë se çfarë është duke ndodhur dhe për të marrë nëse është e nevojshme mostra.

Cili është trajtimi për ulçerën peptike?

Trajtimi i kancerit të ezofagut

Pasi pacienti është diagnostikuar me kancer të ezofagut, mjeku do të dojë që ju t’i nënshtroheni më shumë testeve, për të përcaktuar nëse qelizat e kancerit janë përhapur edhe në pjesë të tjera të trupit. Mjekët e quajnë këtë “përcaktim të fazave”. Kanceri ezofagut mund të trajtohet më mirë në qoftë se diagnostikohet në  faza të hershme, para se të jetë përhapur në pjesë të tjera të trupit. Kjo është arsyeja pse njerëzit me ezofag të tipit Barret, që i ekspozon më shumë ndaj kancerit të ezofagut se sa njerëzit e tjerë, ekzaminohen rregullisht në mënyrë që kanceri të diagnostikohet herët dhe t’i japin një shans të mirë kirurgjisë për ta kuruar atë.

Megjithatë, kanceri i ezofagut ka shumë pak simptoma në fazën e hershme dhe shpesh shfaqet në një fazë të zhvilluar, para se të jenë identifikuar simptoma të njohura. Trajtimi i kancerit të ezofagut do të varet nga madhësia, nëse është i përhapur dhe mosha e gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit.

Alternativat e trajtimit të kancerit të ezofagut

Alternativat e trajtimit të kancerit të ezofagut ose të lehtësimit të simptomave përfshijnë sa më poshtë vijon:

Kirurgjinë për ta hequr e prerë kancerin. Kirurg-u mund të heqë pjesën e prekur nga kanceri ose të gjithë ezofagun: kjo quhet një ezofagektomi. Ndonjëherë hiqet edhe pjesa e sipërme e stomaku-t. Gjithashtu, hiqen edhe nyja limfatike dhe indet tjera në zonë për të parandaluar përhapjen e qelizave të kancerit në pjesë të tjera të trupit. Nëse pritet një pjesë e ezofagut, atëherë kirurgu do të ketë mundësi të lidhë pjesën e shëndoshë të ezofagut në stomak, në mënyrë që personi të mund të gëlltisë. Ndonjëherë kirurgu krijon një tub që lidh stomakun me atë pak pjesë të ezofagut që ka mbetur pas operacionit.

Në rastet kur kanceri e bllokon ezofagun, kirurgu mund të fusë një tub që zgjerohet (të quajtur stendë) për të mbajtur ezofagun të hapur. Mund të përdoren edhe rrezet lazer për të shkatërruar qelizat e kancerit në ezofag.

Kanceri i mushkërive: Trajtimi

Zgjedhja e trajtimit nga ana juaj varet nga faza në të cilën është kanceri, gjendja juaj e përgjithshme shëndetësore dhe kapaciteti i frymëmarrjes, si edhe nga dëshirat tuaja.

  • Kanceri i mushkërive i qelizave jo të vogla mund të trajtohet me anë të kirurgjisë, radioterapisë ose kemioterapisë.
  • Kanceri i mushkërive i qelizave të vogla zakonisht trajtohet me anë të kemioterapisë. Disa persona me kancer në njërën mushkëri (sëmundje e kufizuar) do t’i nënshtrohen radioterapisë në kraharor dhe në tru (të quajtur radioterapi parandaluese ose profilaktike). Meqenëse ai përhapet qysh herët, kirurgji-a nuk përdoret shpesh për këtë lloj të kancerit.
  • Mesothelioma është rrallëherë e mundur të largohet me anë të ndërhyrjes kirurgjik-ale. Megjithatë, personat zakonisht kanë lloje të tjera trajtimi, si kemioterapinë ose thoracentesis për të ngadalësuar përparimin e sëmundjes apo për të ndihmuar të menaxhohen simptomat.

Studimet tregojnë që lënia e duhanit do të përmirësojë shanset tuaja për të reaguar ndaj trajtimit. Në qoftë se ju tymosni duhan, ekipi mjekësor ka mundësi t’ju kërkojë lënien e duhanit para se të bëni një operacion.

Kirurgjia

Heqja me anë të një ndërhyrje kirurgjikale e një tumor-i ofron shansin më të mirë të një kurim-i për pacientët që kanë një fazë të hershme të kancerit. Ekipi mjekësor do të shikojë nëse kanceri është përhapur përtej mushkërive apo jo, gjendjen tuaj të përgjithshme dhe kapacitetin e frymëmarrjes. Ata do të vlerësojnë nëse ndërhyrja përbën një alternativë për ju.

Llojet e kirurgjisë së mushkërive

Ekzistojnë disa lloje të kirurgjisë së mushkërive.

  • Prerje: Hiqet vetëm një pjesë e mushkërisë dhe jo një lob;
  • Lobektomi: Hiqet një lob i mushkërisë;
  • Pneumoktomi: Hiqet një mushkëri e tërë.

Në qoftë se kanceri është përhapur ose në qoftë se ju keni mesotelioma në abdomen-in tuaj, ju mund t’i nënshtroheni një lloji tjetër kirurgjie.

Pas një operacioni